Home > kalender > Concertmelding > folkfestival DRANOUTER 2004

> zoek...
> meer zoeken...
 

folkfestival DRANOUTER 2004
We geven zeer uitgebreide info van elke groep die er speelt!
West-Vlaanderen, vrijdag 06/08/2004 - zondag, 08/08/2004 - (Concertmelding)

Dit artikel was oorspronkelijk de 'vooruitblik op Dranouter 2004'. We stellen vast dat het nog steeds veel gelezen wordt. Vandaar dat we hier nu ook een overzicht bieden van onze foto- en tekstreportages die we maakten van het festival zelf (editie 2004).

Wil je onze foto's en tekstverslagen zien van Dranouter 2005? Klik dan hier. Rechts op je scherm (in het vakje 'verwante artikels') vind je ean trouwens ook links naar aanverwante reportages.

Wil je foto's en tekstverslagen zien van Winter in Dranouter 2005? Klik dan hier. Ook hier zul je rechts van je pagina dan links vinden naar aanverwante artikels.

Onder dit overzicht vindt U dan de oorspronkelijke 'vooruitblik'.


Vrijdag, 06/08/2004 - Zondag, 08/08/2004
foto-reportage
herinneringsbeelden: dranouter folkfestival 2004
misschien kriebelt het ook al bij jou... en dranouter folkfestival 2005 komt vlug in zicht... geniet dan nog even van de vorige editie. (18/02/2005 00:04)

Vrijdag, 06/08/2004 - Zondag, 08/08/2004
Concertverslag
Folkfestival Dranouter 2004
met o.a. Grada, Durango, Troissoeur, Alan Stivell, de Passchendaele Suite, Kadril, Yannis Markopoulos, Sioen, de Durban Black Drifters, Mariza en v.a (11/09/2004 10:04)


foto-reportage
Dranouter 2004 - de verborgen foto's
Verschillende correspondenten stuurden ons hun concertfoto's door. En ook enkele top-secret backstage-beelden! (25/08/2004 21:56)


Concertverslag
The Chieftains, Dranouter 2004
Verslag van de Chieftains door ikke, omdat Jak ze gemist heeft (16/08/2004 14:19)
 

Zondag, 08/08/2004
foto-reportage
Dranouter 2004 - zondag
met o.a. Meander, Venus in Flames, Magister, Anveld, Mariza, Moya Brennan, Sarah Bettens, Sois Belle, Goran Bregovic, The Chieftains en De Dolfijntjes (11/08/2004 22:09)


Concertverslag
Dranouter 2004
Jåk's visie over het voorbije festival (11/08/2004 21:21)

Zondag, 08/08/2004
foto-reportage
Dranouter 2004 - zondag
met o.a. Magister, Anveld, Marisa, Deronderuit, Toud S'Ames, A Contrabanda, Freddy De Vadder en DJ Jåk (11/08/2004 20:47)

Zaterdag, 07/08/2004
foto-reportage
Dranouter 2004 - zaterdag
met o.a. Flook, Folk², Lirio, De Nieuwe Snaar, Embrun, Sioen, Aedo, Orchestra Baobab, Kadril, Ivan Heylen, At First Light, Under Byen en Léo Parleur (10/08/2004 20:34)
Donderdag, 05/08/2004 - Zondag, 08/08/2004
Concertverslag
Dranouter 2004
Een tekstverslag van het afgelopen festival (10/08/2004 17:23)


Vrijdag, 06/08/2004
foto-reportage
Dranouter 2004 - vrijdag
met o.a. Grada, Troissoeur, Alan Stivell, De Passchendaele Suite, Laïs, Calexico, The Island Girls en Daithi Rua (09/08/2004 18:27)
 

De 30ste editie van het Dranouter Folkfestival belooft een zeer feestelijke editie te worden.  Het siert de organisatie dat ze wel degelijk rekening hebben gehouden met de top 20 die samengesteld werd door de website-bezoekers (momenteel al 8000 mensen die een stem uitgebracht hebben!).
Uit die top 20 blijkt ook dat het gros van de bezoekers niet stemt op de 'pure folk'. De discussie of Dranouter zich al dan niet meer bij die 'pure folk' moet houden is intussen weer in alle hevigheid losbarsten op hun gastenboek. Ikzelf stoor me echter niet in 't minst aan die paar popgroepen die op 't grote podium staan. De echte folkies weten al jaren dat je de mooiste concertmomenten meepikt in de kleine concerttent en de danstent. Opgepast: deze stelling klopt enkel vanuit het standpunt van de 'toeschouwer'. Als groep kan ik me inbeelden dat een plaats op het grote podium ook media-aandacht betekent met bijhorend succes bij een groter publiek.

Maar laat ons toch niet vergeten dat het dankzij de 'verruiming' naar andere genres is dat Dranouter het financieel aankan om een heleboel onbekende folkgroepen te zetten (waar anders geen kat zou op afkomen). Ik ben er ook van overtuigd dat Folkfestival Dranouter er ten dele voor verantwoordelijk is dat folk in Vlaanderen een veel minder oubollig imago heeft dan in onze buurlanden. En dit jaar kunnen we gerust stellen dat er ook in de grote concerttent opvallend veel boeiende folkgroepen staan. Als je eens goed naar onderstaand programma kijkt, dan merk je dat zelfs de popgroepen vaak in een speciale akoestische bezetting naar Dranouter komen. Ik durf gerust stellen dat er geen enkele groep geprogrammeerd staat die 'niet past'.

Wat dit jaar opvalt is dat er heel veel humor geprogrammeerd staat. Je houdt ervan of je houdt er niet van, maar één ding is zeker: op Dranouter zal er wat afgelachen worden.

Ga je hier niet mee eens? Zeg dan gerust je zeg. Onderaan deze pagina vind je een knop om je eigen mening te verkondigen. Het is misschien interessant dat je erbij zet in welke tent je 't meest tijd doorbrengt, of welk een 'parcours' je zult volgen. Op de site van Dranouter zelf vind je een handige tijds-tabel.

Maar wat ons vooral interesseert zijn de namen natuurlijk. Je kunt bijna overal verderklikken naar onze steekkaarten per groep (als de groep onderlijnd is). En bij die groepsinfo vind je niet alleen de 'story' van de groep, de bezetting en een discografie, maar ook onderaan bijna altijd links naar 'verwante artikels', met b.v. foto-reportages, concertverslagen of cd-besprekingen. We hebben de groepen netjes onderverdeeld in categorieën. De folk- en wereldmuziek staan bovenaan (we zijn per slot van rekening een folksite). Onderaan volgen dan de uitgebreide humor-sectie en de pop en rock. Binnen de categorieën staan de groepen alfabetisch geklasseerd.

En voor je verder leest: deze vooruitblik werd gemaakt in samenwerking met folktijdschrift 't Bourdonske. En die hebben een uitprintbare vooruitblik gemaakt, netjes opgesplitst per dag:

 • Dranouter Folkfestival (donderdag en vrijdag)
 • Dranouter Folkfestival (zaterdag)
 • Dranouter Folkfestival (zondag)

  KELTISCH

  • Alan Stivell (Bretoense oerharpist. )
  • At First Light (Ierland): naar de wortels van de Ierse muziek maar met een moderne sound
  • CHIEFTAINS (Ierse oerfolkies. Grote sterren als Mick Jagger, Sinéad O'Connor, Mike Scott... speelden al mee als 'gastmuzikant' op hun platen),
  • Coope, Boyes & Simpson (Engeland): Britse a capella
  • DAITHI RUA (B): Ierse folky singersongwriter die in Gent woont.
  • FLOOK (één van de allerbeste instrumentale Britse groepen. Vroeger speelde wonderboy Michael McGoldrick in hun rangen, maar ook zonder hem blijven ze verbluffend goed)
  • GRADA (Ierland. Waren voor velen verleden jaar dé revelatie van Dranouter 2003. Nog veel meer mensen hebben hen gewoon gemist. Nu mogen ze revanche nemen op een groter podium)
  • Island Girls (Canada): 5 getalenteerde jonge dames op violen, fluiten, gitaren, mandolines, bodhran, maar ook op soeplepels en tapdans. Ambiance à La Bottine Souriante gegarandeerd!
  • Moya Brennan (Ierland. Dit was dé zangeres van CLANNAD, en is de zus van Enya)  
  • Toud'Sames (Bretagne): grenzen verleggende Bretoense folk met een hele schare topartiesten.

  FOLK EN AANVERWANTEN UIT DE LAGE LANDEN

  • AEDO (B): na URBAN TRAD, LAÏS en KADRIL ongetwijfeld één van de populairste folkgroepen van 't moment. Hun opzwepende balmuziek swingt als een beest.
  • Alfred Den Ouden (Nl): deze Nederlander was ooit één van de oprichters van het Dranouter Festival!
  • ANVELD (B): West-Vlaamse balgroep, met een rockende, AedO-achtige sound
  • Bal Des Boiteux (B): modernistische jazzy folk. Ze zullen optreden zonder fluitist Maarten Marchau die namelijk niet meer bij de groep speelt
  • BOOMBALBOMBARDEMENT (B): Het BOOMBAL is een fenomeen: 6 maal per maand gaat er een groot bal door met honderden dansers en live muziek, en dit in zo goed als alle Vlaamse provincies. In het boombalbombardement spelen een allegaartje van artiesten uit de bekendste Vlaamse balgroepen.
  • (BuB) (B): grootstadsfolk
  • DEUX ACCORDS DIRONT (B): boeiend diatonisch accordeon-duo.
  • EMBRUN (B): één van de bekendste Vlaamse balgroepen van 't moment.
  • FAGOEMPEL (B): Lierse groep die Keltische muziek speelt.
  • FLINT (B)
  • FOLK² (B): covergroep met het kruim van de Belgische folkartiesten, en met Kris De Bruyne. Ze spelen heel wat biertentklassiekers
  • JEF DE BELLE ET LES FLAMANDS ROUGES (F): Een typische balgroep uit het noorden van Frankrijk (Frans-Vlaanderen). Hebben een repertoire waarmee ze de dansvloer urenlang in beweging kunnen krijgen en slaagden daar al in op een Boombal in Dranouter. Voor wie z'n benen eens wil plooien à la française. De didgeridoo voegt een zeer eigen klankkleur toe aan dit verder traditioneel opgebouwde gezelschap. 
  • KADRIL (B): de godvaders van de Vlaamse folkrock. Ze zullen er optreden samen met de Gallicisiche groep ALUMEA en dus een soort van 'best of LA PALOMA NEGRA' zullen brengen. Voor diegenen die dit nog niet gezien hebben: werkelijk niet te missen!
  • KLEINE COMPAGNIE (B): brengen oude bestofte archiefmuziek weer tot leven
  • LAÏS (B): meiden folk-cajun
  • LIRIO (Nl): Nederlandse balgroep
  • MARINO PUNK (B): Of wat je krijgt als je aan een punker een accordeon geeft.
  • MASKESMACHINE (B): 4 maskes en ne gast , want wat is nu een maskesmachine zonder gast, dat is gelijk ne schrift zonder kaft, nen otto zonder naft.
  • MEANDER (B): West-Vlaamse balgroep
  • PANTHA REI (B): Walloniës bekendste folkgroep. En volgens ons wereldklasse. Ze spelen een mengelmoes van pan-Europese folk.
  • SOIS BELLE (B): poppy folk. Ze hadden eerder dit jaar een radiohit met 'Schoon Lief'.
  • Troissoeur (B): bevreemdende maar uiterst boeiende klanktapijten die men soms gothic-folk zou kunnen noemen, maar die eigenlijk niet in een vakje te stoppen zijn.

  SCANDINAVISCH

  • SIDSEL ENDRESEN (N): Noorse jazz-zangeres die de stem intensief als solo-instrument gebruikt. In de jazz-wereld reageren ze enthousiast, dus zijn we benieuwd! Klik hier voor meer info.
  • UTLA (NW): Modernistische Scandinavische jazz-folk

   GALLICIË

   FADO

   • MAFALDA ARNAUTH (Por): net niet even beroemd als Mariza, maar 't scheelt niet veel
   • MARIZA (Por): één van de bekendste Portugese fado-zangeressen

   BALKAN, OOST-EUROPA, ZIGEUNER, KLEZMER en YIDDISH

   • GORAN BREGOVIC (Joegoslavië): De bekendste balkanfanfare ter wereld. Was al vaak te horen op prachtige soundtracks van al even prachtige films
   • Yannis Markopoulos (GR): stond ooit al op Dranouter. We kennen hem vooral van de tune 'wie betaalt de veerman'
   • ROBY LAKATOS feat. MYRIAM FUKS (B): Beide muzikanten wonen in Brussel. Lakatos is een virtuoze zigeunerviolist. Fuks is een Yiddische zangeres. Ze kennen elkaar al ongeveer twintig jaar. Samen brengen ze feestelijke Joodse klezmer. Van Lakatos weet ik het niet zeker, maar ik zag Myriam Fuks wel al meermaals op het folkfestival Dranouter. En ik kan jullie verzekeren: er zit drive in haar muziek!
   • THOMAS FRIZ (D): Deze Duitser was in een ver verleden (eind jaren 70 / begin jaren 80 ) zanger/gitarist van de (haast legendarische) groep Zupfgeigenhansel. Deze groep maakte in 1979 het album 'Jiddische Lieder', wat op dat moment een vrij moedige daad in Duitsland was. Het album zette menig muziekliefhebber op het spoor van de Jiddische lieder en de Klezmer. Na het uiteenvallen van Zupfgeigenhansel maakte hij enkele solo-albums.
   • ERENER (RUS): Hubert Boone trekt jaarlijks op muzikale expeditie naar een Russische republiek. Zijn ontdekking van dit jaar is de groep Erener uit Mariland (800 km verder dan Moskou), die deel uitmaakt van de minderheidsgroep de Tsjeremissen. Die spreken een Fins-Oegrische taal (zoals Finnen en Hongaren) en bespelen typische accordeons zoals de bayan en garmosjka, de sjoevyr-doedelzak en de toemyr-trom. Typisch voor hun zangtraditie is de kwintsprong, waarbij voor de herhaling van een thema of melodie een kwint hoger gezongen wordt. Zeg niet dat je van niks wist... 

   ROOTS, BLUES, AMERICANA en SINGERSONGWRITERS

  • ARID (B): de groep van Jasper Steverlinck. Ze brachten zopas een akoestische plaat uit ('ALL IS QUIET NOW'). Meer info op www.aridcentral.com
  • CALEXICO: Amerikaanse woestijnrootsrockers. Hun 'crystal frontier' werd hier een hit via een remix door BUSCEMI
  • DE MENS (B): Deze zomer zijn er geen optredens van deze populaire rockgroep met de kale (en naar het schijnt blonde) Frank Vander Linden als frontman. Behalve dan op Folk Dranouter, waar ze een exclusief, akoestisch en éénmalig zomerconcert zullen spelen. Het wordt een soort samenvatting van het Blond & Akoestisch-programma. Vandaar dat we ze hier klasseren bij de singersongwriters en niet bij de pop & rock. Meer info op www.demens.be
  • DURANGO (B) experimenteert met een combinatie van electronica, zware funk, blues, samples en akoestische instrumenten.
  • Lieven Tavernier (B): singersongwriter die de teksten van heel wat van de hits van Jan De Wilde schreef. Speelt nu ook bij 't Gespuis.
  • SARAH BETTENS (B): Sarah Bettens is natuurlijk bekend als frontvrouw van K's CHOICE. Intussen leeft ze in the states en heeft ze een soloplaat uit.  
  • SIOEN (B): jonge Gentse versie van Tom Waits
  • TOM BARMAN & GUY VAN NUETEN (B): Barman is de frontman van dEUS. De laatste jaren tourde hij door Europa met Guy Van Nueten. Gitaar, piano en stem. Meer hebben ze niet nodig om prachtige versies van bestaande songs te maken. Soms dEUS-songs, maar ook covers van Nick Drake, David Bowie, J.J. Cale, Captain Beefheart en Joni Mitchell. Er kwam al een dubbel-album uit van deze concertreeks. Het luistert naar de naam 'LIVE'. De twee treden bij mijn weten deze zomer enkel op op het Folkfestival Dranouter. Meer info op www.deus.be
  • TOM VANSTIPTHOUT (B): deze singersongwriter is vooral bekend als gitarist bij CLOUSEAU. Maar hij schrijft ook zelf muziek. Rustige popnummertjes, akoestisch begeleid op gitaar. Meer info op www.tomvanstiphout.be 
  • VENUS IN FLAMES (B): band rond singersongwriter Jan De Campenaere. O.a. Gert Bettens van K'S CHOICE speelt live mee. De groep klinkt als Jeff Buckley, Elliott Smith, Radiohead, Coldplay, Travis... Meer info op www.venusinflames.be

  WERELDMUZIEK

  • DURBAN BLACK DRIFTERS (ZAF): vocale Afrikaanse mannengroep met qua sound duidelijke referenties naar Ladysmith Black Mambazo. Stijl wordt omschreven als "isicathamiya" één van de mooiste stijlen uit KwaZulu-Natal. De stijl bevat koor-achtige harmonieën  en is wijd verspreid in de hoofdzakelijk arme regio, om de simpele reden dat er geen instrumenten bij nodig zijn.
   Het repertoire vertelt de verhalen van hun voorouders, streven naar vrede, en ja hoor, zelfs een loflied aan het nationale voetbal team.
   ORCHESTRA BAOBAB (Senegal. de Afro-cubaanse versie van de BUENA VISTA SOCIAL CLUB. We vinden deze groep zo goed dat we ze verleden jaar al op Dranouter verwacht hadden)
  • TERJE INSUNGSET (N) & PETER PAELINCK (B): Terje Insungset is een Noorse Jazz-percussionist.  Peter Paelinck is een Vlaamse didgeridoo-virtuoos die we al op meerdere folkfestivals aan het werk zagen met de groep IMPERIOR DE PERCUSSION. En op Dranouter 2002 trad hij mee op met de Australische Aboriginal WHITE COCKATOO BAND. We zijn benieuwd, want waar Insungset vooral bekend is als 'chill-out' muzikant, is het bij Paelinck vooral om de groove en drone te doen.

  MESTIZO en SKA 

  • LEO PARLEUR (F): Vrolijke bekende uit de Elzas. Hun gedreven chanson-muzette-mestizo doet vaak denken aan Les Négresses Vertes. Zweten zul je!
  • SKATALITES (Jamaica): Bestaan al sinds 1963. De groepsleden zijn individueel zelfs al met ska bezig sinds midden jaren 50 en mogen dus gerust beschouwd worden als mede-grondleggers van de ska. De groep wordt nu nog steeds internationaal erkend als een ware topper.
  • THINK OF ONE (Belgische feestfanfare die in Engeland mooie prijzen wegkaapt)

  WORLDGROOVES

  • BAGPIPE GROOVE EXPERIENCE (B): een mobiele groep bestaande uit een forse doedelzaksectie en een stomende percussiesectie die de mosterd voornamelijk uit Brazilië haalt. Folkmelodieën versmeldten perfect met de grooves en breaks van de bateria en vormen een uiterst dansbare mix. De doedelzakkers staan onder leiding van Rémi Decker ('k Voel me Belg en Griff), de aanvoerder van de bateria is Jo Zanders ( percussionist bij oa Dazibao, Tantra en vooral de sambagroep Locomotif). Afgaande op deze beschrijving zou dit dus wel eens sterk kunnen lijken op de opzwepende muziek van de Braziliaans-Schotse groep Mac Umba. We zijn benieuwd!
  • BELGIAN AFRO BEAT ASSOCIATION (B): Deze Belgische groep oogst internationeel succes. Ze brengen een mix van soul, funk, jazz en afrobeat. Zie ook www.baba.be  
  • DJ 6 (B): Voor het Dranouter-festival zorgt hij voor een opzwepende set zwoele dansgrooves, onder de noemer "It's a FUNKY WORLD party".
  • DJ HENZ (B): Tijdens zijn set zoekt DJ Henz zijn plaatjes van Spanje tot de Caraïben en houdt een tussenstop in de discotheek. Een salsa door de mangel, flamenco op wielen of een streepje hypnotische latinhouse...
  • SUNS OF ARQA (diverse landen): Oosters geïnspireerde dance
  • ZUKO 103 (Nederlanders die Braziliaanse muziek spelen. stonden verleden jaar op Werchter)

  PROJECTEN

  • FLANDERS ETHNO (DIV): ieder jaar gaat er gedurende de week voorafgaand op het festival een muziekstage door voor jongeren van over de gehele wereld. Ze leren er elkaar hun traditionele muziekjes. En als apotheose brengen ze die op het Folkfestival
  • PASSCHENDAELE SUITE met o.a. Bram Vermeulen, June Tabor, Willem Vermandere, Patrick Riguelle...

  DANS

  • ALBION MORRIS MEN (UK): deze traditionele Engelse Morris-dance groep heeft al op ALLE edities van Folkfestival gespeeld en ontbreekt ook nu niet! Misschien is het dertigjarig bestaan van 't festival dé gelegenheid om deze groep eens extra in de bloemetjes te zetten? B.v. middels een optreden in de grote concerttent, en met een schare gastmuzikanten?
  • STALKER THEATRE COMPANY (Australië): Explosief visueel bewegingstheater. Meer info op hun Engelstalige website: klik hier.

  Folk-DJ's

  Het is een ware traditie geworden op Dranouter: er zijn ook dagelijks DJ's te horen in de dranktent (voor de dj's in de ethno groove tent verwijzen we hierboven naar de rubriek 'worldgrooves'):

  • DJ BOB (B): hele leuke opzwepende folk, reggae, ragga en dancehall.
  • DJ BRYZZE (B): de godfather van de folkdj's. Na enkele jaren afwezigheid op het festival, zal hij op donderdagavond de dranktent op kooktemperatuur brengen
  • DJ Jåk (B): van klassiekers tot compleet ongekend, van Finland tot Spanje, van folkrock tot balmuziek. 't Staat allemaal op 't programma van opperfolkroddelaar Jåk.

  POP & ROCK

  • 2000 MONKEYS (B): lijkt sterk op Deus of op Moondog Jr.
  • DAAN (B): Daan Stuyven richte samen met Rudy Trouvé de groep DEAD MAN RAY op. Maar hij treedt ook solo op. Gewoon als DAAN. Verleden zomer trad hij even op als gast bij LAÏS (het zong er het magnifieke 'Swedish Designer Drugs'), en nu heeft hij sinds kort een nieuwe plaat. 'Victory' horen we nu heel regelmatig door de radio schallen. Terug een ingetogen electronisch nummer in een stijl die dicht aanleunt bij die van Ozark Henry. Meer info op www.daan.be
  • MINTZKOV LUNA (B): Pretentieloze, rijkgevulde en energieke rocksongs. Meer info op www.mintzkovluna.be
  • MOIANO (B): project van  Peter Lessage (die je misschien kent als muziek bij Filip Kowlier, 't Hof Van Commerce, Gabriel Rios...). De muziek van Moiano is soulvol maar vooral ook 'urban' (duidelijke hiphop-invloeden). Zie ook www.moiano.com
  • STARSAILOR (UK): Gevoelige britpop à la Travis en Coldplay. In 2000 hadden ze een wereldhit met 'alcaholic', en dit voorjaar werden we verwend met het prachtige 'Four to the floor'. Meer info op www.starsailor.net

  HUMOR

  • CIRQUE DE LA LUNE (B): Twee artiesten brengen een mix van circus, theater, krachtpatserij en dans. Kortom, de charme en romantiek van het oude kermisleven, veel lef en eigentijdse nonsens.. nu eens ernstig klungelend dan weer absurd realistisch. Meer info: www.cirquedelalune.be 
  • DE DOLFIJNTJES XXXL (West-Vlaanderen). Dit knettergek turbo-balorkest met Wim Opbrouck zette verleden jaar de dranktent op zijn kop, en zullen dit ongetwijfeld weer doen. Hopelijk vergeven ze 't me dat ik hun muziek onder 'humor' catalogeer. De XXXL staat voor de gasten die ze zullen meebrengen. Peter Vermeersch (X-Legged Sally), Nic Rosseeuw (Fukkeduk) en Johan Vercruysse zijn namen die circuleren.
  • DE NIEUWE SNAAR en twee cm extra (B): laat ons vooral niet vergeten dat deze groep naast uitstekende komieken ook nog eens uitmuntende muzikanten zijn. En op deze jubileum-editie van Dranouter mogen ze eigenlijk niet ontbreken, want op het allereerste folkfestival Dranouter waren Jan en Kris De Smet reeds present (met hun groep DE SNAAR). Intussen zijn ze natuurlijk uitgegroeid tot een kwartet, maar deze zomer krijgen we er twee cm extra bij: het kwartet breidt zich uit tot een sextet want ook Jean Blaute en Stoy Stoffelen doen mee. Zie ook www.denieuwesnaar.be
  • DE STIJLE WANT (B): Al meer dan tien jaar marskramen de leden van De Stijle, Want in humor en totale ontregeling van de logica. Succesvol teisteren ze festivals en evenementen met hun tot kunst verheven ontoerekeningsvatbaarheid.
  • Etienne met het open verhemelte (première afscheidstournee :-) is net als Devadder bekend gekomen via StuBru. Ooit al les 'Franse articulatie' gehad door iemand met een spraakgebrek?
  • Freddy Devadder en de bende van Miènde (B). 'Moe j'een bok up joen mulle èèn?' zal ongetwijfeld meermaals klinken. Kettingroker Freddy vertelt ronduit over zijn vrienden uit het criminele milieu van Menen. Meer info vind je op www.comedyclub.be/devadder.htm
  • Ivan Heylen (wie kent zijn hits 'De wilde boerendochter' en 'de werkmens' niet?). In 1998 werkte Heylen nog aan een film over 'de wilde boerendochter' (met Wendy Van Wanten als wilde boerendochter), maar om juridisiche redenen kon deze film niet uitgebracht worden.
  • JUMMOO (B): muzikaal kolderduo. Thematie: wat gebeurt er als een klassieke pianist en een gespierde en getatoueerde rocker elkaar ontmoeten? Mis hen niet! Ik heb nog nooit zo platgelegen van het lachen als de eerste keer dat ik Jummoo bezig zag. Ron De Rauw en Rik Debonne zullen op Dranouter hun derde programma brengen. Dat luistert naar de naam 'QUAISS KIRIT'. Zoals altijd bij Jummoo willen beide muzikanten bewijzen dat ze de beste zijn. Fijnzinnige humor wordt afgewisseld met slapstick. Als soundtrack krijgen we goed in het oor liggende klassieke en moderne nummers. Dit alles wordt overgoten met een fles whiskey.
  • MANMANMAN (B): Muzikale humor: de twee muzikanten bespelen niet alleen hun instrumenten, maar ook het publiek. Info: www.manmanman.be
  • PIV HUVLUV (B): Oostendse stand-up comedian. Hij trad jaren geleden al op op Dranouter met het (intussen ter ziele gegane) straattheatergezelschap FRIS & MONSTER. Hij haalde meermaals de finale van Humo's Comedy Cup. Zie ook www.pivhuvluv.be.
  • STAMPEN EN DAGEN (B): 'Premium Leedse Music', zo staat op hun logo. Zelf cafégangers in hart en nieren, tappen deze gasten uit het vat(je) gevuld met hun ervaringen en verhalen over de tooghanger. Zie ook www.stampenendagen.be
  • WIM HELSEN (B): Stand-up comedian. Haalde in 2001 de finale van Humo's comedy cup. Meer info op www.helsen-williams.be/helsen
  • MOBILE MACHINERY MARKET (B): als dat geen originele buitenanimatie is: de meest vreemdsoortige voortuigen tussen het publiek. Wat dacht je van de TAXISHAKER? Of toch liever de MOBILBOUF? Volledige technische specificaties van alle voertuigen vind je op http://www.timecircus.be/mmm/mmm.html. Hopelijk vergeven ze het me dat ik hen onder 'humor' zet. Want we hebben geen categorie voor gemotoriseerde voertuigen.

  PRAKTISCH

  Het 30ste Dranouter Folkfestival vindt plaats op 6, 7 en 8 augustus 2004. Er wordt gemusiceerd in de Grote Concerttent, de Kleine (alhoewel!) Concerttent, de Club- en Danstent, de Theatertent en er is ook weer terreinanimatie. De voorverkoop start op maandag 3 mei.


 • Vervoer/slaapplaats nodig of beschikbaar? Bekijk onze folkpool groep

  (Jk)
  14/06/2004 11:41

  Bookmark and Share
  © folkroddels.be
  reacties
  Tantra (nieuwe bezetting)
  Aido
  Turdus


  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 01/03/2004 15:52 (245) - top
  Aido? Aiaiaai.

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 01/03/2004 15:54 (246) - top
  Hehehehe..
  AEdo zal er bedoeld zijn geweest...
  Net als Turdus zal staan voor Turdus Philomelos


  Mr Wolf, 01/03/2004 16:11 (247) - top
  Mijn Dranouter is geslaagd als AedO komt!
  Kunnen ze niet elke dag optreden dit jaar? Misschien elke dag ook in een andere tent? Moet toch de max zijn?
  Voor de rest Tantra, Alan Stivell, Guido Belcanto, Sois Belle, ...


  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 01/03/2004 16:53 (251) - top
  Koffiedik kijken natuurlijk maar ik gok op Christy Moore, Chieftains, Tantra, Stivell & Yacoub, Las, La Bottine, DJ JAK, Mairan, Didier Laloy,

  Jan, 01/03/2004 19:57 (260) - top
  sinds een uur kan je de eerste namen lezen op www.standaard.be/cultuur.

  Klesie, 01/03/2004 22:54 (264) - top
  Mmmm het beste moet (hopelijk) nog komen....

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 02/03/2004 14:27 (270) - top
  Er is toch al veel meer geweten !Zoals Grada(ierl),Flook(Gr Brit),At first light (ierl)Toud'sames(bret),The Island Girls(canada)Coope ,Boyes and Simpson(Eng)Albion Morris Men(Eng)enMoya Brennan(ierl)een ex-Clannad....niet dat ik die allemaal ken hoor en nog ne hoop belgen die niet vermeld staan (bub),deux accord diront,jumoo,Ivan heylen ,man man man ,en durango....a.u.b. voor diegenen die er iets aan hebben !groetjes Ria

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 02/03/2004 14:47 (271) - top
  en AedO dan??
  snik,

  Polette


  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 02/03/2004 21:42 (279) - top
  hallo Stefan ,goed dat je al die extra groepen die ik opgaf al hebt vermeld in je tweede versie...maar ik was toch eerst ;flink ,flink ,flink ,groetjes ria

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 03/03/2004 02:10 (284) - top
  Tantra, Mallicorne, The Modena City Rambelers, Anveld, Poitin, Shooglenifty, VRTTIN (man die zou ik o zo graag mixen, al de rest hier vermeld ook overigens),AEdo,Turdus Philomelos, ....
  En zeggen dat ik nog in een groep heb gespeeld die luisterde naar de naam DURANGO, het kan verkeren.


  Mr Wolf, 03/03/2004 05:40 (285) - top
  maar weinig jong-Belgisch-folk-talent, niet ?!

  plibken, 03/03/2004 07:30 (286) - top
  Het zou geweldig zijn mocht de kleine (grootse) rosse Ier Danny Guinan ook terug gevraagd worden. Hij kreeg verleden jaar toch een staande ovatie in de theatertent na z'n weergaloze gig van 80 minuten....
  graspol, Hoboken


  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 03/03/2004 10:22 (288) - top
  FOLK KWADRAAT!

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 03/03/2004 17:44 (290) - top
  Ben ik de enige ter wereld die Aedo niet zo schitterend vind? Ze zijn goed, een goed bal orkest ja, maar vernieuwend? Nee, toch niet volgens mij. Het spijt me voor de vele fans maar ik heb al beter gezien en misschien wordt het tijd dat er eens iemand zegt dat Aedo niet d goden zijn van de belgische folkscene. Het moest me even van het hart.

  Tijl, 04/03/2004 18:12 (299) - top
  wel, ik vind Aedo een middelmatig groepje. nie slecht, maar ook niets nieuws. zo zijn er 13 in een dozijn. kennen al die jong folkers eigenlijk fluxus nog? dat was nieuw!

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 05/03/2004 01:39 (301) - top
  AedO middelmatig? Ge hebt ze ofwel nog niet bezig gezien, ofwel zijt ge nen raren. Als AedO niet naar Dranouter komt, kom ik ook niet. En Fluxus was de max op Boombal!

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 05/03/2004 09:00 (302) - top
  Moet alles echt vernieuwend zijn om goed te kunnen zijn ? Je kan toch niet eeuwig het warm water blijven uitvinden ...

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 05/03/2004 09:19 (303) - top
  Stefan ik kan je zeggen, 'at first light' is ook een hele goede groep (met oa. Michael McGoldrick), als je van Ierse muziek houd.

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 05/03/2004 11:24 (304) - top
  Het zou wel cool als Tri Yann eens terug komt opdraven. En als de organisatie zich eens aan zijn woord houdt, dan mogen we opnieuw Guido Belcanto verwachten. En ! Wij willen Christy Moore (hij is just op een tourneetje geweest met Planxty genaamd "the final gigs"), Christy nog niet op pensioen gaan h !

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 06/03/2004 10:31 (307) - top
  is hier dan niemand die de oude legendes als The Waterboys, nog es wil zien, of al die andere ECHT GROTE namen die op al die T-shirts staan van de vorige dranouters

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 14/03/2004 03:28 (382) - top
  Waar blijven de gevestigde waarden zoals Patti Smith en Vrttin ?

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 09/04/2004 19:53 (629) - top
  Christy Moore moet absoluut komen. Hij heeft terug de smaak te pakken Organisatie Dranouter doe je best!!!

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 11/04/2004 14:36 (637) - top
  Dit is het eerste folkroddel-artikel dat meer dan 1000 maal werd bekeken!

  Jk, 27/04/2004 18:42 (812) - top
  Ik weet uit goede bron dat de grootste namen nog moeten worden vrijgegeven! Ik weet ook wie, maar moet voorlopig mijn mond houden tot de namen in de media verschenen zijn!!

  Het zal zeker de moeite zijn!!!

  Dus nog even in spanning afwachten wie de andere grote namen zijn...


  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 09/05/2004 13:04 (948) - top
  weet iemand hoe je aan kaarten voor dranouter komt?

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 01/06/2004 22:59 (1170) - top
  Hoe je aan kaarten van Dranouter komt?
  Ga eerst na in welke banken je kaarten kunt kopen. Meld je in n dezer banken aan met een vals paspoort, en bestel twee kaarten.
  Wacht drie dagen, en overval dan de bank (nylon-kous niet vergeten!). In principe zijn je twee kaarten intussen al gearriveerd.
  Via dit forum kun je misschien met anderen afspreken om te 'bankpoolen'. Zo vermijd je dat je de bank meermaals moet overvallen.


  Jk, 04/06/2004 12:11 (1210) - top
  We zijn zelf nog op zoek naar info of websites van volgende groepen:
  THOMAS FRITZ
  MOBILE MACHINERY MARKET
  ERENER (RUS)
  TOM VANSTIPTHOUT (B)
  JEF DE BELLE ET LES FLAMANDS ROUGES (F)

  Als jullie n van deze groepen kennen, stuur dan gerust info door naar de redactie van folkroddels, of post het hieronder.


  Jk, 14/06/2004 13:10 (1301) - top
  Ook van de DURBAN BLACK DRIFTERS vonden we geen info.

  Jk, 14/06/2004 13:12 (1302) - top
  http://www.tomvanstiphout.be/

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 14/06/2004 14:58 (1303) - top
  Komt mes souliers sont rouges niet?? Die zijn pas goed, en gezellig en al!!!

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 14/06/2004 17:33 (1305) - top
  Neen, 'Mes Souliers Sont Rouges' komen niet naar Dranouter dit jaar. Ze komen wel naar Deerlycke folk. Meer info op www.deerlycke.be

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 14/06/2004 18:28 (1306) - top
  Dag Stefan,

  ik keek even op het rijtje van niet bekende groepen en artiesten en ik zag daar Thomas Fritz staan.
  Thomas Fritz is een Duitser en in een ver verleden (eind jaren 70 / begin jaren 80 ) zanger/gitarist van de (haast legendarische) groep Zupfgeigenhansel. Deze Duitse groep maakte in 1979 het album 'Jiddische Lieder', wat op dat moment een vrij moedige daad in Duitsland was. Het album zette menig muziekliefhebber (waaronder ondergetekende) op het spoor van de Jiddische lieder en de Klezmer. Na het uiteenvallen van Zupfgeigenhansel maakte hij enkele solo-albums. Nog niet zo heel lang geleden stond er volgens mij een artikel over Thomas Fritz in het Nederlandse blad New Folksounds.

  Groeten,

  Assie Aukes


  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 15/06/2004 00:41 (1312) - top
  Ja super dat Tom Barman & Guy Van Nueten komen. de volle 3 dagen ambiance, dat daar maar vlug is, 't wordt de max. wanneer komen de groepen per dag te staan op de site. greetz lies

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 15/06/2004 19:48 (1319) - top
  Bedankt Assie! Ik heb de tekst al aangepast.
  En aan diegene die het bericht hierboven gepost heeft: op de site van Dranouter zelf kun je al het programma vinden met de dag en zelfs het uur en tent van elke groep. Het lijkt me wat zinloos om dit werk hier gewoon over te doen. Behalve dan als we in het rooster telkens een hyperlink leggen naar onze steekkaarten. Maar dat is een titanenwerk. Misschien voor een student die nu toch al weet dat hij gebuisd is?
  Klaas?
  Ben je vrijwilliger?


  Jk, 15/06/2004 21:00 (1320) - top
  De nieuwe cd van Bal des Boiteux, da's pas vernieuwend! Denk dat die velen zullen bekoren op Dranouter.

  Iris, 15/06/2004 21:17 (1322) - top
  Voila. Bij deze sluiten we de vraag naar info over enkele groepen af. Bedankt aan iedereen die onze de nodige teksten doorstuurde!

  Jk, 16/06/2004 21:13 (1333) - top
  Dit was het eerste folkroddel-artikel dat 1000 x werd gelezen, en het ziet er naar uit dat we morgen zelfs de kaap van de 2000 zullen ronden!

  Jk, 22/06/2004 23:38 (1421) - top
  Wat ik als fervente Dranouter-ganger nu graag eens zou zien: Boudewijn de Groot (heeft me ooit gezegd dat als-ie gevraagd wordt graag komt zingen op Dranouter) en Rowen Heze. Allebei vind ik ze goed passen op dit festival! (of is dat misschien te Nederlands??) Maar goed, ik ben er zeker weer bij!!! (enne Skatalites --> wow!!!)

  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 06/07/2004 00:15 (1535) - top
  mannen ken vraagsken: bij dranauter op de kamping, kunde daar je auto laten staan bij je tent??
  greets Fredje


  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 30/07/2004 21:15 (1662) - top
  als medewerker op de comping moet ikje zeggen van niet , dat wordt niet toegelaten , auto's krijgen parkeer plaats buiten dranouter zelf


  AFR (Anonieme Folkroddelaar), 01/08/2004 03:06 (1668) - top
  voeg commentaar toe... (disclaimer)

  Folkroddels Radio
  bijschrift
 • I
 • streek: West-Vlaanderen
 • I
 • datum: vrijdag 06/08/2004 - zondag, 08/08/2004
 • I
 • genre(s):
  • Bal
  • Lage Landen
  • Keltisch (UK/Ierland)
  • Bretoens
  • Modernistisch
  • Poppy Folk
  • Zuid-Amerikaans
  • Afrikaans
  • Wereldmuziek
  • Dans
 • I
 • website: www.folkdranouter.be
 • I
 • email:
 • I
 • aantal malen gelezen: 24170
 • I
 • artnr: 1366
  redactie
 • I
 • wijzig artikel
 • I
 • upload foto
  verwante artikels
 • I
 • Bal des Boiteux (Groep Benelux)
 • I
 • (BuB) (Groep Benelux)
 • I
 • Dolfijntjes (Groep Benelux)
 • I
 • Flint (Groep Benelux)
 • I
 • Sois Belle (Groep Benelux)
 • I
 • Troissoeur (Groep Benelux)
 • I
 • Flook (Groep Buitenland)
 • I
 • Boombal (Festival Benelux)
 • I
 • SIOEN (Groep Benelux)
 • I
 • Deux Accords Diront (Groep Benelux)
 • I
 • The Island Girls (Groep Buitenland)
 • I
 • The Chieftains (Groep Buitenland)
 • I
 • Alan Stivell (Groep Buitenland)
 • I
 • Alan Stivell (Groep Buitenland)
 • I
 • Geen naaktcamping op 30ste Folkfestival Dranouter (Folkroddel)
 • I
 • Grda (Groep Buitenland)
 • I
 • Toud?Sames (Groep Buitenland)
 • I
 • At First Light (Groep Buitenland)
 • I
 • GORAN BREGOVIC (Groep Buitenland)
 • I
 • Durango (Groep Benelux)
 • I
 • Alfred Den Ouden (Groep Benelux)
 • I
 • Dranouter start met online folkradio (Folkroddel)
 • I
 • YANNIS MARKOPOULOS (Groep Buitenland)
 • I
 • PASSCHENDAELE SUITE (Groep Benelux)
 • I
 • A CONTRABANDA (Groep Benelux)
 • I
 • ORCHESTRA BAOBAB (Groep Buitenland)
 • I
 • MEANDER (Groep Benelux)
 • I
 • 2000MONKEYS (Groep Benelux)
 • I
 • Folk (spreek uit: FOLKKWADRAAT ) (Groep Benelux)
 • I
 • Toots Thielemans op Dranouter 2004! (Folkroddel)
 • I
 • Uitgebreide vooruitblik op Dranouter (Folkroddel)
 • I
 • Folkradio 31 (Folkroddel)
 • I
 • De 1e composteerbare festivalbeker (Folkroddel)
  mail
  Mail dit artikel naar een vriend...
  Recentste Concertmelding
 • I
 • Cold and Raw // concert in de kerk
  (15/06/2019 06:24)
 • I
 • Raphal De Cock & ensemble: Halewyn
  (15/06/2019 06:23)
 • I
 • Trio Dhoore + Tom Moore & Archie Moss
  (15/06/2019 06:20)
 • I
 • MANAM // concert in de kerk
  (15/06/2019 06:19)
 • I
 • Cluster showcase // concerten in De Casino
  (15/06/2019 06:18)
 • I
 • Myrddin & Imre De Cauter // concert
  (15/06/2019 06:18)
 • I
 • Filippo Gambetta & Carmelo Russo in Scherpenheuvel
  (12/06/2019 05:38)
 • I
 • THE SHACKLETON FOLK TRIO
  (07/06/2019 06:23)
 • I
 • ARGENTINA TANGO & FOLK
  (06/06/2019 07:37)
 • I
 • BENEFIETCONCERT MET SANGHAR SUHAIL & SARA RASULI
  (06/06/2019 07:37)
 • I
 • SONSOLEIL: LATIN FOLK, JAZZ, CHANSON
  (03/06/2019 07:22)
 • I
 • PABLO MURGIER- ARGENTINA PIANO SOLO
  (03/06/2019 07:21)
 • I
 • The American Roots Session
  (02/06/2019 10:37)
 • I
 • Renaud Garcia-Fons Trio
  (02/06/2019 10:32)
 • I
 • TRIO DAEMS-LELEUX-QIZILBASH
  (30/05/2019 06:58)
 • I
 • SAM SAM TROEF!
  (29/05/2019 06:51)
 • I
 • MANSUM IBRAHIMOV & THE QARABAGH MUGHAM GROUP + BL
  (29/05/2019 06:51)
 • I
 • PICEA ORIENTALIS ★ SANGPUY + WOUTER & BAO
  (29/05/2019 06:50)
 • I
 • LALA AMEZIAN & LES SHEIKHS SHIKHATS
  (29/05/2019 06:49)
 • I
 • NİLİPEK.
  (29/05/2019 06:48)
  achterklap
  Mooie videoclip van deze plaat op https://www.youtube.com/watch?v=K1REDX8kMyk ...

  Hallo, Op zondag 25 februari 2018, vanaf 14u, hommage-optreden aan John Lundstrm in Den Beulebak te...

  Welkom op Sonamos Latinoamerica dan: http://www.folkroddels.be/artikels/53204.html
  ...


  snelnieuws
 • I
 • Balfolk Breda (midsummer's dances)
 • I
 • BENEFIETCONCERT MET SANGHAR SUHAIL & SARA RASULI
 • I
 • The American Roots Session
 • I
 • Renaud Garcia-Fons Trio
 • I
 • TRIO DAEMS-LELEUX-QIZILBASH
 • I
 • SAM SAM TROEF!
 • I
 • MANSUM IBRAHIMOV & THE QARABAGH MUGHAM GROUP + BL
 • I
 • PICEA ORIENTALIS ★ SANGPUY + WOUTER & BAO
 • I
 • LALA AMEZIAN & LES SHEIKHS SHIKHATS
 • I
 • NİLİPEK.
 • I
 • LES FATMAS DE BELGICA & HET BOHO STRINGS QUARTET
 • I
 • CONTINUO ONBEGRENSD
 • I
 • ON STAGE
 • I
 • GLOBALICIOUS #05 W/ AMERICO BRITO & NIC BALTHAZAR
 • I
 • ALLEZ, CHANTEZ!
 • I
 • ARABISCH-ANDALUSISCHE MUZIEK LEZING MET JOHAN VAN
 • I
 • BOOMBAL GENT met The Bazz Explosion & Naragonia
 • I
 • BOOMBAL GENT
 • I
 • Fanteyfare Tune Learning Session
 • I
 • SANO
 • I
 • Damast Duo - Safar
 • I
 • LES CONTES D'ALFONSINA- MANOUCHE
 • I
 • DUO DELICADO: RUI SALGADO & SYLVAIN BOISVERT-CHORO
 • I
 • Eygalerij - Walter Bruneel in Muziekclub 't Ey
 • I
 • GOVINDA GOSWAMI & MANI SHANKAR INDIA SITAR & TABLA
 • I
 • LOS INAUDIBLES & SILVIA ABALOS- TANGO
 • I
 • SWING JAZZ LE LOUP JAZZ BAND FEAT. MARTIN SALEMI
 • I
 • STEVO & DEREK
 • I
 • PICEA ORIENTALIS - TRY OUT
 • I
 • I RE SALTATI pizziche, tammuriate & tarantelle
 • I
 • DON KAPOT | ACHTERHAM SESSIONS 2019 #02
 • I
 • LES GOTS DE GAND '19 GRATIS FESTIVAL IN DE MACHAR
 • I
 • RACHELE ANDRIOLI & ROCCO NIGRO Maletiempu
 • I
 • THE CHAI CONNECTION 3 heren van stand, met strings
 • I
 • KOSMO SOUND ★ SEEKAMAN ★ DJ AFRICALI C
  © Folkroddels.be 2005 - Contact - Redactie - Disclamer - Webdesign - Sitemap

  des: Arban