Home > recensies > CD > Transpiradansa!

> zoek...
> meer zoeken...
 

Transpiradansa!
Debuut CD vol dansbare wereldmuziek door een jong groot orkest (CD)

Transpiradansa! - Appel Rekords - APR1312

Een goed jaar geleden broedde Peter De Rop op een nieuw project. Het moest iets te maken hebben met dans, met wereldmuziek en met een groot orkest. Toen het plan gerijpt was, en een aantal enthousiastelingen gevonden waren om het mee waar te maken, was Transpiradansa geboren. Oorspronkelijk was het de bedoeling om met Transpiradansa een paar opvoeringen te geven, zoals het jaar er voor met Folk in Harmony. Het concept sloeg echter dermate aan, dat het een verlengstuk kreeg, met optredens op de Gentse feesten en Boombal en spoedig groeide de idee om een CD uit te brengen. Tijdens de winter van 2006-2007 (nu ja, winter…) werd alles ingeblikt, en nu ligt hij hier mooi te blinken in de stralende voorjaarszon (nu ja, voorjaar…).
In een persbericht stelt Transpiradansa zichzelf voor als een 'groot jongerenorkest dat wereldse dansmuziek speelt met hout- en koperblazers, strijkers, harp, accordeons, een stevige ritmesectie en twee zangeressen'. We konden het zelf niet beter zeggen. Als je dan weet dat de artistieke leiding in handen is van Wouter Vandenabeele, dan mag je je aan iets moois verwachten.
En we werden niet ontgoocheld. Integendeel. Ware het niet dat ik de groep al live bezig gezien had, ik zou nooit geloofd hebben dat de muzikanten zo’n jonge mensen zijn. Toegegeven, ze zijn niet de eerste de beste. Sommigen onder hen hebben al een beetje tot heel veel podiumervaring (AedO, EmBRUN, Setanta, Griff, Limbrant, Green Jacket, Paddy Murphy’s Wife, Kléan,…). Maar er zijn er ook bij die de humaniora nog niet ontgroeid zijn. Logisch, als je weet dat de gemiddelde leeftijd zo rond de 20 jaar ligt.
Heel positief aan het hele verhaal vind ik de combinatie van dansmuziek en zang. Transpiradansa heeft zijn eigen vaste zangeressen (Joke Delcour en Griet De Beleyr). Voor deze CD deden ze ook beroep op 2 gastzangeressen: Soetkin Baptist (die ook meezong op de solo CD van Wouter Vandenabeele – Chansons sans paroles) en de Gents-Turkse zangeres Melike. En laat niemand nu nog zeggen dat je op gezongen melodieën niet kan dansen. Wat deze dames hier voorschotelen is klasse.
De CD – die geen titel heeft – begint met Lindeboom, een tekst van Peter De Rop die Wouter op muziek zette. Joke Delcour brengt het met een fris stemgeluid, toonzeker en vrolijk. Het feit dat de melodie geïnspireerd is door Italiaanse tarantella’s zal daar natuurlijk ook wel voor iets tussen zitten.
Een wereldse dansplaat zonder Tango, dat kan niet. Wouter schudde er een rasechte uit zijn mouw. La Luna brengt ons naar de danszalen van Buenos Aires, waar de strijkers in dialoog gaan met piano en accordeon. Het geheel wordt bekroond met de klassiek geschoolde stem van Soetkin Baptist. La Luna, hier heeft de maan mijn ziel ontbloot schrijft Peter terwijl de stad haar ogen sloot. De rest mag je er zelf bij verzinnen, op deze sensuele ritmes.
7/8 is een Turkse traditional. Een wat vreemde titel, maar eigenlijk gewoon de maatsoort waarin het stuk is gecomponeerd. Opzwepende strijkers, klagende houtblazers, een jagende percussie, je zou voor minder beginnen buikdansen.
De tekst van Vergaene Liefde komt uit het Antwerps Liedboek. Elly Aerden maakte er een prachtige melodie en zangarrangement bij. Griet De Beleyr zingt het in een mooie, verhalende stijl. Het CD-boekje noemt dit een slow. Een 'plakker' is het zeker niet, maar wel zo’n slow waar je lekker alle kanten kan op zwieren en zwaaien. Heerlijk.
Pink Molly/Bethanie is een setje van 2 scottischen. De eerste is overbekend bij de Naragonia-fans. Het is een compositie van Toon Van Mierlo die hier een volledig nieuw arrangement kreeg. Na een intro door de gitaren wordt de melodie een eerste keer gespeeld op dwarsfluit , en daarna door viool overgenomen. Naadloos gaat het dan over in de tweede scottische, een franse traditional die op doedelzak wordt gebracht. Een intermezzo van bas, percussie en piano brengt ons terug naar het beginthema, nu met de volledige strijkersectie.
Danse des canards is een compositie van Wouter, die oorspronkelijk voor zijn solo-CD bedoeld was, daar op het laatste nippertje uit de boot viel, en hier terug opgevist werd. En met recht. Het is een Oosters aandoende melodie, die eerst door accordeon, en daarna wondermooi op hobo wordt gebracht. De kopers ronden het af, samen met de violen.
Suda Balik brengt ons terug naar Turkije. Het traditionele liefdeslied wordt gezongen door Melike, die zwierig begeleid wordt door de strijkers. Halfweg krijgen we een prachtige solo op kanun door Osama Abdulrasol, echtgenoot van Melike, en tevens eigenaar van de studio waar de CD werd opgenomen.
Een jig kan natuurlijk ook niet ontbreken op een dergelijke CD. Transpiradansa schotelt er ons direct 3 na elkaar voor: Paddy Fahy’s jig/Kabouterjig/Horizonto. Het zijn energieke nummertjes, goed op tempo gebracht. Net voor het laatste deel krijgen we een quasi rustig intermezzo door de kopers om dan vollen bak Horizonto in te zetten. Deze beroemde jig van Blowsabella’s Paul James mag dan een klassieker zijn, hij krijgt hier een droom van een arrangement waarbij de volle capaciteit van het 26-koppen tellende ensemble voluit benut wordt. Wie hier stil blijft bij zitten, tja…
Een van de populaire groepen in mijn adolescentenjaren waren Michel Fugain et le big bazar. Hun monsterhit in de jaren 70 was Belle Histoire. U kent het wel 'C’est un beau roman, c’est une belle histoire…'. Wouter zorgt hier vor een echt big band arrangement. Zelfs de Philicorda sound van toen mocht niet ontbreken. Nostalgie alom, mooi gezongen. En dit, mensen, is nog eens een authentieke plakker, of zoals wij het in onze jeugd noemden een 'tegeldans' (en de tegels waren toen niet zo overdreven groot).
La Partida is een traditioneel walsje uit Venezuela, dat je verleidt om de hele dansvloer rond de walsen en te zwieren. Het begint heel eenvoudig op dwarsfluit met harpbegeleiding, heel broos en teer, maar o zo zuiver. Het thema wordt dan overgenomen door het accordeon, met heel mooie, gevoelige accenten, en dan mag de hele bende mee zwieren, vooruitgestuwd door de baskopers. En dan, een stijlbreuk. Genoeg wals, tijd voor een stomende salsa. De muzikanten van Transpiradansa zorgden zelf voor dit arrangement, waar een virtuoze sax erop los swingt als de beste.
In Bretagne is het de traditie dat veel dansmuziek gezongen wordt. Zo ook deze 6 minuten durende hanter-dro Mon père avait un gars lonla die, zoals het gebruik het voorschrijft, afwisselend door Joke en Griet wordt gezongen. Heel mooi is de intro en intermezzo op dwarsfluit, waarvoor Katia Verheyen wel over een hele lange adem moest beschikken. Het verhaal kabbelt rustig voort, en komt geleidelijk aan naar een climax.
De traditionele Polka d’Auvergne wordt alleen door de strijkers gebracht. De rest mocht even rusten. Deze melodie, werd geleend bij Trio Trad. Volgens het boekje werd dit op een paar minuten, op het einde van de opnametijd ingeblikt. Chapeau voor zoveel meesterschap. Wat we hier horen is af.
Besluiten doen we met de Van Praetbrug-suite. Een suite van 2 bourrees, een van Wouter, en een van Régis Reynaud, de gitarist van Maubuissons. De compositie van Wouter doet wat denken aan de bourree die hij gebruikte in de bewerking van Le Cyprès op de 10 Jaar Ambrozijn CD. Een pracht van een bourree trouwens.
Helemaal op het einde krijgen we nog een cadeautje. Een A capella versie van Alio (Naragonia) waar Scala nog wat van kan leren.
Een extra vermelding is er voor het prachtig vormgegeven boekje dat bij deze CD zit. Vol kleine wetenswaardigheidjes over de verschillende stukken, en met prachtige tekeningen van dansende instrumenten, van de hand van Hans Verdoodt. Heel knap.
Wat begon als een eenmalig project rond dans en wereldmuziek, is uitgegroeid tot een pracht van een ensemble, dat zijn draai heeft gevonden. Als je deze jonge mensen ziet musiceren, druipt het plezier van het samen spelen en muziek maken er zo van af. Als je ze nu op deze CD bezig hoort, wordt dit gevoel alleen maar versterkt. Het zijn stuk voor stuk jonge supertalenten, zonder dat ze daarbij de capsones van een ster hebben. Sorry mensen, ik vind geen woorden genoeg om het goed gevoel dat dit project en deze CD oproept te beschrijven. Mocht ik dertig jaar jonger zijn, ik zou er veel voor over hebben om ook bij deze bende te kunnen spelen. Blijf er voor gaan, gasten, geniet ervan en verblijd ons met nog van dat. En een dikke proficiat aan Peter en Wouter. Zij zagen wat er in die jonge mensen zat, en ze hebben het er uit gehaald. En hoe.
Tracklist:
Lindeboom
La Luna
7/8
Vergaene Liefde
Pink Molly/Bethanie
Danse des canards
Suda Balik
Paddy Fahy’s jig/Kabouterjig/Horizonto
Belle histoire
La Partida
Mon père avait un gars lonla
Polka d’Auvergne
Van Praetbrug suite
Tranpiradansa is:
Wouter Vandenabeele (dirigent en artistieke leiding)
Lotte Remmen, Hester Bolle, Naomi Vercauteren, Sien Wynants, Laura Erpels (viool)
Lidewei Vergeynst (cello)
Jolien Smits (harp)
Leen De Blauwe (hobo)
Katia Verheyen (fluit)
Joachim Theys, Michiel Joos (sax)
Birgit Bornauw (doedelzak)
Tine Allegaert (trompet)
Sophie Frijters (bugel)
Fré Vandaele (bastuba)
Jonathan Troch (trombone)
Joachim Gys, Dennis Allegaert, Sara Salverius (Accordeon)
Jonas Malfliet (piano)
Jeroen Geerinck, Vitja Pauwels (gitaar)
Jonas Scheys (bas)
Tom De Wulf (percussie)
Joke Delcour, Griet De Beleyr (zang)
Peter De Rop (productieleiding)
Als je hier klikt, kan je de CD bestellen bij Den Appel. Hij wordt je dan, samen met een overschrijvingsformulier, opgestuurd.(steven)
18/04/2007 11:26

Bookmark and Share
© folkroddels.be
reacties
een mooie en uitgebreide recensie, steven...
denk inderdaad dat dit schijfje de moeite waard is !!

groensels...


eleentje, 19/04/2007 16:53 (21001) - top
voeg commentaar toe... (disclaimer)

Folkroddels Radio
bijschrift
 • I
 • streek: Niet doorgegeven
 • I
 • datum:
 • I
 • genre(s):
  • Keltisch (UK/Ierland)
  • Mediterraan
  • Balkan
  • Pan-Europees
  • Zuid-Amerikaans
  • Arabisch
  • Wereldmuziek
  • Dans
 • I
 • website: www.transpiradans...
 • I
 • email: transpiradansa@gm...
 • I
 • aantal malen gelezen: 4012
 • I
 • artnr: 32561
  redactie
 • I
 • wijzig artikel
 • I
 • upload foto
  verwante artikels
 • I
 • Transpiradansa! (Groep Benelux)
  mail
  Mail dit artikel naar een vriend...
  Recentste CD 
 • I
 • FOLK NEVERMIND
  (26/04/2022 13:29)
 • I
 • KATY TOO, Fortysomething
  (28/03/2022 10:49)
 • I
 • Wouter Vandenabeele & Tom Theuns
  (05/03/2022 10:14)
  achterklap
  Weer een pracht CD van deze unieke artiest. ...

  Heerlijke CD. Prachtige vertalingen/bewerkingen. Mooie uitvoeringen....

  Komende 9 en 10 juli wordt de CD gepresenteerd in Nieuwegein (Nederland), kaartjes zijn verkrijgbaar...

  snelnieuws
 • I
 • CHIMERA
 • I
 • CHIMERA
 • I
 • Frank Pollet & Gitte Vancoillie
 • I
 • Folkbal met Emmarilin en Jam Possible
 • I
 • Ukulelecursus // workshop
 • I
 • Folk- en wereldmuziek door d'Academie Podium
 • I
 • Folk- en wereldmuziek door d'Academie Podium
 • I
 • The Imaginary Suitcase
 • I
 • The Imaginary Suitcase
 • I
 • The Imaginary Suitcase
 • I
 • Folkbal met Les Boeufs Folk Bruxellois - Jam Folk
 • I
 • Folk Nevermind
 • I
 • Zillehem folk
 • I
 • Hakkeborddag // Themadag
 • I
 • Hakkeborddag // Themadag
 • I
 • Ukulele cursus // workshop
 • I
 • Het Alfabet van het Chanson deel 2
 • I
 • Het Alfabet van het Chanson deel 1
 • I
 • De Vioolklassen van Wouter Vandenabeele // Concert
 • I
 • Martyn Joseph ' t Folk Dranouter 25 maart 2022
 • I
 • FOLK NEVERMIND
 • I
 • FOLK NEVERMIND
 • I
 • Dendrochronalia, Brugge
 • I
 • The Hackensaw Boys in Het Groot Verzet
 • I
 • Charlie Parr: Last of The Better Days Ahead
 • I
 • Folkbal Naragonia met Jensy & Manuel (latin Music)
 • I
 • BaleynBal met Hommel-Baleynbal-Band
 • I
 • Hommelbaleynbal
 • I
 • BaleynBal met Folkafdeling Sint-Niklaas
 • I
 • KATY TOO, Fortysomething
 • I
 • RASKE DRENGE in Arscene te Hansbeke 12 03 22
 • I
 • SINGING WORKSHOP VOICES OF REBETIKO
 • I
 • Centro Asturiano De Bruselas // concert
 • I
 • Wouter Vandenabeele & Tom Theuns
  © Folkroddels.be 2005 - Contact - Redactie - Disclamer - Webdesign - Sitemap

  des: Arban