Wie "metal" invult in het zoekvak van deze site krijgt welgeteld 3 hits. Hoog tijd om daar een vierde hit aan toe te voegen. Dit artikel wil daarom een overzicht bieden van een van de minder bekende sub-genres van folkmuziek: folk metal.
Folk metal is meer bekend als deel van heavy metal dan als deel van folk. Dat komt omdat de basis van folk metal in de eerste plaats heavy metal is. Sommige van die muzikanten hebben uit persoonlijke interesse typische folkinstrumenten toegevoegd (voornamelijk doedelzak en viool) en schrijven teksten over heidense toestanden of de Scandinavische mythologie. Voor lyrics over madeliefjes of wereldvrede ben je hier echt niet op de juiste plaats. Liedjes over bier drinken daarentegen…
Om het nog wat ingewikkelder te maken moet je weten dat er 2 soorten folk metal zijn: muziek die zijn oorsprong kent in black & death metal en... euh, de rest.
Het zou te ver gaan om daar dieper op in te gaan maar het belangrijkste om weten is dat black & death metal gekenmerkt zijn door extreme zang (de zogenaamde “death grunt”). Niet iedereen (inclusief schrijver dezes) is gecharmeerd door die grafstemzang. Wie folk metal wil leren kennen, kan dus voorzichtigheidshalve best beginnen bij de meer gematigde folk metalgroepen.
Wie meer wil weten over folk metal kan uiteraard terecht op Wikipedia (klik hier) Je vindt daar ook een lange lijst van groepen in dit genre (klik hier). Je zal merken dat “pagan” vaak als synoniem voor folk metal gebruikt wordt. Andere min-of-meer synoniemen zijn “celtic” en “viking” en “medieval”. En zoals steeds zijn er groepen die niet in één vakje te plaatsen zijn.
Ook ‘n nuttige bron is de Encyclopeadia Metallum.
Wie dit soort groepen ook eens live aan het werk wil zien, zal naar Antwerpen moeten strompelen waar in september Paganfest passeert, een Europese tour van allerlei folk metal bands.
The proof of the pudding is in the eating zeggen ze over het Kanaal. Onderstaande lijst is een korte opsomming van groepen in het genre. Geïnteresseerden kunnen via hun MySpace sites die muziek beluisteren. En als je toch op die sites zit, klik gewoon eens op de namen in de friends-lijst want zo kom je soms terecht bij andere groepen die gelijkaardige muziek brengen.
Korpiklaani
Deze Finse groep zal er in Antwerpen bij zijn. Aan hun agenda te zien zijn ze overal in Europa welkom. Ik heb het voorrecht gehad deze groep te zien in The Frontline (piepklein zaaltje in Gent). Wat meteen opviel was dat het publiek zeer enthousiast reageerde vanaf de eerste minuut. Hun stijl is dan ook voornamelijk hoempa hoempafolk (hoewel ze ook kalme nummers hebben). Absoluut hoogtepunt is “Journeyman” dat helaas niet op hun Myspace staat (wel op de cd “Voice of wilderness” uit 2005). Om daar op te dansen gaat het misschien wat te snel maar je zal zeker niet kunnen blijven stilstaan. Als je dit ene nummer niet goed vindt, is folk metal gewoon niets voor jou (sans rancune uiteraard). Teksten in Fins en Engels.
In Extremo
Deze Duitsers draaien al jaren mee in het genre. Hun (soms wat te) dominant instrument is de doedelzak. De teksten zijn doorgaans in het Duits maar er zit ook wat osbcuurder materiaal tussen (o.a. Latijn).
Skyclad
Dit is een van de voorlopers van folk metal. Deze Britse groep is de opvolger van Sabbat (nee, niet Black Sabbath) en is eigenlijk een project van zanger Martin Walkyier (ondertussen uit de groep gestapt) die momenteel actief is bij een (wat mysterieus, want meer dan alleen muziek) folk-project genaamd The Clan United.
Skiltron
Vrij onbekend want komende uit Argentinië en nogal nieuw in het genre (2 cd’s uit tot op heden). Hun muziek is zeer typische folk metal en Skiltron is dus één van de eerste groepen die je moet checken als je dit soort muziek wil leren kennen. Luister vooral eens naar “By sword and shield” (staat op hun MySpace).
Hun buren uit Brazilië Tuatha de Danann zijn ook een bezoekje waard. Die groep is al langer actief maar helaas nog even onbekend.
Zo, en nu allemaal gaan headbangen!