Home > recensies > CD > Godon/Thézé/Renaud/Grimault - Brume

> zoek...
> meer zoeken...
 

Godon/Thézé/Renaud/Grimault - Brume
Intieme balmuziek mét zang. En is dit nu Parasol of niet? (CD)

Parasol. Ik ben er nog steeds niet uit of dit nu dan wel een groepsnaam, een albumnaam of een projectnaam is.
De naam ‘Parasol’ dook voor het eerst op op een CD van het ‘Duo Godon-Thézé’. Geef toe, vermoedelijk is ‘Parasol’ dan een albumnaam. De mannen treden steevast op onder een grote zonnige parasol. Ook nadat ze hun tweede CD ‘De Toutes les Couleurs’ op de wereld loslieten. Zouden ze dan toch ‘Parasol’ heten? Een maand geleden kwamen ze op de proppen met ‘BRUME’. Ditmaal gaat het niet om een Duo, maar wel om een kwartet. Multiinstrumentalist Eric Thézé beperkt zich hier tot begeleiden op zijn basklarinet en componeerde slechts enkele nummers. Gérard Godon bespeelt als vanouds een chromatische accordeon en neemt het gros van de composities voor zijn rekening. Beide heren krijgen ditmaal versterking van twee getalenteerde dames: Corine Renaud (zang, én ook heel wat van de composities) en de klassiek geschoolde violiste Catherine Grimault.

Op het hoesje staat nergens het woord ‘Parasol’ vermeld. Er is ook geen groepsnaam. De vier namen van de muzikanten, daarmee moeten we het doen. Toch hoorden we in de wandelgangen van het DAMADA-festival iedereen fluisteren over ‘de nieuwe van Parasol’. Zelfs Gérard Godon bevestigde ons dat Parasol voortaan minstens een trio zal zijn. Laat het ons voor het gemak dus verder veronderstellen dat Brume de nieuwe plaat is van PARASOL XL.

Voor het eerst in de geschiedenis van Parasol is de opnamekwaliteit ook behoorlijk. Er werd weliswaar niet of nauwelijks gesleuteld aan de klank, maar bij dergelijke muziek hou ik wel van een pure onafgewerkte klank.
De groep heeft altijd al garant gestaan voor ‘intieme balmuziek’, en dat is hier ook niet anders. De enkele polka en jig die op schijf gebrand werden klinken ondanks hun snelle tempo nog steeds ‘romantisch’. Zoals altijd worden we vooral verwend met mooie walsjes, mazurka’s en scottishen. Parasol heeft altijd al een boontje gehad voor asymmetrische ritmes, en we krijgen hier naast twee walsen in 8 ook twee asymmetrische scottishen. Bij mijn weten zijn ze de enigen die ooit dergelijke composities maakten. Toch zullen geoefende dansers hier geen enkele moeite mee hebben, zolang ze maar opgaan in de muziek.

Ik vind helemaal niet dat een groep in grotere bezetting garant staat voor een rijkere klankkleur, laat staan voor betere muziek. Vooral in het segment van ‘intieme balgroepen’ durft het al eens misgaan. ‘Meer groove’ gaat vaak ten koste van het sentiment. De wakkere lezer zal echter opgemerkt hebben dat PARASOL niet uitgebreid werd met ritme-instrumenten. Neen, er komen gewoon twee melodie-instrumenten bij (ik beschouw de stem natuurlijk ook als melodisch). Ik ben blij dat er hier geen drummer noch percussionist is, maar een gitaar of een contrabas zou toch een meer voor de hand liggende keuze geweest zijn. Met enkel pure melodie-instrumenten bestaat het risico dat het een zootje wordt. De baslijn van de accordeon zorgt hier gelukkig meestal voor de nodige houvast voor dansers. Toch kan hier en daar verwarring optreden. ‘Ils ont simplement oublié’ wordt aangekondigd als polska, maar ik ben zeker dat de meeste dansers dit nummer zonder aankondiging als een mazurka zouden dansen. Het ritme is gewoon te vaag. Voor alle duidelijkheid: de muziek zelf is magnifiek. Een CD wordt veel meer thuis opgelegd om naar te luisteren dan om echt op te dansen. In die optiek is het niet erg dat een dansritme wat onduidelijk is. Maar deze plaat wordt toch vooral verondersteld een idee te geven waar de groep live voor staat, en dat is nu eenmaal balmuziek. De muzikanten van Parasol zijn zich trouwens zelf ook bewust van sommige onduidelijkheden maar liggen er ’s nachts duidelijk niet van wakker. Bij ‘Viis’ laten ze je gewoon zelf de keuze tussen een (razendsnelle) scottish of een polka.

Dan nu terug naar de muziek: Thézé beperkt zich hoofdzakelijk tot begeleiden en soleert zo goed als nooit. Er wordt slechts in de helft van de nummers gezongen. Dit zorgt ervoor dat de muziek niet overladen wordt. De viool van Catherine Grimault resulteert wel in een rijkere klankkleur, vooral dankzij de uitgekiende arrangementen. Slechts een enkele maal durf ik zeggen dat de muziek mooier zou geweest zijn in een soberder uitvoering.
Hetzelfde geldt voor de zang. Renaud is zelf ook een danseres, en dat hoor je ook. Haar accenten in b.v. een bourrée liggen perfect op de juiste plaats. We hebben hier ooit op folkroddels een hevige discussie gehad over ‘zang in balmuziek’. Ikzelf heb helemaal niets tegen zang in balmuziek, al is het volgens mij onvermijdelijk dat er tijdens het dansen niet of nauwelijks naar de tekst wordt geluisterd. De vergelijking met Bretoense muziek (waar wél veel wordt gezongen, vaak zelfs a capella) gaat niet op omdat je bij Bretoense muziek veel makkelijker je aandacht kunt verdelen tussen het dansen en het luisteren dan bij balmuziek. Een hanterdro is nu eenmaal minder ‘inspiratie-intensief’ dan een scottish.

Misschien wil de groep dankzij de zang ook niet-dansers bereiken? We moeten hen deze vraag (en nog heel wat andere) dringend stellen. Ze komen de komende week naar België. Wellicht kunnen we ze dan aan de tand voelen?

In elk geval hebben ze een uitstekende plaat gemaakt die zeer in de smaak zal vallen van liefhebbers van NARAGONIA of Stéphane Délicq.
Kijk ook eens naar het cd-hoesje. Wedden dat je er op den duur (letterlijk) ondersteboven van zult zijn?

1 Brume musique: Gérard Godon version instrumentale: accordéon, violon, clarinette arrangement: Parasol
2 Damadienne musique: Eric Thézé instrumental: accordéon, violons, clarinette arrangement: Eric Thézé
3 Contraste
texte & musique: Corinne Renaud
chant, accordéon, violon, clarinette arrangement: Parasol
4 D'arbre en arbre musique: Gérard Godon instrumental: accordéon, violon, clarinette arrangement: Parasol
5 Jardin des musiques texte: Corinne Renaud
musique: Gérard Godon
chant, accordéon, violon, clarinette arrangement: Parasol
6 Ils ont simplement oublié texte & musique: Corinne Renaud
chant, accordéon arrangement: Gérard Godon
7 Viis musique: Eric Thézé instrumental: accordéon, violon, clarinette arrangement: Eric Thézé
8 Carnaval texte: Corinne Renaud
musique: Gérard Godon
chant, accordéon, violon, clarinette arrangement: Parasol
9 En écoutant Mozart musique: Gérard Godon instrumental: accordéon, violon, clarinette arrangement: Parasol
10 Yiddish bourrée & Brin d'Herbe Yiddish: musique Gérard Godon
Brin d'Herbe: texte et musique Corinne Renaud
instrumental, accordéon, clarinette arrangement: Parasol
11 Cabane musique: Gérard Godon instrumental: accordéon, violon, clarinette arrangement: Parasol
12 Ils se sont endormis texte & musique: Corinne Renaud chant, accordéon, violon, clarinette arrangement: Parasol
13 Brume texte: Corinne Renaud
musique: Gérard Godon
chant, accordéon arrangement: Gérard Godon
14 Dromadaire musique: Eric Thézé instrumental arrangement: Eric Thézé
15 Charleston musique: Gérard Godon instrumental arrangement: Parasol

Klik hier om deze cd te bestellen in Den Appel. Hij wordt je dan gewoon opgestuurd, samen met een overschrijvingsformulier.(Jĺk)
27/06/2007 11:07

Bookmark and Share
© folkroddels.be
reacties
Citaat: "Bij mijn weten zijn ze (Parasol) de enigen die ooit dergelijke composities maakten".......

Hallo folkroddelaars.

Er is wel degelijke een groep in België die zich ook bezondigt aan "assymetrie".

Kom maar eens dansen bij Op Zwier.

Voor een swingende "impaire" of een zalig verende "traditionele" scottish.

Voor een wals in 3, 5, 11 of 100 tijden.

Ook voor een bourree in 2 of 3, in traditionele stijl of "Rock and Roll"

Gompie........


janneman, 28/06/2007 12:58 (21784) - top
Ik had het enkel over een impaire scottish. Er zijn massa's groepen die zich te buiten gaan aan assymetrische walsen e.d.
Vergeef het me dat ik het zeg, maar de rest van je berichtje is nogal reclame-getint janneman.


Jĺk, 28/06/2007 13:09 (21785) - top
Was niet de bedoeling, gewoon even laten horen dat we trots zijn op onze muziekjes.
janneman, 28/06/2007 13:14 (21786) - top
Dit is weer kippenvelmuziek, kan van pas komen bij een volgende hittengolf. Nagenoeg alle nummers zijn in mineur, en dat enkele majeurtje klinkt ook melancholisch.Ik denk dat zowel Eric en Gérard als Corinne uit kleine tertsen opgebouwd zijn. Ik kijk uit naar de volledige cd om mij een breder beeld te vormen. Ik weet nu al dat ik minder zal opkijken tegen lange autoritten vanwege dit goed gezelschap. Een ding vraag ik mij toch af: waar is de swingende basklarinet van Eric? Kruipt hij een beetje naar de achtergrond om plaats te laten aan de dames? Dan hoop ik maar dat zij af en toe eens pipi moeten doen bij een live-optreden.

juul, 01/07/2007 12:06 (21801) - top
Toch een minder positieve noot in dit plaatje: de teksten van juffrouw Renaud zijn ronduit melig meliger meligst, maar dat hoeft de pret niet te bederven, want ze zingt niet onaardig. Voor mij als franstalige vlaming is het toch wel een domper op de vreugde. Misschien dat ik de plaat alsnog aanschaf alleen al voor het nummer 'd'arbre en arbre' zeg nu zelf : een dijk van een mazurka. Buitengewoon.

Wat de assymetrische scottischen betreft: Gérard Godon wist tijdens zijn les in Gennetines van jawel assymetrische walsen en schottische, te vertellen dat de groep Alambic ook zulk een scottische op zijn actief heeft staan. Gérard Godon klonk een beetje teleurgesteld door het nieuws dat de uitvinding niet van hem was.
De Parasol bals waren weer heerlijk in Gennetines, alleen jammer dat het gros van het volk het daarmee eens was. De tent puilde zowat uit en spuwde af en toe een koppel uit in het natte gras.

Tijd voor weer eens een bal-intiem met deze gasten.
mmmm heerlijk!!!!


hupelien, 20/07/2007 14:16 (22034) - top
voeg commentaar toe... (disclaimer)

Folkroddels Radio
bijschrift
 • I
 • streek: Frankrijk
 • I
 • datum:
 • I
 • genre(s):
  • Bal
 • I
 • website: eric.theze.free.f...
 • I
 • email:
 • I
 • aantal malen gelezen: 4281
 • I
 • artnr: 33878
  redactie
 • I
 • wijzig artikel
 • I
 • upload foto
  verwante artikels
 • I
 • Parasol (Groep Buitenland)
 • I
 • We hadden een babbel met Gérard Godon (Interview)
  mail
  Mail dit artikel naar een vriend...
  Recentste CD 
  achterklap
  Mooie videoclip van deze plaat op https://www.youtube.com/watch?v=K1REDX8kMyk ...

  Hallo, Op zondag 25 februari 2018, vanaf 14u, hommage-optreden aan John Lundström in Den Beulebak te...

  Welkom op Sonamos Latinoamerica dan: http://www.folkroddels.be/artikels/53204.html
  ...


  snelnieuws
 • I
 • CD Launch Muller & Munnely
 • I
 • KOSMOKRATORS REBETIKO F-EN-NL-EL
 • I
 • SONICO TANGO- AVANT PREMIERE SONICO'S SECONDS CD!
 • I
 • MARTIN BALOGH & THE GYPSY WOLVES- SWING MANOUCHE
 • I
 • Herfstauditie d'Academie Podium folk- & wereld
 • I
 • Bob, Frank en Zussen in de Hopsack
 • I
 • INDIA SITAR & TABLA D. PRASAD CHAKRABORTY-SANDIP B
 • I
 • Keltische muziek in Katse Kerk (NL)
 • I
 • CLAIRE NIC RUAIRI LANCEMENT CD 'AN CLÁR BOG DÉIL'
 • I
 • MELİHAT GÜLSES “BOL-ÂHENK” | TURKS KLASSIEK
 • I
 • YENİ TÜRKÜ + MEHMET ERDEM
 • I
 • BİR NEV’İ ALATURKA // FASIL AVOND (UITVE
 • I
 • BABA ZULA + STÉPHANE GALLAND & (THE MYSTERY OF) K
 • I
 • SERTAB | İstanbul Ekspres 2019
 • I
 • Istanbul Ekspres 2019 - 5 dagen turkse muziek
 • I
 • TAKSİM TRIO (UITVERKOCHT!) | GIPSY JAZZ
 • I
 • BASSEKOU KOUYATE & NGONI BA
 • I
 • HALVA
 • I
 • MIND THE GAP
 • I
 • LEMBE LOKK
 • I
 • LAMORAL FT. KOEN DE CAUTER
 • I
 • ALLEZ, CHANTEZ!
 • I
 • MY GIFT TO YOU
 • I
 • THEUNS, DORZEE & MASSOT
 • I
 • BLACK DÜNYA
 • I
 • Volksdansgroep De Vlier - Nederokkerzeel
 • I
 • Old Salt in de Living (Izegem)
 • I
 • Dona Onete (Brazilië)
 • I
 • Queimada: La Cuivraille, La Veillée, A Contrabanda
 • I
 • HALVA- THE SWEETEST KLEZMER ORCHESTRA
 • I
 • DIA DE LOS MUERTOS
 • I
 • TONY AVILA Y SU GRUPO
 • I
 • DABKÉ NIGHT
 • I
 • LES VIOLONS DE BRUXELLES FT. TCHA LIMBERGER
 • I
 • WHO DAT?!
  © Folkroddels.be 2005 - Contact - Redactie - Disclamer - Webdesign - Sitemap

  des: Arban