Home > woord/beeld > Concertverslag > Dranouter 2006

> zoek...
> meer zoeken...
 

Dranouter 2006
met heel veel verrassingen en slechts enkele ontgoochelingen. (Concertverslag)

Hoewel Dranouter voor Bart en mij slecht begon, werd het toch nog een geslaagd weekend. Barts (folkroddelsfotograaf Maktub) fototoestel heeft het het vorig weekend (tijdens Meire Morough) begeven. Hij heeft weliswaar onmiddellijk een nieuw gekocht, maar de koerierdienst UPS is er in geslaagd om het kwijt te raken. Hierdoor dus geen foto’s van de donderdag. Dankzij heel wat heen en weer gerij en vooral dankzij een prachtige uitLEENdienst (bedankt!) kon Bart de rest van het weekend gelukkig wel fotograferen.

DONDERDAG

Ik was benieuwd hoe het nieuwe terrein er zou uitzien. Donderdag zag het er vrij “modderig” uit, maar het aangevoerde stro deed zijn werk. Ik heb een stukje van CAJOLE EN THE FLEMING PIPE band gezien, maar het was denk ik niet echt iets voor mij. Net ietsje te hard, maar wel een ambiancegroep en dat is wel belangrijk natuurlijk om dranouter te ‘openen’. De groep KATASTROOF is ook geen onbekende meer voor de meesten onder ons, al moet ik toegeven dat dit weer niet echt mijn “ding” is, maar ambiance, plezier en drank waren duidelijk de peilers van dit optreden. Van Dj Bob hebben we maar weinig gehoord, omdat we nog terug moesten rijden naar huis in de (valse) hoop vrijdag het nieuwe fototoestel in de bus te vinden.

VRIJDAG

Door de fototoestelperikelen kwamen we vrijdag heel wat later dan gepland aan. Ik heb nog het laatste stukje van Ed Harcourt kunnen meepikken in de Kayam. Al heb ik slechts een 3-tal liedjes gehoord, toch was ik zwaar onder de indruk: een zeer mooi samenspel van piano en zang. Ik droomde bij momenten helemaal weg, maar niet voor lang:
MANDALA schudde me enthousiast wakker. Deze groep klonk heel wat “harder” dan verwacht. Ze mengden veel genres door elkaar. Af en toe zong ook een “rapper” mee, een leuke combinatie. Ik kon er zelfs wat jazzy-invloeden in terugvinden. Ze namen trouwens ook live op dranouter hun CD op. Erna ging het richting Palace, waar ik CREAM AND SPICES aan het werk zag. Hun muziek was niet iets teveel rock-pop voor mij, maar gezien hun jonge leeftijd, vond ik hun performance wel zeer sterk. Of konden ze hun zenuwen goed verstoppen?
Daarna was het tijd om terug richting de Kayam te trekken, want van ZAP MAMA wou ik geen moment missen. Al gauw bleek het inderdaad toch een ‘speciale madam’ te zijn. Zo’n kapsel had ik nog nooit gezien, iedereen in’t wit op het podium, al had zij ook nog wat zwart aan. Het concert vond ik prachtig. Hun stemmen overstegen vele van mijn verwachtingen.
Gelukkig hoefde ik niets van Zap mama te missen om nog een stukje LALALOVER mee te pikken. Een vriendin van me had ze al aan het werk gezien en had ze me aangeraden. Ik werd inderdaad aangenaam verrast. Live een zeer sterke groep. Pop met een aangename sound. Naast de ‘gewone’ instrumenten werd ook een draaitafel gebruikt. Visueel kwam dit sterk over. Het is wel wat jammer dat de muziek te vaak de zang overstemde.
Daarna vlug vlug vlug naar de DAVID MUNNELLY BAND AND GUESTS. Zoals verwacht was het helemaal geen concert waar je zomaar kon blijven stilzitten. De toestand van mij en mijn vrienden tijdens het optreden mag gerust ‘hyperkinetisch’ en zeer vrolijk genoemd worden. Schitterende spetterende muziek werd afgewisseld met rustiger passages. Vooral wanneer de zanger voor de micro stond, werd het muisstil in de tent.
Door het annuleren van RODRIGO Y GABRIELA kon ik erna helemaal wegdromen bij Joost Zwegers. In een ver verleden sprak zijn stem me niet echt aan, maar smaken veranderen en nu ben ik een grote fan van zijn kwetsbare stem. Zijn concert was een pareltje. Kippenvel van begin tot eind.
Om 23.45u was het tijd voor PAX MUNDIAL. Ze begonnen met heel wat vertraging. Ik had veel verwacht van dit programma rond Patrick Riguelle dus leek het wel de moeite van het wachten waard. Ik moet nu toegeven dat ik redelijk ontgoocheld ben in het optreden, al kwamen er gelukkig af en toe wat mooie liedjes aan bod. Het beste moment was toen YEVGUENI aan de beurt was. Ik ben waarschijnlijk niet objectief want ik moet bekennen dat ik een enorme fan ben van deze groep. Toch kon Klaas me weeral kippenvel bezorgen. Hij zong een lied in het Frans (Insjallah). Ik had nooit verwacht dat hij dit zo goed zou kunnen. Hij zong met een mooi Frans accent, en legde heel wat gevoel in zijn stem. Daarna bracht hij, samen met nog 2 bandleden een liedje van Willem Vermandere, en konden we genieten van één van hun nieuwe liedjes met de titel “niemandsland”. Weer met een tekst en boodschap om “U” tegen te zeggen.
Andere gasten waren Nathalie Delcroix (LAÏS), Pieter-Jan Desmet en Asad Qizilbash.
Pieter-Jan Desmet was niet echt mijn ding, en ik vond het zelfs allemaal maar een beetje “plat”. Asad Qizilbash vond ik wel leuk om eens te zien, maar zijn optreden kwam niet echt goed over in zo’n tent. In een echte concertzaal zou dit vermoedelijk beter klinken.
Na een vermoeide en toch wel beetje een stressdagje was ik wel blij dat ik na dit concert mijn slaapplaatsje kon gaan opzoeken.

ZATERDAG

Opstaan met het zonnetje zorgt er altijd voor dat je dag goed begint. Het was niet heel warm, maar het regende niet, en het zonnetje begon erdoor te komen. Dat stemde me al gelukkig.
De eerste groep waar ik naar ging luisteren was de WARSAW VILLAGE BAND. Ik had er al veel van gehoord, maar nog nooit live aan het werk gezien. En ik moet eerlijk toegeven dat ik onder de indruk was. Hun muziek en stemmen waren heel sterk. Je zag dat de muzikanten elkaar duidelijk aanvoelden, en er heerste een speciale sfeer. Ik was vooral gefascineerd door de celliste van de groep. Ze had iets heel mysterieus over zich. Ze kon rechtstreeks uit een sprookje ontsnapt zijn. In het begin had ze nog een soort kap over haar hoofd, en ze was zeer speciaal gekleed. Hun stemmen deden me soms wat denken aan VÄRTINNÄ, of HEDNINGARNA. Zeer aangenaam dus om je dag mee te beginnen.
Tijd om een beetje jeugdsentiment te gaan opzoeken bij Marc de Bel, ik heb vroeger al zijn boeken verslonden, maar het werd een grote teleurstelling. Ik had gehoopt dat de man ging vertellen, maar het lukte hem duidelijk niet me te boeien. Jammer, misschien ben ik toch beetje te oud geworden voor zijn verhaaltjes.
Daarna werd het tijd voor een grote folkmarathon met TURDUS PHILOMELOS, FOLLIA!, EMBRUN en ANVELD. De eerste groep vond ik leuk. Ik ken ze nog niet zo goed en ontdekte zo heel wat onbekende folknummers. Follia! was voor mij één van de beste optredens van het weekend. Ze stonden er!! De micro’s waren helaas niet zo goed afgestemd, maar ze hadden de volledige tent op hun hand. Ik ben ook blij dat er eens wat gezongen wordt op dansmuziek. Hun liedjes met zang zijn echt sterk.
Tijdens de boombaldansinitiatie kon ik even ontsnappen om eens te gaan piepen bij Lou Rhodes, de zangeres van LAMB. Ik was oorspronkelijk niet van plan om er lang te blijven maar haar stem en uitstraling hebben me geboeid van begin tot eind. Ze leek wel een engeltje, gewaad in een mooi wit kleed (Eigenlijk is het een zeer mooi slaapkleedje, ik heb het zelf ooit nog bijna gekocht…). Ik hou van haar mooie, diepe en warme stem. En heel de tent zong mee toen ze “angel gabriel” zong. Prachtig moment!
Erna was het weer tijd om terug te keren naar de folkmarathon, waar Embrun ondertussen begonnen was. Ze bevestigden hun sterke live-reputatie. En je zag duidelijk het volk de tent binnenstromen. Daarna was het de beurt aan Anveld, ook een balgroep met een live-reputatie om U tegen te zeggen. Ditmaal traden ze aan met twee nieuwe muzikanten die dit naar mijn mening zeer goed deden. Het is niet zo simpel om op korte tijd ingespeeld te geraken in een groep.
Ik kon het niet laten om toch nog eens in de kayam een stukje Gabriel Rios mee te pikken. De Zuiderse sfeer was duidelijk te merken in de hele tent. En dat Meneer Rios een ongelooflijk showbeest is, werd nogmaals bewezen. Ik vind wel dat hij zijn plaatsje verdiende in Dranouter!
Ik sloot mijn zaterdag af, met mijn naamgenote Laura Veirs and the tortured souls. Ik vond hun muziek niet slecht als achtergrondmuziek terwijl we wat babbelden, maar er een echt luisterconcert kon ik er niet van maken. Ze zong zeker niet slecht, maar het sprong er niet uit.
We vertrokken op tijd naar de camping om met wat vrienden nog wat na te genieten van het festival.

ZONDAG

De laatste dag…als we de zon mochten geloven, zou het een mooie dag worden! Een stralende dag, iets wat dranouter na al de regen-miserie wel verdiende! Doordat ik een vroegere vriend was tegengekomen, heb ik helaas LENNY EN DE WESPEN gemist, maar Eleentje zal er in haar verslagje alles over vertellen. Het was naar’t schijnt een schitterend optreden!
Mijn dagje begon met DAZIBAO in de Kayam. Ik vond het leuk om eens “vertrouwde” mensen op het grote podium te zien! Ik vond dat ze er op hun plaats stonden. Muzikaal een ijzersterk optreden, schitterende percussie, prachtig samenspel, toffe muzikanten, … echt super!
ARANIS was de volgende groep die ik mocht aanhoren. Ik heb al een paar concerten van die groep meegemaakt, maar ik vond dit optreden toch één van hun sterkste. Ze amuseerden zich duidelijk op Dranouter. Voor veel festivalgangers zal dit ‘te speciaal’ geweest zijn, maar ik genoot met volle teugen.
Tussendoor vond ik tijd om eens wat kraampjes te doen, en snuisteren tussen de leuke dingetjes die je er kon vinden. Onderweg heb ik stukje van Seth Lakeman nog meegepikt. Niet slecht, rustig, mystiek,.. maar eerder achtergrondmuziek voor mij. Ik was graag naar de COMEDY ALL STARS gaan kijken, en de SCHEDELGEBOORTEN in de cirque, maar die tent zat altijd zo stampvol dat je er niet meer bij kon. Wel jammer, maar niets aan te doen. Ik vind het wel opvallend hoeveel volk zo’n comedy-optredens trekken in Dranouter. Misschien in de toekomst een extra comedy tent (die iets groter is dan de cirque-tent).
Ik ben op goed geluk af in de clubstage naar INSTINKT gaan kijken, en heb het me niet beklaagd. Dit was ook één van de hoogtepunten van dit weekend. Instinkt is een Deense band met een erg individuele stijl en hoewel ze voornamelijk beïnvloed werden door de traditionele Scandinavische folk, zijn ze helemaal niet bang om de oversteek te wagen naar andere muzikale genres. Hun unieke combinatie van opzwepende ritmes, lyrische melodieën en gespierde arrangementen werd dan ook heel toepasselijk “Scandinavische folkbeat” gedoopt. Af en toe kwam de drumster, ook eens naar voor en bleek dat ze een ware stemkunstenares is. Echt speciaal, van keelzang tot kulning. Niet alledaags, en daarom net zo leuk en speciaal. De groep speelde schitterend, en het vuur sloeg duidelijk over op het publiek. Iedereen was laaiend enthousiast, en ze kregen terecht een staande ovatie.
De volgende groep die ik zag was CAVEZ EXPRESS. Als grote (en niet zo objectieve) fan, kon ik alleen maar zeggen dat ik ze weeral eens schitterend vond, ook al viel de publieke belangstelling wat tegen.
Als afsluiter zag ik Jamie Cullum. Ik heb een grote passie voor piano, en keek eigenlijk wel uit naar dit concert. De Kayam zat ook duidelijk stampvol met heel wat grote fans. Voor mij werd dit concert eerder een ontgoocheling, en ik had de indruk dat Jamie Cullum met wat stemproblemen te maken had. Misschien heb ik te weinig tijd genomen om te wennen aan zijn muziek. Maar ik heb mijn weekendje Dranouter dan nog afgesloten met wat vrienden, om dan niet te laat, naar huis te vertrekken.

Al bij al een geslaagd weekendje, veel mooie, nieuwe dingen gezien. Ik heb genoten van de sfeer, de ambiance, de vrienden, de buitenanimatie, de kraampjes, de muziek,… en zoveel meer..! Dank je wel Dranouter!(loliatje)
08/08/2006 10:17

Bookmark and Share
© folkroddels.be
reacties
Sorry hoor, maar als ik dit lees over een concert in de Clubtent: "Ik vond hun muziek niet slecht als achtergrondmuziek terwijl we wat babbelden, maar er een echt luisterconcert kon ik er niet van maken", daar gaat mijn haar toch wel even van recht staan. Er zitten daar misschien wel andere mensen die willen luisteren en dan vooral naar de muziek en niet naar het geroezemoes van babbelende mensen.

/b, 08/08/2006 20:44 (18076) - top
We zijn dan ook bewust buiten de tent gaan zitten om de mensen die wilden luisteren niet te storen, we zijn tussen de bar en de kleine concerttent gaan zitten..! Dit omdat ik zelf ook nog wel wat respect heb voor de muzikanten en de mensen die willen luisteren..! Zo hoorden we toch nog flarden van het concert zonder de luisterende mensen echt te storen..want uit de bar kwam veel meer lawaai dan dat wij met ons 3tjes maakten hoor..

loliatje, 08/08/2006 21:13 (18078) - top
dagdag, mooi verslagje, laura... ik vul het nog wel een beetje aan met mijn eigen bevindingen, vandaag of morgen... ja, dat van die babbelende mensen... in de kayam was dat ook een groot probleem... amai niet... bij luka bloom, bij lou rhodes, bij emmylou harris... 't was vreselijk... dat je af en toe es iets zegt, ok... dat doe ik ook. je wil emoties en dingetjes delen bij een concert, maar een voortdurend gepraat, daar gaan mijn haren ook bij rechtopstaan (en da's echt geen zicht). maar 'k vind het knap als je voor jezelf kan uitmaken je dan buiten te zetten... ;-)
groenseltjes,
eleentje...


eleentje, 09/08/2006 07:58 (18085) - top
'k wou mijn persoonlijke woorden over dranouter hier eigenlijk onder plakken, maar blijkbaar is het te lang... dan toch maar een apart verslagje...
groensels...


eleentje, 09/08/2006 19:27 (18091) - top
voeg commentaar toe... (disclaimer)

Folkroddels Radio
bijschrift
 • I
 • streek: West-Vlaanderen
 • I
 • datum:
 • I
 • genre(s):
 • I
 • website: www.folkdranouter.be
 • I
 • email:
 • I
 • aantal malen gelezen: 2335
 • I
 • artnr: 27433
  redactie
 • I
 • wijzig artikel
 • I
 • upload foto
  verwante artikels
 • I
 • Dranouter 2006: De vrijdag (foto-reportage)
 • I
 • Dranouter 2006 - een terugblik (Concertverslag)
 • I
 • Folkfestival Dranouter 06: in een nieuw kleedje (Opinie)
 • I
 • Aran op Dranouter 2006 (foto-reportage)
 • I
 • Dranouter: het zoveelste verslagje... (Concertverslag)
 • I
 • DRANOUTER 2006 - donderdag (foto-reportage)
 • I
 • DRANOUTER 2006 - vrijdag (foto-reportage)
  mail
  Mail dit artikel naar een vriend...
  Recentste Concertverslag 
  achterklap
  Mooie videoclip van deze plaat op https://www.youtube.com/watch?v=K1REDX8kMyk ...

  Hallo, Op zondag 25 februari 2018, vanaf 14u, hommage-optreden aan John Lundström in Den Beulebak te...

  Welkom op Sonamos Latinoamerica dan: http://www.folkroddels.be/artikels/53204.html
  ...


  snelnieuws
 • I
 • Ivo Papasov & his Bulgarian wedding band
 • I
 • Dabkah Tour 2020-The Masha'El Falesteen Collective
 • I
 • Paulus Schäfer Trio ft. Jacco Van Santen
 • I
 • MARIO DE GOYCOECHEA GUITARRA ARGENTINA
 • I
 • Fiddlers on the move #FOTM5 @De Centrale
 • I
 • GIORGIS CHRISTODOULOU ‘ATTIK A PARIS’
 • I
 • BISMUT & MINARDI: TANGO, CINE, RUMBA, JAZZ
 • I
 • LE CLUBE DO CHORO DE BRUXELLES INVITE
 • I
 • rue de Gaët 25, 1320 Beauvechain
 • I
 • Het Brabants Volksorkest
 • I
 • Nieuwjaarsheyppening Feest! Bal! Speech!
 • I
 • HIKARU IWAKAWA FLUTE SOLO AMERICA LATINA
 • I
 • Ukulele workshop cursus in Muziekclub 't Ey
 • I
 • Folk Pitch - concerten in Muziekclub 't Ey
 • I
 • CD Cupido zijn kat: Brassens volgens Mortelmans
 • I
 • SIRUS - Lummen
 • I
 • CD Launch Muller & Munnely
 • I
 • KOSMOKRATORS REBETIKO F-EN-NL-EL
 • I
 • SONICO TANGO- AVANT PREMIERE SONICO'S SECONDS CD!
 • I
 • MARTIN BALOGH & THE GYPSY WOLVES- SWING MANOUCHE
 • I
 • Herfstauditie d'Academie Podium folk- & wereld
 • I
 • Bob, Frank en Zussen in de Hopsack
 • I
 • INDIA SITAR & TABLA D. PRASAD CHAKRABORTY-SANDIP B
 • I
 • Keltische muziek in Katse Kerk (NL)
 • I
 • CLAIRE NIC RUAIRI LANCEMENT CD 'AN CLÁR BOG DÉIL'
 • I
 • MELİHAT GÜLSES “BOL-ÂHENK” | TURKS KLASSIEK
 • I
 • YENİ TÜRKÜ + MEHMET ERDEM
 • I
 • BİR NEV’İ ALATURKA // FASIL AVOND (UITVE
 • I
 • BABA ZULA + STÉPHANE GALLAND & (THE MYSTERY OF) K
 • I
 • SERTAB | İstanbul Ekspres 2019
 • I
 • Istanbul Ekspres 2019 - 5 dagen turkse muziek
 • I
 • TAKSİM TRIO (UITVERKOCHT!) | GIPSY JAZZ
 • I
 • BASSEKOU KOUYATE & NGONI BA
 • I
 • HALVA
 • I
 • MIND THE GAP
  © Folkroddels.be 2005 - Contact - Redactie - Disclamer - Webdesign - Sitemap

  des: Arban