Home > woord/beeld > Concertverslag > Boombalfestival 2008

> zoek...
> meer zoeken...
 

Boombalfestival 2008
met o.a. Zlabya, Peut-être Jeanne, Esquisse, Quintet à Claques, Duo Thézé-Vandenabeele, TNT, Hot Griselda en Triple X (Concertverslag)

Texte original en français en bas de cette page.

Het laatste weekend van augustus vond het derde Boombalfestival plaats. Als bezoeker van een festival moet je soms pijnlijke keuzes maken. Op het Boombalfestival valt dat gelukkig mee. Er zijn immers slechts drie hoofdtenten (en een vierde kleinere tent die fungeerde als vrij podium en ook zijn diensten bewees voor de TLS). Ik koos er toch voor om de optredens van de groepen die ik wou zien volledig mee te maken. Hierdoor mistte ik onvermijdelijk een aantal groepen. Ik koos voor de groepen die ik eerder nog nooit aan het werk gehoord had, en voor de groepen die van ver kwamen.

 
 Voor ik ook maar begin te spreken over de bals, kan ik al meteen meegeven dat dit festival op zijn derde uitgave al ‘op punt’ staat. De organisatie wordt gedragen door vele vrijwilligers. De locaties is mooi gedecoreerd, er hangt een gezellige sfeer zowel overdag als ’s avonds. Kinderen zijn er welkom: springkasteel, spelletjes, boombal for kids, jongleur … Het is dan ook niet te verwonderen dat er zoveel piepjong volk rondhuppelde. Leerling-muzikanten kunnen aan de slag bij geroutineerde artiesten als Bottasso, Eric Thézé, Pignol/Milleret, Bert Leemans en Benoît Guerbigny. Toeval of niet, al deze lesgevers zijn accordeonisten, maar dat belet niet dat de leerlingen die op andere instrumenten (gitaar, percussie, viool, sax … ) spelen ook de workshops mee kunnen volgen. Ook voor de aspirant-dansers worden diverse stages georganiseerd.

 
VRIJDAG

 
Eigenlijk ging het festival al op donderdagavond van start met enkele uitstekende groepen. Ikzelf kwam pas aan op vrijdagnamiddag rond een uur of drie. Ik kon nog net het duo PEUT-ETRE JEANNE meepikken. Ik wou vooral horen of en hoe ze geëvolueerd waren gedurende het laatste jaar. Op de vorige editie van het boombalfestival had ik de twee jonge snaken Olivier Catteau en Raphaël Decoster immers al ontmoet toen ze aan het jammen waren op een verlaten dansvloer, lang nadat de laatste groep er ’t mooie weer uitmaakte. Ze hadden toen al een behoorlijk reportoire, weinig eigen werk, maar heel wat traditionals en bekende composities uit verschillende Franse regio’s. Het was toen zalig dansen tijdens die jam. Toen bestonden ze nog niet officieel als duo. Het duurde echter niet lang eer ze zichzelf PEUT-ETRE JEANNE doopten.
Dit jaar stonden ze officieel geprogrammeerd op het festival, niet enkel als duo, maar ook met een grotere groep die al anderhalf jaar bestaat: ZLABYA. In deze laatste groep vinden we niet alleen Raphaël en Olivier terug (die zijn accordeon wisselt voor een gitaar en klarinet), maar ook nog hun ouwe schoolmakkers Fanny Bizien op contrabas, Yvain Delabousse op viool en de op een jam opgedane fluitist Laure Gagnon. Een paar maanden geleden zag ik ze voor het eerst aan ’t werk op een bal in Roeselare. Ze speelden toen nog zonder percussionist. Intussen vervoegde Florian Huygebaert de groep. Hij betekent werkelijk een meerwaarde voor de groep, die nu coherenter en dynamischer klinkt: perfect om op te dansen maar ook om gewoon te beluisteren.

 
De groepsleden van QUINTET A CLAQUES werden terecht aangekondigd als jonge virtuozen. Deze groep was wat mij betreft de revelatie van de dag, en wellicht zelfs van ’t ganse weekend. Eerste originaliteit: deze muzikanten tooiden zich in zwarte en rode gewaden. Een niet-muzikaal detail, maar wel een detail dat zeker bijdraagt tot de podiumpresence. Tweede originaliteit: de trompet, een niet zo alledaags instrument bij folkgroepen, hier perfect beheerst door Camille Passeri. Derde originaliteit: de cellospeler Colin Delzant die vaker de snaren van zijn instrument met zijn vingers dan met de strijkstok beroert. Daarnaast mogen we zeker de twee uitmuntende violisten Cécile Delzant en Valère Passeri, en de niet minder briljante gitarist Anthony Jambon niet vergeten. Alles samen geeft dit een zeer dynamische en originele groep. De hoofdcomponist is Camille. Ik herinner me vooral de prachtige én ritmische bourrée in drie “saperlipopette”. Het is moeilijk om bij dergelijke muziek te blijven stilzitten. De serie Plinns “Le diable aux fesses rouges” is al even mooi. Voor zij die eigenlijk niet dol zijn op Bretoense muziek lijkt de Plinn wellicht vaak monotoon of onnodig vermoeiend om op te dansen. Hoewel de groepsleden geen Bretoenen zijn slagen deze jongeren er toch perfect in om op strategische momenten een extra punch aan de dans te geven. Kortom, ik heb me uitstekend geamuseerd in hun gezelschap, en hoop dan ook dat de Belgische en Noord-Franse balorganisatoren deze groep zo gauw mogelijk naar onze contreien halen. In afwachting daarvan kunnen we weldra luisteren naar hun eerste CD “LA MARQUE ROUGE” die deze herfst uitkomt.

 
 De vrijdagavond werd afgesloten door ESQUISSE die al voor het tweede jaar op rij op het festival aantraden. Ik vraag me af of de organisatie geen duister pact met hen gesloten had om het publiek zo grondig mogelijk af te matten opdat iedereen braafjes naar bed zou gaan na afloop van de fest noz. Hun composities zijn immers uiterst dansbaar en zeer energetisch, maar in hun enthousiasme durven de muzikanten de dansen wel erg lang te rekken… Zo leek hun suite de Loudéac – en dan vooral de ‘ton simple’ voor mij (als danser) oneindig. Als men weet dat dergelijke suite altijd opgebouwd is uit vier delen, twijfelt men als danser na het eerste deel toch of men de resterende drie delen nog wel aankan. Deze lang uitgesponnen nummers deden trouwens niet in het minst afbreuk aan de sfeer in de tent. Zo was er een ‘Galop Nantais’, een dans bestaande uit twee delen: eerst een scottisch, en daarna – een plezier om op afstand te bekijken – een mengeling van een achtervolgingsrace en botsautootjes. De sfeer was uitgelaten, maar uiteindelijk besloot ik, uitgeput door de opvolging van de Loudéac, het ‘bal à quatres’ en een ‘avant deux de travers’ te gaan slapen om nog wat krachten te sparen voor de volgende dagen.
 
 

ZATERDAG

15u30: Wanneer de groep DIALTO verrijkt wordt met Marielle Auger en Gilbert Large staat BOUFFEES D’AIR op ’t podium. Een flinke scheut lucht happen, dat was net wat we toen nodig hadden. Buitentemperatuur: 31°C. Gelukkig is de dansvloer nog niet te vol, de tent is nog luchtig. De muzikanten breien aangename en lichte melodietjes aan elkaar: een wals in 5, een Iers thema omgevormd naar een ‘rondeau en couple’ … maar ook de twee beroemde hits van Jean-Michel Corgeron: “Le parlement” en “Franches connexions” (dé madison). Hoewel de man Frans is, is het in België dat deze twee nummers gegroeid zijn (tijdens de stages van Borzée, waar hij speelde samen met o.a. Brigitte Coupé). De door muziek en dans gepassioneerde Jean-Michel is hoofdcomponist van de groep. Hij houdt er van om in een nummer te veranderen van register en om verschillende airs na elkaar te spelen, zonder evenwel het contact met de dansers te verliezen. Dit was nog maar eens een mooie ontmoeting…

 
Ik was nog aan het napraten met Jean-Michel toen het duo Théze-Vandenabeele al op de planken verscheen. Ik heb niet het ganse bal kunnen meemaken, maar was er wel lang genoeg om een nieuwe uitvinding van Eric Thézé te mogen aanhoren: een tovercirkel met schuiven. Die schuiven, dat zijn korte tempowisselingen waar men in de plaats van te swingen plots moet scottischen, walsen in 3 of 5 … Deze ‘schuiven’ worden subtiel maar toch zeer duidelijk overgebracht zodat zelfs beginners niet over hun voeten struikelen. Zeer origineel!
Helaas is het tegen dan al 18u, en dus tijd om TNT te gaan aanschouwen. Deze groep zagen we anderhalf jaar geleden al op Damada aan ’t werk en hun eerste plaat “LE MONDE D’ELISE” werd hier onlangs nog besproken op folkroddels. De groep bestaat uit zes jonge muzikanten. Tijdens hun optreden schoot me het volgende door het hoofd: “wow, de opvolging is verzekerd!”. TNT, Quintet à Claques, Zlabya, Esquiise… Heel wat jonge groepen, maar geen één die op een ander lijkt. Elk heeft een eigen stijl, composeert zelf muziek… Kortom, we hoeven ons geen zorgen te maken over de toekomst van bals.

 
Op een onbewaakt moment tussen twee dansvloeren besluit ik me neer te vlijen in ’t gras om een jongeman te bekijken die schitterend weg kan met een diabolo. Deze animatie werd door de organisatie eigenlijk geboekt als kinderentertainment, maar ik merkte ook heel wat geboeide volwassen op rond zijn gejongleer. Ronny Wacko kan trouwens ook goed overweg met een borstel en heeft een stralende glimlach. Ach, de zomerfestivals, luieren op ’t gras, een ijsje, herenigingen met oude vrienden, de jams her en der…

 
 23u00: Zo goed als het voltallige festivalpubliek verzamelt zich in en rond de grote festivaltent waar LAÏS dan optreedt. Dat komt natuurlijk ten dele door de populariteit van de drie meiden, maar ook omdat er op dat moment geen enkel bal aan de gang is in de andere tenten. Een hiaat in de timing of gewoon wat vertraging met de soundchecks?

 
Rond middernacht betreed ik het parket waar TRIPLE-X optreedt. Deze groep heeft al de nodige naam en faam in België, maar ikzelf had hen nog nooit aan ’t werk gezien. De vele dansers hebben er duidelijk zin in. Dat merk ik tijdens de soundcheck. Voor het eigenlijke optreden verdwijnen de groepsleden in de coulissen. Willen ze een ware entrée maken als echte sterren? Neen, helemaal niet, ze willen gewoon van kleren wisselen: alle vijf zijn gekleed in een witte broek, een zwart hemd en een witte das: pure klasse als je het mij vraagt. Op de propvolle dansvloer zijn de moeilijker dansen zoals de polska niet altijd even makkelijk om te dansen. Dat geeft niet. De muziek is zo goed dat ze ook voor niet-dansers boeiend blijft. Vele nummers zijn erg dynamisch: polka, jigs, gavottes… en dan ziet men met welk woest podiumbeest Jeroen Geerinck wel is. Volgens mij is hij gewoon leeggespeeld na een optreden. De finale is wondermooi: op een langzame jig verlaten de muzikanten één voor één het podium tot Jeroen uiteindelijk zijn rifje door zijn loopstation laat spelen. De vijf muzikanten verzamelen zich in het midden van de dansvloer alwaar ze vingerknippendgewijs het ritme blijven aangeven…

 
ZONDAG

 
 Op deze afsluitende dag ga ik van start met DJAL. De tropische temperaturen kunnen niet beletten dat ik me laat overrompelen door de muziek. De arrangementen zijn uitstekend, de muzikanten virtuoos, de nummers misschien niet allemaal even dansbaar maar o zo mooi. Het aangenaamste moment van het optreden was hun schitterende Gavotte de l’Avesne. Deze simpele en lichte dans laat toe om al dansend elke nuance in de muziek te horen.

 
Tot slot zoek ik ook nog de tent met HOT GRISELDA erin op. Deze groepsnaam zegt me niets, het zou per slot van rekening pas het tweede optreden van de groep zijn. Als ik hoor dat de beroemde Toon Van Mierlo en Jeroen Geerinck meespelen ben ik meteen bevooroordeeld: deze muziek zal goed zijn. En gelijk heb ik. De twee overige groepsleden zijn Nederlanders: Kasper Laval en Stijn van Beek. De fundamenten van de groep worden gevormd door de twee uillean pipes (Stijn en Toon), aangevuld door bouzouki en gitaar. Bij bepaalde stukken worden de pipes ingeruild voor fluiten. Het resultaat is erg overtuigend. Het gros van de nummers werden geschreven door Toon. Al luisterend herkent men al gauw de hand van Toon, toch lijkt geen enkele compositie op het werk dat hij doet bij zijn andere groepen. We willen toch nog even aanhalen dat hij voor deze nieuwe groep zo maar eventjes een gans nieuw repertoire bij elkaar heeft geschreven. Een waar huzarenstukje!

 
Hier zou het festival voor mij ten einde moeten lopen. Op weg naar de uitgang bots ik nog op de ZONKOFARE, die met hun zonnige muziek de onvermoeibare festivalgangers op gang houden. De sfeer is erg gemoedelijk, maar ik moet helaas ’s anderendaags gaan werken. De zon was bijna constant present op het festival. Ik zeg wel ‘bijna’, want dan, om tien uur ’s avonds, op het moment dat ik definitief besloten heb om naar huis te gaan, word ik nog getrakteerd op een ware douche. Druipnat maar voldaan keer ik huiswaarts.

 
Voor de editie van 2009 worden nu al uitstekende groepen aangekondigd: NARAGONIA, BLOWZABELLA, ACCORDZEAM, GRAND-MERES ET SOUFFLETS met de uitmuntende Sylvain Butté… Kortom, dat wordt terug een editie om niet te missen.
Tot volgend jaar!
 
Tekst: Emilie Chevalier
Vertaling & Foto's: Jåk

Le Week End dernier avait lieu le troisième Boombal festival, qui s’étalait principalement sur 3 jours du vendredi 29 au dimanche 31 Août.

Le problème de tout festival est évidemment le choix des groupes que l’on va aller écouter. Dans le cas du Boombal festival, il est possible de voir l’ensemble des groupes (si on n’assiste pas à l’entièreté du bal), car il n’y a que 3 chapiteaux principaux, et un quatrième qui sert de podium libre et de salle pour les TLS. Mais, dans mon cas, pour pouvoir juger les groupes sur l’ensemble de leur prestation, j’ai choisi d’assister à chaque fois à l’intégralité du bal ou concert. Il y a donc malheureusement plusieurs groupes desquels je ne pourrais pas parler. Mon choix s’est porté sur les groupes que je n’avais encore jamais vu ou les groupes qui viennent de loin et que je n’aurais pas l’occasion de voir fréquemment.
 
Avant même de commencer à parler des bals, je peux déjà dire que, pour sa troisième édition, ce festival est très au point. L’organisation est soutenue par de nombreux bénévoles. Le lieu est très bien décoré, ce qui rend, de jour comme de nuit, l’endroit très convivial. Les enfants ne sont pas oubliés : château gonflable, jeux flamands, bal pour les enfants, jongleur… et ils sont d’ailleurs très nombreux samedi et dimanche et de tous âges. Pour les apprentis musiciens, il est aussi possible de suivre quelques ateliers de musique avec d’excellents musiciens (Bottasso, Eric Thézé, Pignol/Milleret, Bert Leemans et Benoît Guerbigny). Et même si tous ces musiciens sont accordéonnistes, les participants jouent des instruments très divers (guitare, percussions, violon, saxophone…) . Pour les apprentis danseurs, différents ateliers sont également proposés dans la journée.
 
VENDREDI
Pour ceux qui en avaient le temps, il était possible dés Jeudi soir d’écouter et de danser sur d’excellents groupes. Pour ma part, c’est vendredi vers 15h00 que je suis arrivée, tout juste pour la prestation du duo PEUT-ETRE JEANNE. La raison principale pour laquelle je voulais les écouter était pour voir leur évolution depuis un an. L’an passé au cours de la deuxième édition du Boombal festival, j’avais rencontré ces deux garçons, Olivier Catteau et Raphaël Decoster dans la pénombre d’un parquet, non sonorisés, profitant d’un chapiteau libre pour jouer quelques morceaux. Ils avaient un répertoire important, pas forcément de leurs propres compositions mais aussi des morceaux de régions françaises différentes. C’était très agréable de pouvoir danser sur ces danses variées. A ce moment, ils n’avaient pas encore de nom pour leur duo, mais suite à cet été-là, le duo Peut-être Jeanne est né.
 Cette année, ils reviennent mais cette fois, officiellement, avec leur duo mais également avec leur groupe formé il y a un an et demi : ZLABYA.
Dans ce dernier groupe, on retrouve Raphaël à l’accordéon et Olivier, qui échange alors son accordéon pour une guitare ou une clarinette, et à leur côtés, deux autres anciens copains du Lycée, Fanny Bizien à la contrebasse et Yvain Delahousse au violon, et une flûtiste Laure Gagnon, rencontrée lors d’une session. Quand je les ai vu pour la première fois à Roeselare pour un reportage photo (http://www.folkroddels.be/artikels/38339.html), ils n’avaient pas encore intégré le percussionniste Florian Huygebaert. La présence de Florian est vraiment bénéfique pour le groupe. Il forme désormais un ensemble complet, dynamique et parfait pour la danse et pour l’écoute.
 
Les membres du groupe suivant QUINTET A CLAQUES étaient annoncés comme étant de jeunes virtuoses, et l’organisation ne s’y est pas trompée. Ce groupe a été pour moi la révélation de la journée, voire du Week-end. Première originalité, non musicale, les musiciens arrivent tous vêtus de noir et de rouge. C’est un détail, mais qui a son importance dans le jeu de scène. Deuxième originalité : la trompette, instrument qui n’est pas courant dans les groupes folk et qui est ici parfaitement maîtrisée par Camille Passeri. Troisième originalité : le violoncelliste, Colin Delzant, qui utilise plus volontiers ses doigts plutôt que son archer pour jouer de son instrument. Et à cela, s’ajoutent deux excellents violonnistes, Cécile Delzant et Valère Passeri et un non moins brillant guitariste Anthony Jambon. Le tout donne un groupe très dynamique, jouant des morceaux originaux, pour la plupart, des compositions de Camille. Je retiens notamment une magnifique bourrée à 3 temps « Saperlipopette », très rythmée, sur laquelle il est difficile de rester assis. La suite Plinn « Le diable aux fesses rouges » est également superbe. Pour ceux qui ne sont pas fan de breton, la suite Plinn est une des danses qui peut paraître monotone ou inutilement fatigante quand la musique ne « soulève » pas la danse. Pour des non-bretons, ces jeunes ont su parfaitement trouver les moments où donner de l’énergie aux danseurs. Bref, j'ai passé un excellent moment en leur compagnie. J’espère que les organisateurs de bal/concert de Belgique et du Nord de la France inviteront de nouveau très bientôt ce groupe. En attendant, nous pourrons déjà nous satisfaire de les écouter sur CD. Leur premier album  « LA MARQUE ROUGE » devrait sortir cet automne.
 
 Cette journée s’est ensuite achevée par le passage du groupe ESQUISSE, présent sur le festival pour la deuxième année consécutive. Et je me demande si l’organisation n’avait pas conclu un pacte avec eux pour nous achever et être ainsi sûr que l’on aille directement se coucher après le bal. Car ces jeunes-là ont très dynamiques sur scène. Les morceaux sont très bien marqués pour la danse et plein d’énergie, mais dans leur enthousiasme à jouer, les musiciens ont tendance à faire des morceaux trop longs... Pour l’avoir dansé, je peux dire que la suite de Loudéac m’a paru interminable. Surtout le ton simple. Quand on sait, en plus, que la danse est composée de quatre parties, on hésite à poursuivre après la première. Cependant, l’ambiance est très bonne dans la salle. Les garçons s’amusent avec le public lors du Galop Nantais : une danse composée de deux parties : première partie sur le rythme d’une scottish, et deuxième partie, la plus amusante à regarder, quand les nombreux couples se défient sur la piste de danse : un mélange entre course poursuite et auto-tamponneuse. L’atmosphère est très joyeuse, mais finalement, exténuée par l’enchaînement du Loudéac, d’un bal à quatre, et d’un avant deux de travers, je suis rentrée me coucher pour garder un peu de force pour les deux jours restants.
 
SAMEDI
 
15h30 : Quand le groupe DIALTO s’enrichit de Marielle Auger et Gilbert Large, c’est alors BOUFFEES D’AIR que l’on retrouve sur scène. Et une bouffée d’air, à ce moment-là de la journée, on en avait bien besoin. Température extérieure : 31°C. Heureusement, le parquet n’est pas trop rempli, la salle est aérée. Les musiciens enchaînent des airs agréables et légers, valse à 5 temps, thème irlandais transformé en rondeau à 2… mais également les deux célèbres tubes de Jean-Michel Corgeron : « Le parlement » et « Franches connexions » (Madison). Alors qu’il est français, c’est d’abord en Belgique que ces deux morceaux se sont faits connaître, lors des stages de Borzée co-encadré par Jean-Michel Corgeron et Brigitte Coupé.
Jean-Michel est de toute évidence un passionné de musique et de danse, qui compose la majorité des morceaux du groupe. Très attentif aux réactions du public, il fait également en sorte de changer de registre et d’enchaîner différents airs au cours d’un même morceau, de sorte que les gens qui ne dansent pas puissent écouter sans se lasser. Encore une belle rencontre…
 
 Le temps de discuter avec Jean-Michel, le duo THEZE-VANDENABEELE s’était installé. Je n’ai pas pu assister à l’intégralité du bal, mais je suis restée juste assez longuement pour découvrir une nouvelle invention d’Eric Thézé : le cercle circassien à tiroir. Les tiroirs, ce sont des petits instants où, à la place du swing, les musiciens insèrent une valse à 3 temps ou à 5 temps. Ces « tiroirs surprises » sont amenés de façon très subtile mais très claire, de sorte que même les débutants n’ont aucun mal à se repérer. Très original !
Malheureusement, il est 18h, juste temps pour retrouver le groupe TNT que nous avions rencontré il y a un an et demi à Damada, et pour lequel nous avions fait un article sur leur album "LE MONDE D’ELISE". Le groupe est constitué de 6 jeunes musiciens et au cours de leur passage, ce qui m’est venu en tête, c’est « wow, la relève est assurée ». TNT, Quintet à Claques, Zlabya, Esquisse…les jeunes groupes se succèdent mais ne se ressemblent pas. Chacun a son propre style, compte parmi ses membres des compositeurs…Bref, pas de soucis à se faire pour l’avenir des bals en France.
 
Distraite un moment sur le parcours qui me menait d’un parquet à l’autre, je décide de m’asseoir quelques instants dans l’herbe pour regarder un jeune homme visiblement très habile avec un diabolo. C’est une des animations que l’organisation a prévu pour les enfants, mais le public qui entoure cet artiste est également largement représenté par des adultes. Ronny Wacko jongle avec un balai et manie le diabolo avec beaucoup de dextérité, et toujours avec un large sourire. C’est aussi un des plaisirs des festivals…S’asseoir dans l’herbe sans rien faire, juste manger une glace, retrouver d’anciennes connaissances rencontrées dans un bal ou un festival, écouter les jams qui s’improvisent ici et là....
 
23h00 : Beaucoup de monde, en fait, la majorité des festivaliers s’agglutinent dans et autour de la grande tente, là où LAÏS est programmé. Cela ne s’explique pas seulement pas la popularité des trois jeunes filles, mais aussi par le fait qu’aucun bal ne se joue dans les autres tentes. Problème de timing, retard avec les balances?
 
Vers minuit, je décide de me rendre dans le parquet où TRIPLE-X est programmé. Ils ont déjà beaucoup tourné en Belgique, mais je n’ai pas encore eu l’occasion de les voir. Les gens présents sur le parquet ont manifestement très envie de danser, car les danseurs remplissent la piste même pendant la balance. Une fois celle-ci terminée, les membres du groupes se rendent en coulisse pendant quelques minutes. Est ce pour se faire attendre et faire une entrée de star ?? Non, pas du tout, c’est juste le temps de se changer pour apparaître tous les cinq : pantalon blanc, chemise noire et cravate blanche : la grande classe… Le parquet est très rempli ce qui rend certaines danses, comme la polska très difficile à danser, mais qu’importe. La musique est de grande qualité et donc, même si l’on ne danse pas, c’est déjà très agréable de l’écouter. Beaucoup de morceaux sont très dynamiques : polka, chapeloises, gavottes… et quand on voit l’énergie avec laquelle Jeroen Geerinck bouge sur scène, on se dit qu’il doit être très fatigué à la fin de son passage… Le final est également très beau. Sur une jig lente, les membres du groupe s’arrêtent un à un de jouer. Jeroen enregistre le morceau et une variante sur la loop station, pour que les cinq musiciens puissent se retrouver au centre de la scène à claquer des doigts en rythme avec le public…
 
DIMANCHE
 
 Pour la dernière journée du Week-end, c’est avec DJAL que je commence. Il fait toujours une forte chaleur, mais qu’importe, le groupe enchaîne les morceaux entraînants. Les arrangements sont bien faits, les musiciens excellents, les morceaux ne sont pas toujours adéquats pour la danse mais parfois plus adaptés à l’écoute. Le moment très agréable du bal est pour moi leur magnifique Gavotte de l’Avesne. Une danse simple et légère qui permet d’écouter pleinement le morceau tout en dansant.
 
Finalement, je m’oriente vers le chapiteau où doit jouer le groupe HOT GRISELDA. Le nom ne me dis rien, c’est seulement le deuxième bal de ce nouveau groupe. Mais quand on m’annonce que deux des musiciens sont les désormais célèbres Toon Van Mierlo et Jeroen Geerinck, je suis déjà persuadée que la musique sera de qualité. Et c’est le cas. Les deux autres membres du groupe sont hollandais, Kaspar Laval et Stijn Van Beek. Le groupe est basé sur l’association des deux uillean pipes (Stijn et Toon) avec bouzouki et guitare. Pour certains morceaux, la cornemuse est abandonnée au profit des flûtes. Le résultat est très convainquant. La majorité des morceaux joués sont des compositions de Toon. Quand on les entend, on sent bien la signature et le style de Toon, mais aucun des morceaux n’est commun au répertoire des autres groupes dont il fait partie. Pour ce nouveau groupe, c’est un tout nouveau répertoire qu’il a préparé. Remarquable travail !!
 
C’est sur ce bal que le festival se termine pour moi. Sur le chemin vers la sortie, je tombe sur la ZONKOFARE, qui entraîne les derniers festivaliers sur des airs joyeux. L’atmosphère est très conviviale mais il faut hélas travailler demain… Le soleil aura été au rendez vous pour la quasi-totalité du festival. Je dis « quasi », car à 22h00, moment où je choisissais de regagner ma voiture, une véritable douche s’abat sur nous. C’est donc complètement trempée mais très heureuse que je quitte cette troisième édition du Boombal festival.
 
D’excellents groupes sont déjà annoncés pour 2009 : NARAGONIA, BLOWZABELLA, ACCORDZEAM, GRAND-MERES ET SOUFFLETS avec l’excellent Sylvain Butté…. Bref, encore une édition à ne pas louper. Rendez vous l’année prochaine !
 
Texte: Emilie Chevalier
Traductions & Photos: Jåk

 (myo)
08/09/2008 21:45

Bookmark and Share
© folkroddels.be
reacties
zeer accuraat en mooi verslag

Mr Wolf, 09/09/2008 00:55 (24709) - top
voeg commentaar toe... (disclaimer)

Folkroddels Radio
bijschrift
 • I
 • streek: Oost-Vlaanderen
 • I
 • datum: vrijdag 29/08/2008 - zondag, 31/08/2008
 • I
 • genre(s):
  • Bal
  • Bretoens
 • I
 • website: www.boombalfestiv...
 • I
 • email:
 • I
 • aantal malen gelezen: 4130
 • I
 • artnr: 40246
  redactie
 • I
 • wijzig artikel
 • I
 • upload foto
  verwante artikels
 • I
 • Djal (Groep Buitenland)
 • I
 • Triple-X (Groep Benelux)
 • I
 • TNT - Tendances Néo Traditionelles (Groep Buitenland)
 • I
 • Boombalfestival 2008 - vrijdag (foto-reportage)
 • I
 • De Tour van Wolf - Boombalfestival 28 -31 augustus (Folkroddel)
 • I
 • Boombalfestival 2008 - zaterdag (foto-reportage)
 • I
 • Boombalfestival 2008 - zondag (foto-reportage)
 • I
 • Boombalfestival (Festival Benelux)
 • I
 • Zlabya (Groep Buitenland)
 • I
 • Peut-être Jeanne (Groep Buitenland)
 • I
 • Esquisse (Groep Buitenland)
  mail
  Mail dit artikel naar een vriend...
  Recentste Concertverslag 
  achterklap
  Mooie videoclip van deze plaat op https://www.youtube.com/watch?v=K1REDX8kMyk ...

  Hallo, Op zondag 25 februari 2018, vanaf 14u, hommage-optreden aan John Lundström in Den Beulebak te...

  Welkom op Sonamos Latinoamerica dan: http://www.folkroddels.be/artikels/53204.html
  ...


  snelnieuws
 • I
 • Kalinka Ensemble in Château de l'Enclos, Geer
 • I
 • SITARDUST: BELGIUM-INDIA
 • I
 • Bob, Frank en Zussen in Arendonk
 • I
 • O’TCHALAÏ QUARTET MUSIQUES ET CHANSONS BALKANIQUES
 • I
 • THE GIPSY PROJECT- SWING MANOUCHE
 • I
 • ZOURATIE KONE TRIO feat. TOINE THYS
 • I
 • Zingen met Bruegel // concert in Muziekclub 't Ey
 • I
 • Windbroke in de kerk van Biervliet (NL)
 • I
 • THE POLAR PROJECT – #1 AMAZONES
 • I
 • TAGNAWITTUDE
 • I
 • CISCO HERZHAFT & TOM DE WULF FT. P. SEGERS
 • I
 • CHARLIE TEE ★ TRIBUTE
 • I
 • BAUL MEETS SAZ
 • I
 • KUNDE
 • I
 • GNAWAPARADE (KRIMA)
 • I
 • PATRICIA GOMEZ GRUPO- ARGENTINA
 • I
 • SITARDUST INDIA-BELGIUM
 • I
 • MUSICA TRADIZIONALE DELLE MARCHE( ITALIA)
 • I
 • ODISEA: MEDITERRANEAN JAZZ / FLAMENCO
 • I
 • Riccardo Tesi & Banditaliana
 • I
 • Tsirani Ensemble (Armenië)
 • I
 • Bal & Basta! Duo Tanghe-Coudroy, Duo Absynthe
 • I
 • Les Violons de Bruxelles ft. Tcha Limberger
 • I
 • Shantalla (Ierland/Schotland) : cd-release
 • I
 • Tanya Tagaq - the Inuit Experience
 • I
 • Didier Laloy & Quentin Dujardin: Cd-release
 • I
 • La Calandria trio (Mex) & Karina Clavijo (Ecuador)
 • I
 • Sonamos Latinoamerica Festival
 • I
 • Festival Sonamos Latinoamerica: Ana Contreras
 • I
 • Queimada: Katla, Central Bal, A Contrabanda
 • I
 • Halva // concert in Muziekclub 't Ey
 • I
 • Merrow in de grote kerk Groede
 • I
 • Hans Mortelmans en Groep op de Gentse Feesten
 • I
 • Hans Mortelmans en Groep in de Zoo van Antwerpen
 • I
 • Shantalla – From the East unto the West
  © Folkroddels.be 2005 - Contact - Redactie - Disclamer - Webdesign - Sitemap

  des: Arban