Home > info/links > Groep Buitenland > Boban & Marko Markovic Orkestar

> zoek...
> meer zoeken...
 

Boban & Marko Markovic Orkestar
's werelds bekendste balkan brassband (Groep Buitenland)

Biografie

Boban Markovic (Бобан Марковић) is een Servische trompettist en dirigent van een brassband. Velen beschouwen hem als de grootste trompettist uit de Balkan. Hij en zijn brassband wonnen vele prijzen.

De grootvader van Boban was ooit een zeer bekend trompettist. Hij werd uitgenodigd door Koning Aleksander van Joegoslavië. Bobans vader, die zelf geen beroepsmuzikant was, maar wel een passie had voor muziek stimuleerde Boban om zoveel mogelijk te oefenen. Toen hij 25 was maakte hij al deel uit van het kruim van de Joegoslavische trompettisten. Op zijn 35ste was hij een levende legende.
De familietraditie wordt trouwens nu al verzekerd. Marko, Bobans zoon kreeg een trompet toen hij 3 was. Algauw merkte het kind dat zo’n trompet niet alleen handig was om in de zandbak kastelen mee te bouwen. Je kon er ook op blazen. Op zijn 7de was hij al zo gebeten door de trompetmicrobe dat hij zijn lessen op school begon te verwaarlozen. Op 13-jarige leeftijd maakte hij zijn eerste studio-opnames. Op zijn veertiende vervoegde hij het orkest van zijn vader.
Op de plaat ‘THE PROMISE’ mocht hij al geregeld soleren. Tussen de soep en patatten speelde hij nog vlug de hoofdrol in de film 'GUCHA - DISTANT TRUMPET' van Emir Kusturica (die we natuurlijk ook kennen van de sublieme films UNDERGROUND en BLACK CAT WHITE CAT waar muziek een belangrijke rol in speelde, van Bregovic tot Iggy Pop).

In 2008 verscheen ‘GO MARKO GO!’. De titel van de groep zet meteen de toon. Marko is nu de ster. De groepsnaam is trouwens niet langer BOBAN MARKOVIC ORKESTAR maar wel BOBAN i MARKO MARKOVIC ORKESTAR. Als we kijken wie de nummers geschreven en/of gearrangeerd heeft, zien we dat gewoon alles van de hand van Marko is. En de knaap is nauwelijks 19… De zoon heeft duidelijk zijn vader – ‘the Mohammed Ali of Balkan brass’ – voorbijgestoken.

Discografie

'Hani Rumba' (1997.) (ITMM)
'Zlatna Truba' (1998.) ("Golden Trumpet") (PGP-RTS)
'Srce Cigansko' (2000.) ("Heart of Gypsy") (X Produkcio)
'Millennium' (2000.) (X Produkcio)
'Bistra Reka' (2002) (X Produkcio)
'Live in Belgrade' (2002.) (Piranha Musik)
'Boban i Marko' (2003.) (Piranha Musik)
'The Promise' (2006.) (Balkan Mix) (Piranha Musik)
'The Promise' (2006.) (International Mix) (Piranha Musik)
'Go Marko Go! Brass Madness' (2007.) (Piranha Musik)

Bezetting:

Boban Markovic: flugelhorn, zang
Marko Markovic: flugelhorn, trompet, zang
Sasa Jemčic: flugelhorn
Srdjan Spasic: flugelhorn
Dragan Kocic: flugelhorn
Dragoljub Eminovic: tenor horn
Isidor Eminovic: tenor horn
Asim Ajdinovic: tenor horn
Goran Spasic: tenor horn
Mustafa Salimovic: helicon
Sasa Stanojevis: percussie
Aleksandar Stosic: percussie
Nedzat Zumberovic: goc, grote trom


(Jåk)
28/06/2008 06:35

Bookmark and Share
© folkroddels.be
reacties
voeg commentaar toe... (disclaimer)

Folkroddels Radio
bijschrift
  • I
  • streek: Balkan
  • I
  • datum:
  • I
  • genre(s):
  • I
  • website:
  • I
  • email:
  • I
  • aantal malen gelezen: 3370
  • I
  • artnr: 39289
    redactie
  • I
  • wijzig artikel
  • I
  • upload foto
    verwante artikels
  • I
  • Boban i Marko Markovic Orkestar (CD)
    mail
    Mail dit artikel naar een vriend...
    Recentste Groep Buitenland 
    achterklap
    Mooie videoclip van deze plaat op https://www.youtube.com/watch?v=K1REDX8kMyk ...

    Hallo, Op zondag 25 februari 2018, vanaf 14u, hommage-optreden aan John Lundström in Den Beulebak te...

    Welkom op Sonamos Latinoamerica dan: http://www.folkroddels.be/artikels/53204.html
    ...


    snelnieuws
  • I
  • Fairport Convention
  • I
  • Marco Van Wesemael: Vederlicht // boekvoorstelling
  • I
  • Hide & Seek Festival: Baul Meets Saz (Ind/Turk)
  • I
  • Minyeshu TRIO (Ethiopië)
  • I
  • Hide & Seek Festival: Renaud Garcia-Fons (FR)
  • I
  • Raphaël De Cock & Edwin Vanvinckenroye
  • I
  • Hide & Seek Festival: Justin Vali Trio (Madagascar
  • I
  • Hide & Seek Festival: Clarinet Factory (CZ)
  • I
  • Hide & Seek Festival: Egschiglen (Mongolië)
  • I
  • Hide & Seek Festival: Tiny Legs Tim
  • I
  • Soetkin Collier Trio // gratis concert
  • I
  • Naragonia Quartet– Mira – 2018 – Homerecords
  • I
  • Sinnekloas danst // gratis Baleynbal
  • I
  • GUSTAVO ECCLESIA- ARGENTINA
  • I
  • ROBY LAKATOS ENSEMBLE
  • I
  • 3de Festival "Bals et Roses"
  • I
  • QUEBRACHE ARGENTINE TANGO AND FOLK
  • I
  • DÍAZ/MOLINA GUITAR DUO ‘PAMPA DEL PLATA’ ARGENTINA
  • I
  • DOIMNIC MAC GIOLLA BHRÍDE- IRISH TRADITIONAL
  • I
  • MUSIC FROM CRETE
  • I
  • O CLUBE DO CHORO DE BRUXELAS INVITES
  • I
  • Vishtèn // concert i.s.m. CC Sint-Niklaas
  • I
  • Het Brabants Volksorkest Mazur-Polkadag Herent
  • I
  • Jonas Meersmans
  • I
  • Hide & Seek Festival 2018
  • I
  • SCINTILLA- MUSIC FROM BRAZIL
    © Folkroddels.be 2005 - Contact - Redactie - Disclamer - Webdesign - Sitemap

    des: Arban