Home > achtergrond > Achtergrondartikel > 'Toekomstmuziek' deel 3: Muziek knippen en plakken

> zoek...
> meer zoeken...
 

'Toekomstmuziek' deel 3: Muziek knippen en plakken
'Goe Vollek'-reeks bekijkt digitale snufjes door de bril van de folkmuzikant. (Achtergrondartikel)

(lees ook 'Toekomstmuziek' deel 2 en 'Toekomstmuziek' deel 1 )
Muziek knippen en plakken

Ezra Dessers

In een van mijn vorige bijdragen kon je al lezen hoe je met behulp van opnametoestelletjes zoals een MP3-recorder of MiniDisc, digitale opnamen kan maken van repetities, stages en optredens.

In dit artikel gaan we verder in op de bewerking van muziekbestanden op je computer. Dat kan gaan om eigen opnamen, maar ook om een nummertje van je favoriete folkgroep waarvan je wil uitzoeken hoe het precies gespeeld wordt. Zoals steeds bekijken we alles door de bril van de folkmuzikant, die liever zijn geld aan instrumenten en CD's geeft, dan aan dure software.

Het leuke aan digitale opnamen is net dat je er verder mee aan de slag kan op je pc. Wanneer je tijdens een repetitie een aantal nummers in een keer hebt opgenomen, kan je via eenvoudig knip- en plakwerk elk nummer opslaan in een afzonderlijk bestand, en het gestommel voor en na de nummers verwijderen. Heb je een leuk liedje ingespeeld, maar liep het in de laatste strofe mis, kan je het nummer wat vroeger laten eindigen in een 'fade out'. Uiteraard kan je ook het volume aanpassen, de geluidsbalans bijregelen, een beetje echo toevoegen? .

Bij de Bureau-accessoires van Windows vind je alvast een primitieve Geluidsrecorder. Die biedt een beperkt aantal mogelijkheden: je kan er geluiden mee opnemen en afspelen. Je kan er ook een beetje mee knippen en plakken, en effecten (zoals echo) toevoegen. Echt ver kom je er niet mee: de Geluidsrecorder kan enkel overweg met het Wave-bestandsformaat, de functies zijn onhandig en de effecten ronduit lelijk.

Dan zoek je beter een (gratis) 'Wave Editor' op het web, zoals WavePad. Die programmaatjes laten toe om je eigen opnamen vlot te bewerken: je kan er stukjes mee knippen, kopiren en plakken, en effecten toevoegen zoals echo, versterking en ruisonderdrukking. Ook kan je meerdere bestandsformaten (zoals mp3) gebruiken.

Gaan we nog een stapje verder, dan komen we bij de 'Multitrack Audio Editors'. Tenzij je snel afgeschrikt wordt door een grote hoeveelheid knopjes en menubalken, kies je best meteen voor een dergelijke software. Dan heb je tegelijk ook alle mogelijkheden van een 'Wave Editor' in huis. Zelf gebruik ik al een hele tijd Audacity, een gratis softwarepakket. Het is beschikbaar voor Mac OS X, MS Windows en GNU/Linux. Audacity is bovendien ook (deels) in het Nederlands beschikbaar, en dat komt het gebruiksgemak zeker ten goede

De mogelijkheid om de snelheid en de toonhoogte van een bestaande opname onafhankelijk van elkaar te wijzigen is een fantastisch hulpmiddel voor iedereen die op het gehoor een nummer probeert na te spelen. Als je de afspeelsnelheid van een geluidsbestand vertraagt, wordt in principe de toonhoogte lager. Wanneer je de snelheid verhoogt, gebeurt het omgekeerde. Audacity (maar ook sommige 'Wave Editors') biedt de mogelijkheid om een nummer vertraagd af te spelen, zonder de toonhoogte te veranderen. Het kan ook de toonhoogte veranderen, zonder de snelheid te wijzigen. Of beide tegelijk, waarom niet? Wil je graag uitzoeken hoe John Kirkpatrick die leuke 'morris dance' speelt? Speel het deuntje af aan halve snelheid in de toonaard die jou (of je instrument) het beste ligt. Dat vereenvoudigt het opzoeken in hoge mate. Die functie zit in heel wat programma's, maar de resultaten verschillen sterk. Zo kan je in WavePad enkel percentages invoeren om de toonhoogte te veranderen (en ja, hoeveel procent ligt er dan tussen een re en een sol?). Bovendien is het resultaat meestal te sterk vervormd om nog bruikbaar te zijn. In Audacity kan je daarentegen aangeven dat de originele opname in do is, en dat je hem wilt afspelen in re. Het resultaat blijft relatief mooi en duidelijk klinken. Uiteraard wordt de vervorming sterker naarmate de verandering in toonhoogte en/of snelheid groter is.

Een 'Multitrack Editor' biedt de mogelijkheid om met meerdere sporen te werken. Je kan er een 'click track' mee aanmaken, die, zoals een metronoom, het tempo aangeeft. Je kan spoor per spoor opnemen: begeleid je eigen fluitspel op gitaar en accordeon, en zing zowel een eerste als tweede stem. Of doe het in groep, en laat elke muzikant van je bandje zijn partij inspelen op een apart spoor. Tenslotte kun je de verschillende sporen mixen en het eindresultaat exporteren naar n muziekbestand, bijvoorbeeld een mp3 om op je website te plaatsen.

Zelf ben ik best tevreden over Audacity, maar er zijn nog andere gratis 'Multitrack Editors' die misschien beter aan jouw wensen voldoen, zoals Ardour en Kristal. Hou er rekening mee dat voor het werken met grotere geluidsbestanden, en zeker met meerdere sporen, een recente pc aan te raden is. Wanneer je meerdere sporen gelijktijdig wil opnemen vanaf een externe bron (bijvoorbeeld zang en gitaar) heb je een speciale geluidskaart nodig, en worden ook andere hardware-eigenschappen belangrijk, ondermeer de snelheid van je harde schijf. Maar dan ben je al flink op weg om een heuse homestudio uit te bouwen, en dat is niet het onderwerp van dit artikel.

De aanschaf van leuke software leidt niet vanzelf tot goede resultaten. Net zoals bij instrumenten geldt gelukkig ook hier het adagium "oefening baart kunst".

Weblinks naar meer informatie:

Hier vind je enkele links naar verdere informatie over software voor eenvoudige geluidsbewerking.

Wave Editors

Multitrack Audio Editors

 • Audacity is een snelle multi-track audio editor en recorder voor Linux, BSD, Mac OS, en Windows. Ondersteunt WAV, AIFF, Ogg, en MP3. (Open Source).
 • Kristal is een krachtige multitrack recorder, sequencer en mixer.Gratis voor persoonlijk gebruik.
 • Ook Ardour is een open source multi-track audio editor en recorder, maar enkel voor Linux.

Ook handig...

 • LAME MP3 Encoder: die heb je nodig om vanuit Audacity muziek op te slaan in het MP3-bestandsformaat.

Meer?

Wil je meer tooltjes, zoek dan naar geluidsbewerkingssoftware via:

Wil je je er verder in verdiepen, neem dan eens een kijkje op homerecording.be.(Pingu)
17/04/2005 21:29

Bookmark and Share
© folkroddels.be
reacties
Interessant artikel. Misschien kunnen we hiermee een stapje vooruit in de heropstart van Folkradio... Die Kristal lijkt me zeker de moeite om te installeren... Ik vermoed dat het mixen iets vlotter kan dan met Audacity...

Jan, 18/04/2005 10:22 (6591) - top
Ik werk ook met audacity maar ben er niet content van, verre van zelfs. Enige voordeel me dunkt is dat het gratis is...

Tijl, 18/04/2005 10:35 (6592) - top
Bedankt voor de reacties. Het hangt er natuurlijk vanaf waarvoor je een programma gebruikt. Voor mij (als muzikant) voldoet Audacity voor het opnemen via mijn pc, het editeren van opnamen (in 1 track), het experimenteren met toonhoogte en afspeelsnelheid, en af en toe een beetje mixen. Echt 'multitracken' doe ik er niet mee, en waarschijnlijk zit daar net het probleem?

Misschien nog een kleine aanvulling bij het artikel. Ik beschrijf er in n zinnetje wat 'multitrack editing' inhoudt, maar misschien wek ik tegelijk de indruk dat dit eenvoudig is. Neen dus, multitracken en opnamen maken per spoor om later te editen is eigenlijk een hele klus, zeker met goedkope soft- en hardware. Zo kan de 'latency' je grijze haren bezorgen. 'Latency' is de tijd die er zit tussen het spelen van je instrument in een microfoon en het geluid dat de computer laat horen. Eigenlijk gaat het om geluidsvertraging omwille van o.a. de trage drivers die standaard op de pc's zitten. Dit kan het moeilijk maken om meerdere tracks gelijk af te spelen ten opzichte van elkaar.


Pingu, 18/04/2005 11:46 (6593) - top
Zelf gebruik ik COOL EDIT als Wave-editor. Er zit ook een (simpele) multitrack-functie in (die veel minder goed is dan die van CUBASE SX of PROTOOLS, maar 't ding kost dan ook veel minder h). Als Wave-editor vind ik dit een fantastisch programma. Je kunt ook zowel snelheid als toonhoogte veranderen, en je hebt een massa effecten (echo, parametrische equalizer, effectors...). Enige nadeel: alle wijzigingen zijn 'destructief'. Dat wilt zeggen dat je geluidsbestand werkelijk veranderd wordt (terwijl bv Cubase non-destructief werkt).
Intussen werd Cool Edit overgekocht door Adobe, en nu heet het (als ik me niet vergis) AUDIO GALAXY.


Jk, 18/04/2005 13:17 (6594) - top
Aha Jk, ik heb jarenlang gewerkt met de trialversie van CoolEdit 96 (dat was nog in de tijd dat je een trialversie ongelimiteerd kon blijven gebruiken ;-) Helaas werkte dat beestje niet meer onder win XP.
CoolEdit heet nu trouwens 'Adobe Audition' (http://www.adobe.com/products/audition/)


Pingu, 18/04/2005 14:33 (6596) - top
De opvolger van Cool Edit heet sinds de overname door Adobe "Audition". Adobe mikt hiermee ook op de digitale videobewerking: Audition laat ondermeer toe geluid te bewerken bij video-beelden. Info: http://www.homerecording.be/modules/news/article.php?storyid=29
Het blijft een relatief eenvoudig en gebruiksvriendelijk programma (zeker in vgl met Cubase, ProTools of Logic Audio, die een lastige "leercurve" hebben), waarmee je behoorlijk veel kan doen.


Frozen Fish, 18/04/2005 14:35 (6597) - top
... Pingu was me dus voor ;-)

Frozen Fish, 18/04/2005 14:40 (6598) - top
Waaaaaw, Pingu wat een fantastische info.
Ik las toevallig je artikel en een heel nieuwe wereld gaat voor me open ; muziek knippen en plakken deed ik al vaker maar dat dat je mp3's van tempo en/of van toonhoogte kunt laten veranderen ..... (daar was ik nu al jaren naar op zoek)
Tijl, waarom vind je trouwens audacity niet goed???
Ik heb het hier zojuist gedownload en de Andro uit jullie CD even verknipt een tot een dansbaar tempo teruggebracht. Fantastisch resultaat :)

Ach, waarom heeft een dag maar 24 uur waarvan er toch minstens 5 aan slapen gewijd moeten worden ........


geertrui, 20/04/2006 11:43 (16329) - top
Allee, ik ben blij dat mijn artikeltje nuttig voor je was, Geertrui. Het wijzigen van tempo en/of van toonhoogte werkt in Audacity inderdaad zeer goed.Pingu, 21/04/2006 19:49 (16361) - top
voeg commentaar toe... (disclaimer)

Folkroddels Radio
bijschrift
 • I
 • streek: Niet doorgegeven
 • I
 • datum:
 • I
 • genre(s):
 • I
 • website:
 • I
 • email: ezra@clochard.be
 • I
 • aantal malen gelezen: 22957
 • I
 • artnr: 11329
  redactie
 • I
 • wijzig artikel
 • I
 • upload foto
  verwante artikels
 • I
 • 'Toekomstmuziek' deel 1 : Digitaal opnemen? (Achtergrondartikel)
 • I
 • 'Toekomstmuziek' deel 2: Instrumenten kopen... (Achtergrondartikel)
  mail
  Mail dit artikel naar een vriend...
  Recentste Achtergrondartikel 
  achterklap
  Mooie videoclip van deze plaat op https://www.youtube.com/watch?v=K1REDX8kMyk ...

  Hallo, Op zondag 25 februari 2018, vanaf 14u, hommage-optreden aan John Lundstrm in Den Beulebak te...

  Welkom op Sonamos Latinoamerica dan: http://www.folkroddels.be/artikels/53204.html
  ...


  snelnieuws
 • I
 • Balfolk Breda (midsummer's dances)
 • I
 • BENEFIETCONCERT MET SANGHAR SUHAIL & SARA RASULI
 • I
 • The American Roots Session
 • I
 • Renaud Garcia-Fons Trio
 • I
 • TRIO DAEMS-LELEUX-QIZILBASH
 • I
 • SAM SAM TROEF!
 • I
 • MANSUM IBRAHIMOV & THE QARABAGH MUGHAM GROUP + BL
 • I
 • PICEA ORIENTALIS ★ SANGPUY + WOUTER & BAO
 • I
 • LALA AMEZIAN & LES SHEIKHS SHIKHATS
 • I
 • NİLİPEK.
 • I
 • LES FATMAS DE BELGICA & HET BOHO STRINGS QUARTET
 • I
 • CONTINUO ONBEGRENSD
 • I
 • ON STAGE
 • I
 • GLOBALICIOUS #05 W/ AMERICO BRITO & NIC BALTHAZAR
 • I
 • ALLEZ, CHANTEZ!
 • I
 • ARABISCH-ANDALUSISCHE MUZIEK LEZING MET JOHAN VAN
 • I
 • BOOMBAL GENT met The Bazz Explosion & Naragonia
 • I
 • BOOMBAL GENT
 • I
 • Fanteyfare Tune Learning Session
 • I
 • SANO
 • I
 • Damast Duo - Safar
 • I
 • LES CONTES D'ALFONSINA- MANOUCHE
 • I
 • DUO DELICADO: RUI SALGADO & SYLVAIN BOISVERT-CHORO
 • I
 • Eygalerij - Walter Bruneel in Muziekclub 't Ey
 • I
 • GOVINDA GOSWAMI & MANI SHANKAR INDIA SITAR & TABLA
 • I
 • LOS INAUDIBLES & SILVIA ABALOS- TANGO
 • I
 • SWING JAZZ LE LOUP JAZZ BAND FEAT. MARTIN SALEMI
 • I
 • STEVO & DEREK
 • I
 • PICEA ORIENTALIS - TRY OUT
 • I
 • I RE SALTATI pizziche, tammuriate & tarantelle
 • I
 • DON KAPOT | ACHTERHAM SESSIONS 2019 #02
 • I
 • LES GOTS DE GAND '19 GRATIS FESTIVAL IN DE MACHAR
 • I
 • RACHELE ANDRIOLI & ROCCO NIGRO Maletiempu
 • I
 • THE CHAI CONNECTION 3 heren van stand, met strings
 • I
 • KOSMO SOUND ★ SEEKAMAN ★ DJ AFRICALI C
  © Folkroddels.be 2005 - Contact - Redactie - Disclamer - Webdesign - Sitemap

  des: Arban