Home > folkroddels > Folkroddel > Voor de 11de keer Gooikoorts

> zoek...
> meer zoeken...
 

Voor de 11de keer Gooikoorts
Dit jaar in het teken van percussie, maar ook met een optreden van Malicorne (Folkroddel)

We mogen dit jaar al voor de elfde keer naar Gooikoorts. Thema dit jaar is percussie. Wat goed was is gebleven: de tweede, intieme concerttent, de kinderanimatie, een mix van vaste waarden en nieuwkomers, volk van eigen bodem en van ver weg. Op zaterdag en zondag namiddag is er opnieuw de beroemde instrumentenmarkt en zijn er ook initiaties. Ook is er terug een vrij podium aan het Duveldroomschip.

 
Een overzicht van het programma:
 
Vrijdag 5 juli
 
A La Rum (Vl)
 
Paul Rans, Wiet Van de Leest, Jokke Schreurs en Marc Hauman brengen zowel oude Rum-liedjes als heel wat nieuwe nummers. Met Paul en Marc staan er twee van Vlaanderens sterkste stemmen op het podium en met Wiet en Jokke twee van de strafste muzikanten. ‘A la Rum’ levert op die manier zowel doorleefde zang als spetterend instrumentaal vuurwerk af.
 
Trivelin (WAL)
 
Trivelin is een Waalse balgroep die traditionele muziek brengt uit de Ardennen en de Gaume. Ze grijpen daarvoor terug naar het repertoire van de rondreizende muzikanten uit de negentiende eeuw die kermissen en oogstfeesten opvrolijkten. Dit rijke repertoire is met liefde en gevoel voor muziek afgestoft en wordt met veel enthousiasme op het podium gebracht. Dit jaar bestaat de groep dertig jaar en dat mag gevierd worden op Gooikoorts.
 
Vrijdag 6 juli
 
Broes (VL)
 
De groep begon als kwartet in oktober 2009 in de straten van de Gentse binnenstad. Na een paar maand muziek schrijven, componeren en repeteren, speelden ze een try-out op boombal Gent in februari 2010. Sindsdien hebben ze een eigen repertoire opgebouwd gaande van folk tot gipsy jazz. In december 2010 verkoos ons eigenste Folkroddels hen tot beste nieuwkomer van het jaar. Met een bassist is de groep onlangs uitgegroeid tot een kwintet. 
 
Balatone (VL)
 
Balatone zal voor de gelegenheid hun bal-folk repertoire omtoveren tot een akoestische concert van scottische, wals, polka, bourrée, andro, mazurka… De groep is gegroeid uit de legendarische folkpioniersgroep "Kaberdoesj" geworteld in de Brabantse druivenstreek rond Hoeilaart. En omdat dit jaar alles rond traditionele percussie draait, wordt dit trio versterkt door Gille Decock, percussionist in vanalles.
 
Alasdair Fraser & Natalie Haas    (SCOT-USA)
 
Dit is geen voor de hand liggend duo. De ene wordt al jarenlang beschouwd als de beste ambassadeur van de Schotse viool en de andere is een jonge, super-getalenteerde celliste uit Californië. Fraser werd ooit door de San Francisco Examiner omschreven als "de Michael Jordan van de Schotse viool" en heeft in de afgelopen dertig jaren een hele reeks onderscheidingen en prijzen gekregen. Natalie Haas was nog niet geboren toen Alasdair Fraser het nationaal vioolkampioenschap won aan de andere kant van de oceaan. Intussen is ze wel afgestudeerd aan de vermaarde Juilliard School of Music. De samenwerking van Alasdair met de Amerikaanse celliste is het resultaat van een lang gekoesterde muzikale droom om de cello zijn historische rol van ritmisch centrum in de Schotse dansmuziek terug te geven.
 
Pandeireta.com   (Galicië)
 
Pandeireta.com is een groep die concerten speelt en workshops aanbiedt over de muziek en de ritmes van Galicië. De liederen en de instrumentale technieken die gebruikt worden tijdens de concerten en de initiaties zijn afkomstig uit de mondelinge tradities van Galicië. Enkele daarvan zijn overgedragen van generatie op generatie sinds meer dan vierhonderd jaar.
 
Rua McMillan Trio   (SCOT)
 
Violist Rua Macmillan is afkomstig uit Nairn in the Schotse Highlands. In februari 2009 werd hij uitgeroepen tot BBC Radio Scotland Young Traditional Musician of the Year, een prestigieuze onderscheiding in de traditionele muziek. Zijn trio bestaat verder uit Tia Files op gitaar en Adam Brown op bodhrán.
De groep speelt op zaterdag 6 juli om 18 u. in de grote concerttent en zal een initiatie voor bodhrán en Schotse melodieën geven op zaterdag namiddag.
 
Mystic Moose (VL)
 
Sinds hun debuut in 2010 gaat het heel snel voor Mystic Moose. Hetzelfde jaar speelden ze al op de bus van Music for Life en vorig jaar stond de groep op de Gentse Feesten en won de wedstrijd op de 10-daagse van Muziekmozaïek. Daarom staan ze dit jaar op het podium van Gooikoorts.
 
Malicorne   (F)
 
In 1973 zorgde Gabriel Yacoub en zijn vrouw Marie Sauvet voor een kleine sensatie met hun elpee “Pierre de Grenoble”. De plaat zorgde voor een her opstanding van de traditionele muziek in Frankrijk na decennia van verwaarlozing. Maar de grote doorbraak moest nog komen. Drie jaar later vormde de vroegere compagnon van Alain Stivell de groep Malicorne en daarmee was de traditionele volksmuziek helemaal terug. Het album “Almanach” werd een van de mijlpalen van de volksmuziek en werd bekroond met een gouden plaat. Oude muzikale schatten werden opgegraven en brachten anderen op ideeën om op hun beurt verder te zoeken. De renaissance van de volksmuziek was een feit.
Veertig jaar na “Pierre de Grenoble” zijn Gabriel en Marie weer helemaal terug met een hernieuwde Malicorne. Het repertoire bestaat uit klassiekers van de groep en nieuwe composities. Hun jarenlange ervaring en zoektocht naar traditionele muziek zorgt ervoor dat dit repertoire nog rijker is dan vroeger. De vocale polyfonie is soms adembenemend en de arrangementen fris en gewaagd.
 
Chemin de Fer  (Val d’Aoste)
Accordeon, viool en draailier zorgen samen voor de unieke klank van de groep. En de drie leden: Mathieu Aymonod, Rémy Boniface en Fernando Raimondo bundelen hun energie en muzikale gevoeligheid om de balfolk op een hoger niveau te tillen.
De groep ontstond in 2009 uit een gedeelde passie voor de volksmuziek en de wil om iets nieuws toe te voegen aan de bestaande balmuziek. Op het repertoire van de groep staan zowel traditionele melodieën als nieuwe composities van de groepsleden.
 
Zondag 7 juli
 
Concertmis met Alasdair Frasier en Natalie Haas
 
Trommelfluit  (VL)
 
Trommelfluit is een groep die een historische muziekvorm levend wil houden : de fijfer- en trommelmuziek. De oorlogen die in de loop der eeuwen op Vlaamse bodem werden uitgevochten hebben immers ook een muzikale erfenis opgeleverd. Deze muziek, die van in de zestiende eeuw tot en met de Napoleontische tijd werd gespeeld, had een beperkt instrumentarium: trommels en kleine, scherpklinkende dwarsfluiten, fijfers genoemd.
 
Naragonia Quartet  (VL-WAL)
 
Naragonia was in 2008 al te zien op Gooikoorts. Toen als trio met de onvolprezen Franse draailierspeler Grégory Jolivet. Dit jaar treedt Naragonia aan als kwartet. Toon en Pascale worden bijgestaan door Maarten Decombel en Luc Pilartz. Daarmee keren een paar oude bekenden terug naar ons Gooikoortspodium.
 
Valeri Dimchev Trio (BUL)
 
Valeri Dimchev werd geboren in 1963 in Blagoevgrad, een stad in het zuidwesten van Bulgarije.  Hij leerde tamboura spelen in de volksmuziekschool van Shiroka Luka en in de muziekacademie van Plovdiv. Na zijn studies vormde hij zijn eigen groep,  waarbij zich ook zangeres Desislava Dimcheva aansloot.
De groep experimenteert constant met nieuwe ideeën en stijlen.  Typisch voor het trio zijn de intonatie en de ritmische patronen van de Bulgaarse volksmuziek,
 
Groupa  (SE)
 
Groupa brengt een hedendaagse en frisse versie van de Zweedse volksmuziek. Van bij het begin in 1980, is de groep een pionier geweest van traditionele muziekvormen. Hun repertoire is opgebouwd vanuit een grote kennis en liefde voor de muziek uit hun geboorteland. Samen met Terje Isungset, de percussionist uit Noorwegen, zetten de groepsleden hun verkenning van de Zweedse volksmuziek verder en voegen er eigen elementen en accenten aan toe.
 
Myrddin (VL)
 
Myrddin De Cauter, de jongste zoon van Koen De Cauter, is een fenomeen in de hedendaagse muziekwereld. Onder de vleugels van zijn vader leerde hij op jonge leeftijd klarinet spelen in jazz en zigeunerswing stijl. Al gauw ontdekte hij de flamencogitaar en vertrok naar Spanje waar hij masterclasses volgde bij enkele grote namen uit de flamenco. Op Gooikoorts zal hij ons op het puntje van onze stoel doen zitten tijdens een solo-concert in de akoestische tent op zondag om 17 uur.
 
I Tamburellisti di Torrepaduli (Puglia – It)
 
Met I Tamburellisti di Torrepaduli zijn we in het hart van de percussie. Dit zeskoppige ensemble uit Puglia heeft immers de tamboerijn tot belangrijkste instrument gekozen. De stichter van de groep, Pierpaolo De Giorgi, is een levende legende in de Italiaanse volksmuziek. Sinds 1990 verkent hij, samen met zijn companen, oude vormen van volksmuziek met een voorkeur voor de “pizzica”, de oudste vorm van de Tarantella.
De groep heeft jarenlang onderzoek gedaan in de etnomusicologie om de oude ritmes van de “pizzica” te herontdekken en opnieuw te doen weerklinken. Het resultaat is een meeslepend en adembenemend spektakel dat steeds esthetisch en stijlvol blijft.
 
Frigg  (FIN)
 
Met Frigg komt de crème de la crème van de jonge generatie folkmuzikanten uit Finland en Noorwegen naar Gooikoorts.  Hun muzikale mixtuur kreeg de naam Nordgrass, een stijl met invloeden uit de Noordse folk en de Amerikaanse bluegrass. Energie, plezier, humor en symbiose, dat zijn de basis ingrediënten van Frigg.
Al heeft Frigg een stevige reputatie opgebouwd in het wereldmuziekcircuit, toch put de groep zijn kracht in de eerste plaats uit de Scandinavische volksmuziek. De groep ontleent zijn naam aan de Noordse godin Frigg, de vrouw van Odin, de belangrijkste god uit de Scandinavische mythologie.
Frigg flirt graag met melodieën en ritmes uit o.a. de Americana, de Keltische tradities en de Balkancultuur.
 
Sol i Serena (CAT)
 
Sol i Serena is een zeskoppig ensemble dat met een veelvoud aan instrumenten sinds 2003 een frisse wind laat waaien in de Catalaanse traditionele muziek. Het ensemble gebruikt marginale vormen en ritmes uit Catalonië zoals fandango’s, gebroken ritmes, en vierkante tamboerijns om ze in een hedendaags kleedje te steken.
 
Alle praktische info vind je op www.gooikoorts.be


(steven)
18/06/2013 05:53

Bookmark and Share
© folkroddels.be
reacties
voeg commentaar toe... (disclaimer)

Folkroddels Radio
bijschrift
 • I
 • streek: Niet doorgegeven
 • I
 • datum: vrijdag 05/07/2013 - zondag, 07/07/2013
 • I
 • genre(s):
  • Bal
  • Lage Landen
  • Keltisch (UK/Ierland)
  • Bretoens
  • GaliciŽ/AsturiŽ
  • Mediterraan
  • Scandinavisch
  • Pan-Europees
  • Modernistisch
  • Flamenco
  • Folkrock
  • Wereldmuziek
  • Dans
 • I
 • website: www.gooikoorts.be
 • I
 • email:
 • I
 • aantal malen gelezen: 1467
 • I
 • artnr: 50109
  redactie
 • I
 • wijzig artikel
 • I
 • upload foto
  verwante artikels
  mail
  Mail dit artikel naar een vriend...
  Recentste Folkroddel 
  achterklap
  Mooie videoclip van deze plaat op https://www.youtube.com/watch?v=K1REDX8kMyk ...

  Hallo, Op zondag 25 februari 2018, vanaf 14u, hommage-optreden aan John LundstrŲm in Den Beulebak te...

  Welkom op Sonamos Latinoamerica dan: http://www.folkroddels.be/artikels/53204.html
  ...


  snelnieuws
 • I
 • Bob, Frank en Zussen // concert & cd-voorstelling
 • I
 • Theater Hutsepot: Tulsi // try-out
 • I
 • Egůn // concert in Muziekclub 't Ey
 • I
 • KOSMOKRATORS REBETIKO
 • I
 • Fiddlers On The Move // dubbelconcert
 • I
 • Fahrenheit // wereldpremiŤreBaleynbal
 • I
 • Antwerp & District Pipe Band + Trio Durand Millet
 • I
 • Doedelzakdag // speelsessies in Muziekclub 't Ey
 • I
 • Doedelzakdag // workshop in Muziekclub 't Ey
 • I
 • TABLAO FLAMENCO Segura-Ligero-Montiel-La Grulla
 • I
 • Sophie Cavez en Baltazar Montanaro
 • I
 • The Imaginary Suitcase
 • I
 • MAYSAN TRIO: NEY-OUD-PERCUSSION
 • I
 • Duo Isaac & Hamid in Den Beulenback
 • I
 • KOSMOKRATORS REBETIKO
 • I
 • A Filetta (Corsica)
 • I
 • BASta!≤ (cd-release) & Aranis
 • I
 • Refugees for Refugees : cd-voorstelling 'Amina'
 • I
 • Kapela Maliszůw (PL) & Damast Duo + Alizarina
 • I
 • ALEGRŐA e LIBERTņ (GaliciŽ, ItaliŽ, BelgiŽ)
 • I
 • MOURAD BELOUADI GNAWA "AME EN SILENCE"
 • I
 • TANGO A MIDI- LAURA LAHERA & DARIO ACOSTA-TEICH
 • I
 • A FILETTA & FADIA TOMB EL-HAGE
 • I
 • MOSTLY OWL
 • I
 • RUMELI BEYO & BAND
 • I
 • CYPHER NIGHT III
 • I
 • DJEMPI & BONTEMPI
 • I
 • SAVINA YANNATOU & PRIMAVERA EN SALONICO
 • I
 • PEERDEKOP-SESSIONS FT. KWAME MULZZ
 • I
 • MURAT ISIK
 • I
 • HELENA & PABLO CASELLA
 • I
 • GENTERTAINMENT
 • I
 • TAHOUR
 • I
 • ONUR SAN
 • I
 • CUBA: TONY AVILA ĎMI CASA.CUí
  © Folkroddels.be 2005 - Contact - Redactie - Disclamer - Webdesign - Sitemap

  des: Arban