ENCYCLOPAEDIA BLOWZABELLICA – THE BLOWZABELLA TUNE AND DANCEBOOK (BLOWZABELLA) 1987, 2010
Een schatkist aan uitgelezen partiturenmateriaal werd na bijna 25 jaar terug uitgegeven!!!
Van het memorabele partiturenboek uit 1987, uitgebracht door het legendarische BLOWZABELLA, verscheen er eindelijk een tweede (herwerkte) editie. Een paradijselijke speeltuin voor jammers allerlanden... Reeds in 1987 had Blowzabella zich een heel breed repertoire van traditionele en nieuw gecomponeerde melodieën eigen gemaakt, uit Engeland uiteraard, maar ook uit andere einders, en dit sinds hun ontstaan in 1978.
Met hun ENCYCLOPAEDIA BLOWZABELLICA promootten ze een selectie van het materiaal dat ze verzamelden en vulden dit aan met een aantal instructies voor de begeleidende dansen. Hierbij merken ze op dat ze de melodieën uitschreven conform aan de manier waarop zijzelf hen interpreteren. Sommige sluiten dus volledig aan bij de oorspronkelijke traditionele vorm, terwijl op andere gevarieerd werd, en sommige zelfs volledig omgegooid werden om tegemoet te treden aan hun eigen impuls om ze te verbeteren. Bij hun selectie van Europese melodieën was hun enig criterium hun persoonlijke smaak, en durfden ze ook wel eens een eigen titel toe te kennen, soms eenvoudigweg omdat de oorspronkelijke titel hen onbekend was. Nooit hadden ze de ambitie te gaan voor deze of gene specifieke Europese traditie. En uiteraard vormden ook eigen composities van bij het begin deel van het geheel.
Met de tweede editie werd het oorspronkelijke handgeschreven manu van Dave Shepherd herschreven door Jon Swayne en door hen beiden geëditeerd Samen met Gregory Jolivet werd er ook wat research bedreven om meer klaarheid te brengen rond sommige namen van melodieën en de componisten ervan. Aan de eerste editie werden een aantal foto’s toegevoegd van de bezettingen van de band. Daarnaast werden de bijdragen rond de Engelse Bagpipes van Jon Swayne en die over de draailier van Nigel Eaton weerhouden in de tweede editie. Deze bundeling viel eigenlijk samen met een overgangsperiode van de groep, die steeds meer eigen composities verkoos uit te dragen. Hun in 2004 verschenen ‘NEW TUNES FOR DANCING’ (momenteel niet beschikbaar) vormt daarvan dan weer de neerslag.
De melodieën worden in dit werkboek gerangschikt binnen de verschillende dansen die ze vertegenwoordigen. Dit levert een pittig staal van zo’n 150 tunes, waarvan vele ook onze contreien reeds wisten te veroveren in allerhande cursussen en stages. Het zou trouwens zondermeer als ‘officieel’ handboek kunnen gelden binnen de recent ontstane volksmuziekopleidingen. Jigs, polka’s en 2/2 marches en hornpipes mochten hier natuurlijk niet ontbreken. Daarnaast vonden ook de rubrieken schottisches, walsen, Bretoense dansmuziek, bourrées (in 2/4 en 3/8) en mazurkas er hun plaats. Voorts vinden we er een categorie ‘miscellaneous’. Tussen die hoofdstukken in vinden we verschillende intermezzo’s waarin diverse dansen van uitvoeringsinstructies en commentaar voorzien worden. Deze 62 bladzijden tellende goudmijn sluit af met een korte samenvatting van de volledige Blowzabella-discografie.
Bij deze wordt bijgevolg een, nog steeds actuele, goudmijn voor elke amateurfolkmuzikant terug beschikbaar gesteld en dit voor een een prikje. Deze handleiding is online te bekomen voor de democratische prijs van 13 euro, en zal eerstdaags ook aangekocht kunnen worden via ons huis van vertrouwen, ‘Muziekmoziek’ in Gooik.
Meer informatie: