Home > interactief > Opinie > Folkfestival Dranouter 06: in een nieuw kleedje

> zoek...
> meer zoeken...
 

Folkfestival Dranouter 06: in een nieuw kleedje
Om het na de muziek ook eens over de aanpassingen en vernieuwingen te hebben! (Opinie)

Eerst en vooral zou ik de organisatie willen feliciteren om zo een grote verandering in een tijdspanne van één jaar al op zo een niveau te krijgen!
Na de eerste uren ietwat verdwaald rond te lopen op de weide werd de verwarring toch al snel vervangen door gewenning:

1. De Kayam:
Deze tent is op zich hetzelfde gebleven als de jaren daarvoor. Qua geluid en indeling blijft deze tent dus een topper.

2. De Clubstage:
Na de negatieve reacties van vorig jaar stonden er dit jaar terug banken in de Clubstage. Voor heel wat concerten werd dit niet in dank afgenomen. Misschien moet er naar volgende jaren ook geopteerd worden voor een kleine dansvloer vooraan in de tent. Er waren diverse optredens waar er kon gedanst worden maar door de banken of de modder voorin was dit soms moeilijk. Toch waren er altijd een aantal die-hard dansers aanwezig die zelfs op enkele vierkante meters hun ding kwamen doen.
Soms had je de indruk dat er te weinig plaats was in de Clubstage maar vaak was er rechts vooraan nog heel wat plaats. Veel mensen hadden duidelijk last met de kleine verplaatsing rondom te tent om een zitplaatsje te bemachtigen.
Hoewel deze tent dus iets kleiner is geworden is er aan de andere kant weer plaats gemaakt voor sfeer en intimiteit. Terug naar de dagen van weleer dus!

3. De Cirque - Etnogroove
De Cirque was vaak te vol om te genieten van een stand-up comedian maar voor andere optredens was deze tent toch uitermate geschikt. Met houten vloer én banken was dit vaak de plaats waar je gezinnen en kinderen kon terugvinden.
's Avonds werd deze tent omgetoverd tot de Etnogroove waar er plaats was voor wereldmuziek en fuif waar de meer alternatieve genres gehoord konden worden. Erg welgekomen poging om de veel te drukke Palace te ontlasten.

4. De Palace
Vorig jaar was de dansvloer en de aanwezigheid van de bar een doorn ik het oog van menig festivalganger. Op het eerste had de organisatie een antwoord gevonden door een tweede bar te plaatsen tussen de Kayam en de Clubstage. Hierdoor bleef de Palace gedurende de dag een plaats om in de eerste plaats van muziek, in plaats van drank, te genieten. Ook de bals konden hier doorgaan zonder over echte suïcidedansen te praten.
De dansvloer was duidelijk op iets vastere grond gelegd zodat opwippende planken en verzakkingen dit jaar weg bleven.
's Avonds was de Palace echter dé plaats om me te ergeren op dit festival. De fuiven heb ik dit jaar veel vroeger dan anders verlaten omdat ze echt mijn ding niet waren. Er was te veel, dronken, volk dat zich door de alcohol ontpopte tot een zootje agressievelingen die niets liever deden dan met halfvolle bekers bier gooien of frisbee spelen met (Gevaarlijk scherpe.) drankhouders. De echte biertentsfeer bleef dit jaar uit en is iets wat ik toch miste.

5. Het terrein zelf
Door de vernieuwing blijkt het één en het ander toch veel verbeterd! De afstand tussen de tenten is kleiner geworden en toch is men er in geslaagd om geen enkel concert het ander te laten storen. Ondermeer door de inplanting van de nieuwe dranktent is er een buffer ontstaan tussen de Kayam en de clubstage. Ook het dichtdoen van de zijpanelen in de Kayam zit hier voor iets tussen. Aan de andere kant van de Koudekotstraat was er ook tussen de Cirque en de Palace nooit sprake van storende optredens, hoewel deze tenten op geen vijftig meter van elkaar stonden.
Tussen de podia is het terrein breder geworden, het pleingevoel waar de organisatie over sprak. Hierdoor had je inderdaad nooit het gevoel dat het echt druk was. Op drie plaatsen was dit echter wel het geval: aan de veel te smalle ingang, aan het bonnetjeskraam en net voor de kleine dranktent. Mits enige aanpassingen moet het mogelijk zijn om deze drie trechters weg te werken denk ik.
De eetstanden stonden gegroepeerd in een grote cirkel, de Place De La Grande Bouffé. In het midden van dit plein stond een grote tent met daaronder picknicktafels. Een mooi initiatief en vooral gezellig. Over de diversiteit en kwaliteit van het eten zijn we het al jaren eens. Geen enkel ander festival kan tippen aan Dranouter als het gaat over eten en drinken.
De winkeltjes stonden in één lange sliert en zo creëerde me één lange "Veldstraat der Folkies". Supergezellig en het stoorde nooit de vlotte doorgang voor de niet-shoppers.
Toiletten waren er dit jaar voldoende en deze werden op tijd en stond gereinigd!
De ondergrond was hard, enkele modderplaatsen niet te na gesproken. Ondanks de regen bleef het terrein dus wonderbaarlijk droog en begaanbaar (Wat de roddelpers hierover ook mocht schrijven!)Na de flater van vorig jaar met het afbraakafval opteerde men terug voor matten en stro.
De organisatie had dus duidelijk een luisterend oor na de reacties van vorig jaar. Ook hun belofte om de reclamestanden het zwijgen op te leggen zijn ze na gekomen. De Toyota-stand zweeg helemaal en de Douwe Egberts-tent had een meer dan aanvaardbaar geluidsniveau.

6. Het programma
Elk jaar is het dezelfde discussie of het Folkfestival Dranouter de naam Folkfestival nog wel waardig is. Ik antwoord hier volmondig JA op! Als organisator kun je er niet van uit om enkele grote, terugkerende, namen te programmeren om alles rendabel te houden. Toch was de dosis folk-kleinkunst dit jaar meer dan vertegenwoordigd. Als je het programma goed bekeek was het perfect mogelijk om een dag volledig te vullen met enkel folk-optredens. Meestal hoefde je deze dus niet te zoeken in de Kayam waar de meeste bezoekers naar afzakten. Ook dit jaar was het voor mij het festival van de ontdekkingen (Crucible - Instinkt - David Munnely Band - Cluricauns - ...).
De kaart van gezelligheid en gezinsgerichtheid werd dit jaar nog meer getrokken. Het viel ook op dat er meer gezinnen met kinderen rondliepen dan de jaren daarvoor. De organisatie speelde hier ook handig op in door de randanimatie en de acts ook aan te passen voor de kleinsten. Prachtig voorbeeld hiervan was de meer dan geslaagde Dansinitiatie for Kids.

7. De opkomst
Die was dus iets lager door het slechte weer vóór het festival. Toch was het op enkele momenten gezellig druk maar een overrompeling bleef uit.
Het valt op dat Dranouter meer en meer een jonger publiek aantrekt. Vooral erg jonge mensen die de eerste keer naar festival mogen. Keerzijde van de medaille is dat deze jongeren gedurende de dag op de camping blijven, genietend van de vrijheid en de drank, en pas 's avonds in een dronken toestand de sfeer komen verzieken. Het was dan ook het eerste jaar dat men op de Kayam glijpartijen aan het oefenen was of aan het racen was met crèmewagentjes. Ook in de Palace was de sfeer niet meer wat ze geweest was. Wat een gezellige folkfuif had moeten worden had meer mee van een doordeweekse drink-je-zo-snel-mogelijk-dronken fuif en boven beschreven taferelen. Ofwel word ik te oud of delen anderen mijn mening?

8. Wat ik elders niet kwijt kon
Enige wat me nog rest zijn de opmerkingen die ik van andere mensen heb vernomen. Waar waren de fietstallingen dit jaar? Waar waren de douches voor de camping aan de Victoriastraat? ...
Toch, nogmaals, een dikke pluim voor de ganse ploeg medewerkers om deze grote stap tot een goed einde te brengen. Ga op dit élan verder, blijf denken aan de folkies en dan zie je mij ongetwijfeld de komende 10 jaar elk jaar trouw terug keren...(Lenwë)
08/08/2006 13:30

Bookmark and Share
© folkroddels.be
reacties
Ik vond toch dat de Irish Pub tent moest lijden onder de Kayam. Ik ben zaterdag naar Aran gaan luisteren, of toch een poging tot, want er was er gewoon bijna niets van te horen doordat er een concert in de Kayam bezig was.

Het enige wat misschien wel beter kan aan het terrein, is dat er nogal veel volk voor de ingang moest passeren en dat daar vrij weinig plaats voor was. Mensen die binnenkomen en nog niet meteen weten waar de heen moeten en de mensen die van de Palace naar het ander gedeelte van het terrein wilden gaan, liepen mekaar vaak in de weg. Misschien moet dat stukje toch wat uitgebreid worden?

Het viel mij ook op dat er nog maar een klein deeltje van de grote massa mensen voor de folk komen. Wat ik wel spijtig vind. Omdat het aanbod al zo klein was, ben ik naar bijna alle optredens geweest van folk en ik heb me telkens heel erg geamuseerd. Het was aan de ene kant wel fijn dat je wat plaats had om te dansen, maar aan de andere kant is er dan toch wat minder sfeer.

Voor de rest vond ik alles dik inorde! In die vier jaar dat ik naar Dranouter kom, was dit beslist de gezelligste en amusantste keer.


zeepbel, 08/08/2006 13:52 (18062) - top
Nog een paar kleine puntjes:
- ook al was er minder volk, toch leek het drukker dan op het vorige terrein. Er zaten vooral een aantal bottlenecks in (rond de humo-stand o.a)
- op een mooie zaternamiddag zat ik in de dranktent aan de club, en wou iets te drinken halen... maar ik had niet genoeg bonnetjes. De enige bonnetjesstand die ik gevonden heb is aan de ingang, maar daar dan wel in zesvoud... Ik was snel meer dan 20 min kwijt. Is het niet handiger (en waarschijnlijk meer consumptie) als ze per drankstand, ook een bonnetjesstand zetten... of toch tenminste op iets meer plaatsen dan alleen vanvoren.

Verder niks dan lof over het festivalterrein... maar de afstand tussen de club en de palace is toch nog altijd heel ver


DJ Titanic, 08/08/2006 14:38 (18063) - top
Ik vond de afstanden tussen de tenten net goed - ver genoeg om elkaar niet te storen en dicht genoeg om je van les hurlements de Léo in de Kayam naar Debout sur le zinc in de Club te haasten en slechts vijf minuten van het concert te missen!Zaartje*, 08/08/2006 15:30 (18064) - top
En waar was de tent met de muziekinstrumenten ? 'k Had me er zo op verheugd om eens een paar echt mooie whistles te testen ?

Belgian_Waffle, 08/08/2006 16:24 (18066) - top
oh die stond tussen al de rest van de kraampjes hoor..helemaal niet zo moeilijk te vinden, vlakbij de muziekstand van dranouter..

loliatje, 08/08/2006 16:32 (18067) - top
deze bedoelt men hier niet hoor... 't is de instrumentenmarkt, zoals op GOOIKOORTS en SAINT-CHARTIER... jammer genoeg was die er niet meer dit jaar... héél héél jammer!!!

lieve, 08/08/2006 16:47 (18068) - top
ahja neen, die was er idd niet meer..en dat is inderdaad wel jammer..

loliatje, 08/08/2006 16:51 (18069) - top
Nee die was er inderdaad niet!
Ook de eerstejaars folkinstrument aan de muziekschool van Ieper-Dranouter waren er dit jaar niet bij!


Lenwë, 08/08/2006 17:15 (18070) - top
Is het ook niet vreemd en spijtig dat er op Dranouter geen plaats meer is voor initiatieven zoals het optreden van "Flanders Ethno" (http://www.folkroddels.be/artikels/14719.html)... algoed werden die geadopteerd door Sfinks festival

Rafa, 08/08/2006 17:45 (18071) - top
ik miste vooral een fietsen stalling. daar ik met mijn ligfiets het niet 100% betrouwde langs de weg zette ik hem maar bij de buren rechts van de ingang een beetje uit het zicht. hopelijk volgend jaar een fietsen stalling. voor de rest van mij geen grote opmerkingen vond het leuk om bij de opbouw de weide te zien groeien

luis, 08/08/2006 17:46 (18072) - top
het is al een tijdje geleden dat ik nog eens naar Dranouter afgezakt was en kan dus niet echt goed vergelijken met vroeger. Stro was inderdaad een heel goede oplossing: ongelooflijk hoe een half uurtje stro uitstrooien het terrein veranderde- vlak voor we donderdag het volk binnenlieten was het plein voor de palace nog één modderpoel...
En de modderige plekken die bleven, waren allemaal plekken die niet onder handen genomen waren.
Over de indeling van de tenten was goed nagedacht: het geluid werd telkens een andere kant opgestuurd. Enkel met de irish pub tent was inderdaad geen rekening gehouden.
Uiteraard waren er wat kinderziektes. Ik hoop dat de organisatoren ze allemaal te horen krijgen, want ik ben zeker dat er dan aan gewerkt zal worden. Het is trouwens een heksentoer geweest om alles nog op tijd af te hebben; heel wat tegenslagen en slecht weer de laatste dagen van de opbouw...
Het was zeker en vast een geslaagd festival. En fijn om aan mee te mogen werken.conradus, 08/08/2006 22:26 (18081) - top
ik sluit me grotendeels aan bij lenwë. ik kon me eerst nauwelijks verzoenen met het terrein, maar nu ik de structuur in mijn hoofdje heb zal ik me minder verloren gelopen voelen dan dit jaar... ;-) daardoor heb ik wel 't grootste stuk van Guido moeten missen. jammer, maar helaas. 'k vind het ook wel knap dat ze zo'n herschikking durfden en konden maken. kinderziektes gaan ook hier wel weer uit. over het algemeen was't misschien wel een verbetering. zeker wat de lange afstandsmarathon inhield... ;-) alleen jammer dat er inderdaad maar één drankbonnetjesstand was. eigenlijk zou er op het terrein van de palace ook eentje mogen geweest zijn en achteraan aan de clubtent ook. dat zou ideaal zijn. voorts vond ik het erg vervelend, op vrijdagavond dat er niet tot aan het podium banken stonden in de clubstage. gevolgd daarvan was dat mensen voor het zittend publiek kwamen staan. alsof ze niet doorhadden dat de zittende menigte zo niets meer zou zien. mensen kunnen soms echt lomp en egoïstisch zijn op dat vlak... gelukkig werd dit rechtgetrokken op zaterdag.qua programmatie heb ik niet veel aan te merken. dat het niet al folk is wat de klok slaat hoeft voor mij helemaal niet. die new tradition zal ongetwijfeld wel een stukje te maken hebben met het feit dat ook dranouter deels onder clear channel werkt. hun programmatie zal daardoor wel deels bepaalt worden, veronderstel ik... maar da's niet zo erg. persoonlijk houd ik ook wel een beetje van afwisseling al mogen ze de echt commerciële groepen thuis laten. nu, er was genoeg alternatief om uit te kiezen hé? mochten het allemaal steengoede folkgroepen zijn die de podia sieren, zou't misschien minder gemakkelijk zijn je festivalprogramma samen te stellen. we hebben helaas nog niet geleerd hoe we ons in stukken kunnen verdelen hé? wat ik wel een beetje jammer vond was dat de fuiven veeeeeeeeel te laat begonnen en dat de muziek daar veeeeeeeeeel te luid stond. mafin voor de rest, goed gedaan mannen !!!
en lenwë, goed opiniestuk. ik denk dat de organisatoren aan al deze commentaren wel veel kunnen hebben...
groensels...


eleentje, 09/08/2006 13:37 (18089) - top
Eindelijk ... ik ben uit die trechter geraakt. Ik zat daar precies wel een paar keer vast.

Hmmm ... Lenwë, misschien moet jij volgend jaar ook eens afzakken naar Couleur Café want dat noemen ze pas keuken!!! En trouwens, de pizza's op Drouter konden niet tippen aan de maandagse brunch dat Pinge en ik gemaakt hadden ... gnagna.


AnnePan!, 10/08/2006 20:19 (18108) - top
da's nog niet zo erg dan kulderzipken die nog steeds vastzit in een schouw van 't gravensteen (wisten we maar welke snifsnif...). 't wordt tijd dat we nog eens roepen hé? maar niet meer k.... want die hebben we ondertussen teruggevonden.and if not: check de foto's van een boombal laatst in nederland... ;-)
pansje, als pinge en jij alles opgegeten hebben dat nog over was aan ontbijt dan begrijp ik waarom je niet meer uit die trechter geraakte... ;-)
bon, 'k heb niets zinnigs te zeggen eigenlijk... salu dan maar...

groensels...


eleentje, 10/08/2006 21:41 (18109) - top
voeg commentaar toe... (disclaimer)

Folkroddels Radio
bijschrift
 • I
 • streek: West-Vlaanderen
 • I
 • datum:
 • I
 • genre(s):
  • Bal
  • Lage Landen
  • Keltisch (UK/Ierland)
  • Scandinavisch
  • Balkan
  • Oost-Europees
  • Pan-Europees
  • Klezmer
  • Flamenco
  • Folkrock
  • Afrikaans
  • Wereldmuziek
  • Singer-songwriter
  • Kleinkunst
  • Dans
 • I
 • website: www.folkdranouter.be
 • I
 • email:
 • I
 • aantal malen gelezen: 3426
 • I
 • artnr: 27435
  redactie
 • I
 • wijzig artikel
 • I
 • upload foto
  verwante artikels
 • I
 • Dranouter 2006: De vrijdag (foto-reportage)
 • I
 • Dranouter 2006 - een terugblik (Concertverslag)
 • I
 • Dranouter 2006 (Concertverslag)
 • I
 • Dranouter 2006: De zaterdag (foto-reportage)
 • I
 • Aran op Dranouter 2006 (foto-reportage)
 • I
 • Dranouter: het zoveelste verslagje... (Concertverslag)
 • I
 • DRANOUTER 2006 - donderdag (foto-reportage)
 • I
 • DRANOUTER 2006 - vrijdag (foto-reportage)
  mail
  Mail dit artikel naar een vriend...
  Recentste Opinie 
  achterklap
  Mooie videoclip van deze plaat op https://www.youtube.com/watch?v=K1REDX8kMyk ...

  Hallo, Op zondag 25 februari 2018, vanaf 14u, hommage-optreden aan John Lundström in Den Beulebak te...

  Welkom op Sonamos Latinoamerica dan: http://www.folkroddels.be/artikels/53204.html
  ...


  snelnieuws
 • I
 • PAULA MORELENBAUM & DIDIER SUSTRAC-BRAZIL & FRANCE
 • I
 • Webbesnaren 2.0 // concert
 • I
 • Paul James & The Drowned Lovers // concert
 • I
 • CONCERT met JOSEFINA PAULSON, nyckelharpa
 • I
 • Yegor Zabelov // concert in Muziekclub 't Ey
 • I
 • Zakouska concert // Muziekclub 't Ey
 • I
 • Gregor Borland + Barbora Botošová dubbelconcert
 • I
 • Bibsessie VI - Duo De Schepper Sanczuk
 • I
 • Tobias Elof & Jonathan Bremer // concert
 • I
 • Eygalerij // David Munnelly in Muziekclub 't Ey
 • I
 • ASIMINA KARAMPEROPOULOU “I ONLY SING BECAUSE YOU L
 • I
 • Mari Kalkun (Estland) & Las Lloronas (BE)
 • I
 • Cd-release ‘Jola - Hidden Gnawa Music in Brussels’
 • I
 • Muzikale lezing: Gnawa-muziek in Brussel
 • I
 • Grecomania: Thanos Stavridis | Kadinelia
 • I
 • Grecomania: Christidis & Ellinidou | Prigipessa
 • I
 • BASMA JABR & ORWA SALEH- THE SONGS WE REMEMBER
 • I
 • Nahawa Doumbia Trio (Mali)
 • I
 • ‘CYPRUS ELEGIES’-MICHALIS&PETROS KOULOUMIS QUARTET
 • I
 • Myrddin - Myfyrio (Albumrelease) | Gravensteen
 • I
 • The Imaginary Suitcase
 • I
 • Noche de Flamenco: Pedro Cordoba, Mara Rey,...
 • I
 • Queimada : DiaTon | Adar Duo | A Contrabanda
 • I
 • Lo Còr de la Plana
 • I
 • Queimada : DiaTon | Adar Duo | A Contrabanda
 • I
 • Dave Munnelly & Shane McGowan (Ierland)
 • I
 • The American Roots Jam Session
 • I
 • Nawaris (Irak/FR/Be): cd-release 'Bach à Bagdad'
 • I
 • Balkanic Jam Session
 • I
 • Ivo Papasov & his Bulgarian wedding band
 • I
 • Dabkah Tour 2020-The Masha'El Falesteen Collective
 • I
 • Paulus Schäfer Trio ft. Jacco Van Santen
 • I
 • MARIO DE GOYCOECHEA GUITARRA ARGENTINA
 • I
 • Fiddlers on the move #FOTM5 @De Centrale
 • I
 • BISMUT & MINARDI: TANGO, CINE, RUMBA, JAZZ
  © Folkroddels.be 2005 - Contact - Redactie - Disclamer - Webdesign - Sitemap

  des: Arban