Home > woord/beeld > Concertverslag > Dranouter 2006 - een terugblik

> zoek...
> meer zoeken...
 

Dranouter 2006 - een terugblik
Persoonlijk terugkijken op de editie van 2006. Met Instinkt als topper van het weekend (Concertverslag)

Dranouter zit er weer op voor dit jaar. Het is goed geweest. We hebben een aantal groepen (her)ontdekt, we hebben ons aangenaam laten verrassen, we hebben een aantal dingen bewust niet gedaan, en nog veel meer niet kunnen doen, omdat de tijd gewoon ontbrak.
Wat nu volgt is dan ook een persoonlijke terugblik van een van de 65.000 bezoekers op Dranouter 2006. Verwacht geen volledigheid, alleen hoe ik dit jaar het festival heb beleefd.
Gewoontegetrouw begonnen we op donderdagavond met de live uitzending van De Groote Boodschap. Deze keer niet in ’t Folk, maar in de Lakenhalle van Ieper. We werden er vergast op een opwarmer van de Cluricauns, die we tijdens het programma nog terug zagen samen een aantal andere groepen, zoals Dazibao, Amorroma (in trio vorm), Dave Munnelly, Philip Masure en Jackie Moran, en Myrddin De Cauter. Een mooi opwarmertje voor het grote festival.
Ondertussen waren er al 7.000 man goei ambiance aan het maken in de Palace.
Vrijdag
De vrijdag was het drummen om binnen te raken, want het terrein ging pas laat open (zo rond half drie). Er werd nog met man en macht stro aangevoerd en rubber matten uitgerold om de regen van de voorbije nacht en de daarmee gepaard gaande modder te laten verdwijnen. Het lesje van vorig jaar was goed geleerd, want het terrein was overal heel vlot begaanbaar, en zag zelfs na drie dagen nog steeds op sommige plaatsen fris groen.
De openingsact werd meteen goed in gezet. Rêve du Raï mocht aftrappen voor een tent met een 1000-tal aanwezigen. Tegen het einde van de erg goede set was dit al verdrievoudigd. En Aïsha klonk wondermooi uit die drieduizend kelen, ook als bisnummer.
Dan direct naar de Clubstage. Heel handig was dat deze nu veel dichter bij de Kayam lag, zodat het zeer goed doenbaar was van de ene tent naar de andere te gaan, zonder al te veel van de optredens te missen. Een pluim voor de nieuwe indeling! In die Clubstage zagen we Crucible aan het werk. Een groep uit Sheffield die Engelse volksmelodieën bracht, waaronder een uitgebreide hulde aan Morris dancing. Zoals hun oudere kompanen uit dezelfde stad (Coope, Boyes and Simpson) beheersen ze ook voluit de techniek om in close harmony meerstemmig te zingen. Voor sommigen misschien wat te traditioneel, maar heel mooi.
Terug naar de Kayam, waar we een zeer gesmaakt optreden van Mandala mochten bijwonen. De groep vroeg ons om extra hard te applaudisseren en te roepen, want hun optreden vormde de basis van een live-cd, en ze wilden een goede publiekssound op die CD. Veel moeite moesten we daar niet voor doen. Het is een groep die, met veel traditionele instrumenten, een hedendaagse sound weet neer te zetten, waar de traditie toch ook nooit ver weg is. Of hoe je kan rappen met begeleiding van een bombarde. Past perfect in het New Tradition plaatje van Dranouter. Een groep om in het oog te houden. De pendelbeweging tussen Kayam en Clubstage bleef doorgaan, want de Dave Munnelly Band stond ons al op te wachten. Een mooi geslaagd optreden, waarbij vooral opvalt welke eenheid die band vormt. Dit is geen begeleidingsgroepje rond een bekend accordeonist, maar een volwaardige band, waar elk lid zijn plaats heeft, en op zijn beurt in het licht mag staan. Elk van die mannen verdient een extra vermelding, want het zijn stuk voor stuk rasartiesten. Ook gast Andrew Murray die met zijn prachtige stem een paar songs bracht.
Intussen was in de Kayam Zap Mama aan hun set begonnen. Zeer professioneel opgebouwd, stilaan naar een climax toegroeiend. Grote klasse ook. We hadden vol verwachting uitgekeken naar Rodrigo y Gabriela en waren dan ook zeer ontgoocheld toen woensdag bekend raakte dat ze hadden afgezegd. Eigenlijk zijn ze ons iets verschuldigd voor volgend jaar. Hun vervanger zijn we niet gaan beluisteren.
Wie wel de moeite was, was Luka Bloom. Alleen met gitaar en – voor een aantal songs – begeleid door klarinet/saxofoon bracht hij zijn ding. Hij begon met I’m not at war, en breide naadloos, met minimale tussentekst, het ene mooie nummer aan het andere. Hij verwees ook naar het optreden vorig jaar van broer Christy Moore, toen hij The City of Chicago inzette. Dit werd gevolgd door het zeer mooie Gypsy Music, een nummer gecomponeerd ter gelegenheid van de uitbreiding van de EU met de Oost-Europese staten. Ook erg beklijvend was Mohammed, of hoe een lied over emigratie ook vrolijk kan zijn (het verhaal van de Algerijn die uit zijn land wegvlucht omdat hij niet wil vechten, en gelukkig wordt in Galway en geniet van Ierse muziek). Enzo waren er nog vele nummers, meestal met een maatschappijkritische ondertoon, maar ook mooi poëtisch. De reguliere tijd werd volgemaakt met Sunny Sailor, dat door een propvolle tent luidkeels werd meegezongen, en dit bleef doen totdat Luka zijn bisnummers bracht, eindigend met de wereldhit Better Time. Het optreden mocht dan niet het magische van Christy vorig jaar gehad hebben, het was toch meer dan de moeite waard. We lieten Hooverphonic voor wat het was, en haastten ons naar Pax Mundial, het project dat Patrick Riguelle op vraag van Folk Dranouter in elkaar stak. Dit heeft altijd iets spannends, want het is niet voldoende om een aantal grote namen bij elkaar te brengen, een aantal themasongs bij elkaar te zoeken en dan maar hopen dat het werkt. Nu, het resultaat mocht er zijn, ook al was het aandeel 'gast'muzikanten wat te groot tegenover het aandeel 'groep'. We kregen weliswaar een aantal te verwachten songs over oorlog en vrede, maar ook een aantal erg verrassende. Zo was de interpratie van Pieter-Jan Desmet van ‘k zou zu geiren willen leven  van Walter De Buck een pareltje om van te genieten. Ook het nummer dat spontaan was ontstaan tijdens een repetitie met de Pakistaanse sarod-speler Asad Qizilbash en dat voornamelijk op pure klanken en woordspelletjes was gebaseerd van een wonderbaarlijke eenvoud en schoonheid. Het is terecht in de uiteindelijke playlist terecht gekomen. Veel publiek was gekomen voor het gastoptreden van Yevgueni, en de versie die Klaas Delrue bracht van Adamo’s Inch’Allah mocht er best wezen, evenals de Duzend soldaten van Willem Vermandere. Dit laatste nummer kreeg een heel eigen, veel rauwere bewerking dan het origineel, maar blijft toch nog altijd even pakkend.. Laatste gastzangeres was Nathalie Delcroix van Laïs. Zij bracht een mooie versie van Jona Lewie’s Stop The Cavalry.
De Cirque en de Palace hebben we de vrijdag gelaten voor wat het was, we hadden zo al meer dan voldoende mooie dingen gehoord en gezien. En genieten van gezelschap van vrienden rond een vegetarische schotel in de Torteltuin, of bij een goede Guiness in de Irish Pub is ook een vast onderdeel van Dranouter, of niet soms?
Zaterdag
De zaterdag begon al vroeg, met om half twee het eerste concert in de Clubstage met Myrddin en Ligero. Een sobere setting, twee stoelen, twee micro’s en wat licht. Meer hadden die mannen niet nodig. Myrddin bespeelde meesterlijk de flamenco gitaar, en de zang van Ligero was betoverend. Een hartverwarmend optreden voor flamenco liefhebbers. Ook de (Vlaamse??) bescheidenheid van Myrddin is sprekend: “Ik vind het een eer om voor zo’n groot zanger als Ligero te mogen spelen, ik heb louter een dienende rol”, vertelde hij in De Groote Boodschap. Als dit alleen maar dienen is, dan wil ik mijn verdere muzikale leven dienen. Intussen was Afenginn reeds goed op dreef in de Kayam, en zij werden gevolgd door de Warsaw Village Band. Zeer aanstekelijke muziek, vol overgave gebracht. Het loonde de moeite ‘vroeg’ in Dranouter te zijn op zaterdag.
Tijd voor de Palace. Daar stond Turdus Philomelos zijn eigenste gekke zelf te zijn. Zeer aanstekelijke muziek, gebracht met vollen bak plezier op het podium. In het begin kwam het publiek maar aarzelend binnen, maar naar het einde van de set stond de hele Palace in vuur en vlam. Het enthousiasme van de jonge bende sloeg duidelijk over. En vergeten we niet, dit doet geen afbreuk aan hun muzikale kunnen, want ook dat is van de bovenste plank.
Terug naar De Clubstage voor Nuada. Dit was een verrassing. Tijdens de voorbereiding had ik volop ge-google-d en zo was ik een andere Nuada op het spoor gekomen. Niet de esoterische Amerikaan, maar een Engels trio dat reeds vele jaren muziek maakt. Groot was dan ook mijn verbazing om een frisse bende jonge Ieren aan te treffen, die de juiste snaar wisten te raken, want de voorste banken in de Clubstage gingen aan de kant, en er werden volop jigs en reels gedanst. Nu nog wat doen aan hun podiumpresence, en die gasten gaan een mooie toekomst tegemoet.
Vanaf dan werd het een hektisch heen en weer tussen verschillende tenten. Het aanbod was zo groot, en we wilden toch overal van proeven.
De Palace was in de ban van Follia. Er werd naar hartelust gedanst, sfeer en vrolijkheid alom, de muzikanten waren in goeden doen. Kortrom, een optreden zoals we het graag hebben. En zelfs de kleinsten in de Palace genoten mee, zoals je in bijgaande foto kan zien. En de soms wat mindere klankkwaliteit in de biertent nemen we er op dat moment wel bij.
Solveig Slettahjell heb ik jammer genoeg gemist. Naar wat ik hoorde van anderen was dit echter meer dan de moeite waard.
Amadou et Mariam deden wat van hen werd verwacht. Het succes van Dimanche à Bamako werd in de grote tent verder gezet. Het werd een leuk Afrikaans feestje.
Een Vlaams feestje kregen we intussen in de Palace met EmBRUN, dat zijn zoveelste concert op rij speelde (de jongens waren pas terug uit Portugal). Maar dat kon de pret en de ambiance niet tegenhouden.
Een groot deel van de massa van de zaterdag (die lag om en bij de 23.000) was gekomen voor Gabriel Rios. Wij kozen echter voor Anveld. Het was de eerste keer dat ik ze live bezig zag, en het heeft me erg bekoord. Zo erg, dat we John Cale gelaten hebben voor wat het was, en met zijn laatste nummers in de achtergrond afgesloten hebben in de Irish Pub. Wat is er beter dan een goede Guiness om zo een geslaagde dag af te sluiten? (U zal het al geraden hebben, ik ben niet zo’n fervente biertent-fanaat tot de vroege uurtjes).
Zondag
De zondag was de dag van de verrassingen en de ontgoochelingen. Laat ik beginnen met dat laatste. Van zowel Debout sur le zinc als Les hurlements de Léo had ik veel verwacht, maar blijkbaar het verkeerde. Het was me iets te lawaaierig (hoewel, met zo’n naam had ik dit moeten weten), ik miste verfijning. Ook Cibelle kon me niet bekoren, zeker muzikaal niet.
Dan liever over naar de verrassingen. Ik had Dazibao al een paar keer bezig gezien in relatief intieme omstandigheden (cafézaaltje, klein cultureel centrum) en had wat schrik dat de sfeer in de grote tent op zo’n ontiegelijk vroeg uur wat zou verloren gaan. Maar Sophie en de haren stonden er. Met Myrddin hebben ze een waardige vervanger voor Karim Baghili, en de aanwezigheid van Vincent Noiret (‘onze vaste extra gast voor grote gelegenheden’) bracht nog wat extra bij. Een mooi begin van de namiddag.
Ook zo met Lenny en de Wespen. Vrolijk, grappige woordspelingen, muzikaal mooi uitgewerkt, en duidelijk plezier op het podium. Deze vrolijke Leuvenaars werden gevolgd door Aranis. Groter kon het contrast niet zijn. Met hun ‘Acoustic Chamber Rock’ wisten deze jonge muzikanten menig toehoorder te bekoren. Het deed misschien wat vreemd aan in deze omgeving, maar het werd gesmaakt. Na hen kwam Chris Chameleon. Op zijn eentje met zijn gitaar boeide hij een volle clubstage. Mooie stem, goede songs. Hij experimenteert veel met zijn stem, en bij momenten is dit best aardig, zeker in een live situatie. Ik vrees echter dat ik dit geen volle CD zou volhouden.
Dé verrassing van het weekend was voor mij het Deense Instinkt. Wat een muziek, wat een présence, wat een vitaliteit, maar ook hoe ingetogen en etherisch bij momenten. Ik was onder de indruk. Hun zeer iele nummer met alleen maar fluitspel begeleid door ‘zingend glas’ (met een natte vingen over de rand van een wijnglas wrijven) was adembenemend. Het werd gevolgd door een wild nummer geïnspireerd door paarden op Mongoolse steppen. Vorig jaar heeft dit vijftal een project met Tuvaanse muzikanten gedaan, en dit was er een resultaat van. Tegelijk beheerst de drumster van de groep ook de Tuvaanse keelzang, en dit kwam wondermooi over. Een nummer op draailier begon zeer traditioneel, maar ging dan over in een experimenteel deel, dat kon tippen aan het werk van Gilles Chabenat. Het werd opgedragen aan Jimmie Hendrickx. Had hij in de middeleeuwen geleefd, hij zou een draailierspeler geweest zijn, was hun stelling. Afsluiten deden ze met een Deens kinderrijmpje. Ze probeerden het aan te leren, maar dit was iets te hoog gegrepen. Terecht werden ze teruggeroepen voor een bisnummer. En wat voor een. Het begon met een diepe, zware keelzang, die geleidelijk aan overging in hoog ijl gezang. Drumster Vivi di Bap kan niet alleen een aardig slagje kloppen, ze zingt als de beste ook. Dit gezang ging dan naadloos over in een hemels mooie Polska, waar stilaan meer en meer beat onder gezet werd. Grandioos gewoon. Ik had de hele set als het ware met open mond zitten luisteren, ware het niet dat de vitaliteit en het ritme zo aanstekelijk waren dat het onmogelijk was om te blijven stilzitten.
Emilou Harris bracht een goede set met voornamelijk country muziek in de Kayam. En dit is wel een grote tent, maar ze was nauwelijks voor de helft gevuld voor deze grote dame. Jammer toch, want het resultaat mocht er zijn, hoewel het allemaal een beetje te glad overkwam. Ik miste wat buikgevoel, er straalde weinig enthousiasme van het podium. Emilou toert al jaren met dezelfde (vrouwelijke) begeleidingsband en dit zorgt bijna vanzelfsprekend voor een gladde set, waar verrassingen nauwelijks in voorkomen. Eerlijkheidshalve wil ik er bij zeggen dat ik niet de hele set uitzat.
In de Palace stond namelijk Amorroma geprogrammeerd. Optreden nummer 2 voor Vincent Noiret. Jowan Merckx en de zijnen speelden een zeer mooie set, maar eigenlijk verdient deze groep een betere omgeving dan de biertent. Het zal wel zijn omwille van hun laatste (overigens steengoede) cd Balance die vol dansmuziek staat dat ze hier werden geprogrammeerd, maar Amorroma is zoveel meer dan een balgroep. Ik had ze liever in de Clubstage bezig gezien.
En Vincent kreeg er niet genoeg van, want een half uurtje later stond hij met KV Express op datzelfde Palace podium voor een boombal, dat echter snel een stuk aanhang verloor, want de hoofdact van het weekend had jong en oud (maar vooral jong) naar de Kayam gelokt.
Jamie Cullum (volgens Fried’l “Een kleintje, mor ie schiet verre”) kwam als een wervelwind (mét pint) op het podium, bracht een uiterst professionele show (zelfs de videobeelden werden door zijn team onder handen genomen en gemixt met allerhande clips en video-art), speelde piano als de besten, zelfs met zijn voeten. Combineerde dit met wat DJ-werk (hij had een pick-up in zijn piano geïnstalleerd) en speelde zelfs ook wat gitaar. Hij veroverde de harten van velen en was voor de organisatie zeker een schot in de roos. Maar folkmuziek heb ik er niet gehoord.
Folk heb ik daarna nog wel gehoord in de Palace. Goede folk zelfs. De Cluricauns waren in goede doen en vormden de perfecte aanzet voor de slotnacht van het festival.
 
’t Is eigenlijk elk jaar hetzelfde in Dranouter. Wanneer de eerste namen aangekondigd worden, reageer je wat bedenkelijk. “’t Is toch niet meer zoals vroeger meneer”. Naarmate meer namen gelost worden is het een hangen tussen gaan en niet gaan (want “Hooverphonic en Gabriel Rios staan op elk festival, da’s toch gene folk”). Tenslotte beslis je om Dranouter toch nog een kans te geven. En je doet een paar ontdekkingen die je hele weekend goed maken. Ik heb 3 dagen veel heen en weer gelopen tussen verschillende tenten, en ik heb van menig optreden genoten. Ik heb groepen gezien waar ik eerst wat argwanend tegenover stond en die me overtuigd hebben. Ik heb een paar ontgoochelingen gehad (maar het voordeel is dat je dan gewoon weg gaat uit de tent en ergens anders heen slentert). En ik ben verkocht aan Instinkt.
Nog een woordje over de nieuwe terreinen. Persoonlijk vind ik het een goede evolutie. Ik was erg gecharmeerd door de korte afstand tussen Kayam en Clubstage, en de gevreesde geluidsinterferentie is er niet gekomen. Je zat wel met een nauwe doorgang ter hoogte van de ingang, maar die had je vroeger ook richting Kleine Tent. Een ding vind ik wel erg jammer, en hopelijk doet men daar volgend jaar iets aan: ik miste de fietsstalling. Gewoon het gevoel dat je fiets veilig staat, en je hem niet in een of andere sloot of tegen de gevel of oprit van een van de festivalburen moet achterlaten is toch wel belangrijk. En nu we toch aan de praktische opmerkingen zijn, misschien toch ook wat stromend water voorzien. Al is het maar om na een toiletbezoek je handen te kunnen wassen, of jonge ouders de kans te geven hun kroost wat op te frissen.
Tot slot, een dikke merci aan Piet Lesage en de zijnen. Het is hard werken voor hen, maar ik heb er van genoten. Merci en tot volgend jaar.
 


(steven)
08/08/2006 13:09

Bookmark and Share
© folkroddels.be
reacties
Gans het weekend heb ik op de artiestencamping "gelogeerd" naast de manager van Instinkt. Ik heb hun nieuwe CD, en nog 7 CD's van andere groepen, van hem meegekregen. Ik ben van plan om de CD van Instinkt hier te bespreken want ik ben een "instant" fan geworden.
Het feit dat je voor Anveld hebt gekozen ipv Gabriel Rios en een groot deel van de set van John Cale streelt mijn ego toch wel ergens. ;-))


Mr Wolf, 08/08/2006 13:37 (18061) - top
Weet er iemand iets over Mandala? Ik probeer ze wanhopig op te sporen op het internet, zonder resultaat... Samen met Instinkt en Afenginn waren zij voor mij de revelaties van het festival...

zjang, 08/08/2006 19:02 (18075) - top
Puik verslag Steven!
Dingen waar ik vooral van genoten heb, waren: Afenginn en Chumbawamba. Deze laatsten zijn vooral gekend van hun hitje Tubthumping maar tijdens dit concert niet van dat, wel een stralende eenvoud met mooie samenzang en songs met een boodschap. Ze waren zeker op hun plaats op een folkfestival!


/b, 08/08/2006 20:57 (18077) - top
Enig idee wie er bij Nuada speelt?

dirk de bodhran, 09/08/2006 20:58 (18092) - top
voeg commentaar toe... (disclaimer)

Folkroddels Radio
bijschrift
 • I
 • streek: Niet doorgegeven
 • I
 • datum:
 • I
 • genre(s):
  • Bal
  • Lage Landen
  • Keltisch (UK/Ierland)
  • Bretoens
  • Mediterraan
  • Scandinavisch
  • Balkan
  • Oost-Europees
  • Pan-Europees
  • Klezmer
  • Flamenco
  • Folkrock
  • Poppy Folk
  • Mestizo
  • Afrikaans
  • Arabisch
  • Oosters
  • Wereldmuziek
  • Americana
  • Singer-songwriter
  • Country
  • Kleinkunst
  • Dans
 • I
 • website: www.folkdranouter.be
 • I
 • email:
 • I
 • aantal malen gelezen: 2777
 • I
 • artnr: 27425
  redactie
 • I
 • wijzig artikel
 • I
 • upload foto
  verwante artikels
 • I
 • Dranouter 2006: De vrijdag (foto-reportage)
 • I
 • Dranouter 2006 (Concertverslag)
 • I
 • Folkfestival Dranouter 06: in een nieuw kleedje (Opinie)
 • I
 • Dranouter 2006: De zaterdag (foto-reportage)
 • I
 • Aran op Dranouter 2006 (foto-reportage)
 • I
 • Dranouter: het zoveelste verslagje... (Concertverslag)
 • I
 • DRANOUTER 2006 - donderdag (foto-reportage)
 • I
 • DRANOUTER 2006 - vrijdag (foto-reportage)
 • I
 • Instinkt - "Grum" (CD)
  mail
  Mail dit artikel naar een vriend...
  Recentste Concertverslag 
  achterklap
  Mooie videoclip van deze plaat op https://www.youtube.com/watch?v=K1REDX8kMyk ...

  Hallo, Op zondag 25 februari 2018, vanaf 14u, hommage-optreden aan John Lundström in Den Beulebak te...

  Welkom op Sonamos Latinoamerica dan: http://www.folkroddels.be/artikels/53204.html
  ...


  snelnieuws
 • I
 • Ivo Papasov & his Bulgarian wedding band
 • I
 • Dabkah Tour 2020-The Masha'El Falesteen Collective
 • I
 • Paulus Schäfer Trio ft. Jacco Van Santen
 • I
 • MARIO DE GOYCOECHEA GUITARRA ARGENTINA
 • I
 • Fiddlers on the move #FOTM5 @De Centrale
 • I
 • GIORGIS CHRISTODOULOU ‘ATTIK A PARIS’
 • I
 • BISMUT & MINARDI: TANGO, CINE, RUMBA, JAZZ
 • I
 • LE CLUBE DO CHORO DE BRUXELLES INVITE
 • I
 • rue de Gaët 25, 1320 Beauvechain
 • I
 • Het Brabants Volksorkest
 • I
 • Nieuwjaarsheyppening Feest! Bal! Speech!
 • I
 • HIKARU IWAKAWA FLUTE SOLO AMERICA LATINA
 • I
 • Ukulele workshop cursus in Muziekclub 't Ey
 • I
 • Folk Pitch - concerten in Muziekclub 't Ey
 • I
 • CD Cupido zijn kat: Brassens volgens Mortelmans
 • I
 • SIRUS - Lummen
 • I
 • CD Launch Muller & Munnely
 • I
 • KOSMOKRATORS REBETIKO F-EN-NL-EL
 • I
 • SONICO TANGO- AVANT PREMIERE SONICO'S SECONDS CD!
 • I
 • MARTIN BALOGH & THE GYPSY WOLVES- SWING MANOUCHE
 • I
 • Herfstauditie d'Academie Podium folk- & wereld
 • I
 • Bob, Frank en Zussen in de Hopsack
 • I
 • INDIA SITAR & TABLA D. PRASAD CHAKRABORTY-SANDIP B
 • I
 • Keltische muziek in Katse Kerk (NL)
 • I
 • CLAIRE NIC RUAIRI LANCEMENT CD 'AN CLÁR BOG DÉIL'
 • I
 • MELİHAT GÜLSES “BOL-ÂHENK” | TURKS KLASSIEK
 • I
 • YENİ TÜRKÜ + MEHMET ERDEM
 • I
 • BİR NEV’İ ALATURKA // FASIL AVOND (UITVE
 • I
 • BABA ZULA + STÉPHANE GALLAND & (THE MYSTERY OF) K
 • I
 • SERTAB | İstanbul Ekspres 2019
 • I
 • Istanbul Ekspres 2019 - 5 dagen turkse muziek
 • I
 • TAKSİM TRIO (UITVERKOCHT!) | GIPSY JAZZ
 • I
 • BASSEKOU KOUYATE & NGONI BA
 • I
 • HALVA
 • I
 • MIND THE GAP
  © Folkroddels.be 2005 - Contact - Redactie - Disclamer - Webdesign - Sitemap

  des: Arban