Home > woord/beeld > Interview > John Lundström

> zoek...
> meer zoeken...
 

John Lundström
Een biografie van deze Antwerpse volkszanger en een verzamel-CD die uitkomt op 18/04/10. (Interview)

Dit jaar is het precies 20 jaar geleden dat de Antwerpenaar John Lundström, een van de laatste echte volkszangers van Vlaanderen, overleed. Half april 2010 komt er een dubbele verzamel-CD van hem uit. Maar wie was die John Lundström eigenlijk en hoe zit dat precies met die verzamel-CD? We gingen te rade bij Johns kleinzoon Jon Lundström. Omdat kiezen moeilijk is, geeft dit artikel een compilatie van 2 artikels die eerder op www.folkinantwerpen.be verschenen. Je kan daar de volledige versies lezen.

Wie was John Lundström? (*)
John Lundström werd geboren op 6 oktober 1919 in het Antwerpse Schipperskwartier waar zijn vader een zeemanskroeg uitbaatte. Zijn grootvader was een Zweedse zeeman die zich in Antwerpen had gevestigd. John was de jongste van 17 kinderen. Johns vader speelde viool en zong daarbij, zo leerde ook John muziek spelen. Toen John wat ouder was trok hij al liftend Europa rond, in de jeugdherbergen leerde hij de volksdans en volksmuziek kennen. Hij was actief in socialistische vakbondskringen en als kinderanimator en animatorenopleider bij het socialistische ziekenfonds.
John Lundström was een echte ‘volkszanger’ in ongeveer de meest authentieke betekenis van dat woord. Hij noemde zichzelf een ‘liekeszanger’ en koos niet voor romantische heimatliedjes maar wel voor het recht-voor-de-raap bezingen van wat er in werkelijkheid gebeurde. Zijn liedjes bezongen weemoedig het Antwerpen van toen, maar ook de wrange verhalen van de zeelui (en van misbruikte meisjes) die in de kroegen hun heimwee en hartzeer uitzongen. En vaak klonk ook zijn overtuigd socialist-zijn door, wanneer hij uitvoer tegen het patronaat, tegen de partijbonzen en tegen de uitbuiting van de kleine man.
John Lundström speelde viool, gitaar, piano en fluit. Soms liet hij zich begeleiden door andere muzikanten, zoals door de overleden accordeonist Geert Van den Elsacker en doedelzakspeler Karel De Potter, gitarist Gust Den Aantrekker, Lief Verbeeck op draailier, Bernard Van Lent op accordeon,… Hij bracht een hele verzameling zelfgebouwde instrumentjes mee om aan de aanwezige kinderen uit te delen: bellestokjes, mirlitons, rommelpotten, schudinstrumentjes…. Hij gaf workshops waar kinderen hun eigen instrumentje konden maken. Op de volksmuziekstages in Galmaarden begeleidde John kindersessies en in zijn buitenverblijf in Oelegem kwamen geregeld folkmuzikanten, bijvoorbeeld van ‘t KLIEKSKE en van RUM, over de vloer.
John Lundström bracht in de jaren ’70 drie LP’s uit, uiteraard steeds gezongen in een plat Antwerps dialect. Hij gaf enkele liedbundeltjes uit die hij zelf illustreerde, en schreef naast plakaatliederen ook driekoninigenliederen. Zijn bekendste nummer is wellicht ‘Drij Vrienden’. Van de plakaatliederen was het “Rosalie met den bloeiende vinger”.
John Lundström stierf 20 jaar geleden, op 25 juli 1990, in een ziekenhuis in Merksem, na een moeilijk jaar waarin hij door een hersenbloeding zo goed als volledig verlamd, maar nog wel goed bij zijn verstand was.
 
In 2010 is John 20 jaar dood en naar aanleiding daarvan verschijnt er een dubbele verzamel-CD. Hierover hadden we een gesprek met kleinzoon en initiatiefnemer Jon Lundström. Het volledige interview kan je hier lezen.
 
Ik was verrast toen ik via Facebook hoorde dat er een verzamel-CD van John Lundström ging uitkomen. In de folkwereld wist niemand daar iets van. Wie zijn jullie en hoe kwamen jullie ertoe deze CD te maken?
Het idee voor de CD is ontstaan aan de toog van Bar Mondial, een muziekcafé in Antwerpen dat zich vooral richt op ska, punk, rock en aanverwante genres. Klaas Vantomme, de uitbater, vroeg me of John Lundström familie van me was en zo zijn we erover beginnen praten. We beslisten een CD op te nemen om het bestaande materiaal te digitaliseren omdat dat nog niet was gebeurd en we het spijtig vonden dat dit materiaal niet meer ter beschikking was. Eigenlijk is de CD het resultaat van uit de hand gelopen cafébeloftes.
 
Hoe zijn jullie tewerk gegaan?
We zijn begonnen met het platenmateriaal van John te verzamelen. Ikzelf bezat bijna niets van hem. Via via hebben we de plaatopnames bij elkaar gekregen, 3 LP’s en enkele singles. We contacteerden de Antwerpse groep KATASTROOF die vroeger nummers van John Lundström op hun repertoire hadden staan. Zij waren meteen enthousiast en stelden materiaal ter beschikking. Een van de leden van Katastroof, Jos Smos, heeft destijds nog gitaar leren spelen van John Lundström zelf. En verder vonden we materiaal in het Volkskundemuseum in Deurne. Ook de Antwerpse Snorrenclub waarvoor John het clublied schreef, reageerde heel enthousiast en stelde meteen enkele tekeningen van John ter beschikking. We hadden ook contact met het Theater Zeemanshuis in Antwerpen. John Lundström en Jos Houben hebben destijds de toneelvoorstelling ‘Schippersstraat’ geschreven en deze is meer dan 200 keer opgevoerd in het EWT-theater en in het Zeemanshuis. John werkte ook zelf mee aan de uitvoering van de voorstelling. Ook zij waren graag bereid om mee te werken.
 
Heb je contact gehad met mensen uit de folkwereld of met muzikanten die vroeger met John hebben gespeeld?
Nee, eigenlijk niet. We kennen heel weinig van de folkwereld. We hebben via de Facebookpagina wel wat reacties gekregen en daar sta ik uiteraard voor open. Het maken van deze CD heeft me, na er 20 jaar totaal niet meer mee bezig te zijn geweest, teruggebracht naar herinneringen aan vroeger.
 
Hoe heb je het materiaal verwerkt tot een CD?
Er was veel materiaal en daarom werd het een dubbele CD met in totaal 40 nummers. De drie elpees die John in de jaren 70 heeft uitgebracht staan er integraal op. Ook het materiaal dat daarnaast ooit nog op single verscheen, komt op de CD. Uiteraard was men toen beperkter dan nu wat betreft de opnamekwaliteit. Bart Van Lier, een goede vriend van mij, heeft een professionele opnamestudio in Brecht, de High Lake Hill Studio. Hij heeft het materiaal zo goed mogelijk gezuiverd om het op CD te zetten. Bij de CD komt een CD-boekje van 28 bladzijden met daarin ook tekeningen van John Lundström. Dit werd grafisch uitgevoerd door Bird’s Eye Chili uit Merksem. We hebben even het idee gekoesterd om een boek over John Lundström uit te brengen omdat er nog zoveel materiaal beschikbaar is dat we graag met mensen willen delen. Maar we hebben toch maar beslist om het bij een CD te houden.
 
Bevat de CD alleen oud platenmateriaal?
Nee, als extraatje staan er ook enkele nieuw opgenomen nummers op. We vroegen de leden van KATASTROOF om een nummer op te nemen. Ze hebben er onderling zwaar over gediscussieerd wat dat ene nummer dan wel zou moeten worden. Uiteindelijk kozen ze voor ‘Douwe joenges douwe’, uiteraard in hun eigen interpretatie. Ook uit het toneelstuk over het Schipperskwartier zijn enkele nummers opnieuw opgenomen, Alex Van Haecke nam 2 nummers voor zijn rekening die hij inzong met de originele pianobegeleidingen die we terugvonden. En daarnaast zingt Linda Dhaene uit deze productie a capella het zeer mooie en emotionele ‘Lied van Marie’. Dat lied is zo sterk dat het geen begeleiding nodig heeft.
 
Waarom moeten mensen John Lundström nu nog ontdekken? Waarom is hij de moeite om naar te luisteren?
John Lundström is een deel van Antwerpen en heeft veel voor Antwerpen gedaan. Hij was een bekende volkszanger en zijn repertoire heeft een authentieke en historische waarde. Zijn teksten en muziek zijn mooi en krachtig omwille van hun eenvoud. In de jaren ‘70 was hij ook een belangrijke en gekende persoon in de folkwereld. En dat is toch wel plezant om te bewaren voor de volgende generaties.
 
Ben je er niet bezorgd om dat Antwerpenaars de liederen van John Lundström zullen gebruiken voor een soort ‘eigen-volk-eerst-gevoel’?
Nee, eigenlijk niet. Daarvoor was onze Va een te grote socialist en dat klinkt natuurlijk ook in zijn nummers door. Ikzelf heb als 17-jarige de landelijke pers gehaald omdat ik in elkaar werd geklopt door Filip De Winter, die toen al parlementslid was, omdat ik weigerde een folder van hem aan te nemen. Er was iemand die dat gefotografeerd had en Filip De Winter heeft er achteraf serieus last mee gehad.
John Lundström protesteerde ook tegen de verloedering en het volbouwen van Antwerpen. In de jaren ’70 werd er aan het Vleeshuis een lelijk, betonnen badhuis gebouwd waar de prostituees zich konden gaan wassen. Onze Va zong daarover in een van zijn nummers. Enkele jaren geleden heb ik vanuit mijn job als bouwkundig ingenieur dat gebouw afgebroken. Dat voelde wel heel plezant.
 
Waar zal de CD te verkrijgen zijn?
We geven de CD uit in eigen beheer en laten er voorlopig maar 250 exemplaren van maken. De CD zal te verkrijgen zijn in Bar Mondial in Antwerpen en hij kan besteld worden via de Facebookpagina van John Lundström op het internet. Het is momenteel niet onze bedoeling hem via platenzaken te verspreiden. Wie hem wil, kan hem komen ophalen of toegestuurd krijgen. Onze hoofdbekommernis was dat het materiaal van John Lundström op een goede manier gedigitaliseerd werd. We hebben er geen idee van of de CD zal aanslaan en we willen niet met een overschot blijven zitten. We willen er geen geld aan winnen, maar ook geen verlies aan lijden.
 
Wanneer wordt de CD voorgesteld?
De CD-voorstelling is op zondag 18 april in Bar Mondial op de Suikerrui 13 in het oude centrum van Antwerpen, niet ver van het Steen. De deuren gaan open om 15u00 en het officiële gedeelte begint om 16u00. De reus die er ooit is gemaakt op aanraden van mijn grootvader zal hier opgesteld staan, de Antwerpse Snorrenclub komt in vol ornaat haar clublied zingen, Alex Van Haecke en Linda Dhaene brengen de liedjes die ze voor de CD inzongen en Katastroof zingt ook een nummer of drie die ze vroeger van John Lundström hebben gebracht. ’s Avonds om 20u30 is er in Bar Mondial een volledig optreden van Katastroof. Uiteraard zal de CD die dag te koop zijn.
We bieden de CD ook aan op 1 mei, dan passeert de 1-mei-stoet voorbij Bar Mondial en gezien het socialistische verleden van onze Va is dat toch een bijzonder gebeuren. Dit zal helaas ook de laatste dag zijn dat Bar Mondial op de Suikerrui geopend is. Er zijn geluidsproblemen en daarom moeten we sluiten. Dat is heel jammer want er zijn weinig kleine muziekpodia in Antwerpen (nvdr. Bar Mondial ligt op een boogscheut van folkclub Den Heksenketel die recent de handdoek in de ring gooide).
 
Wie de CD wil bestellen, kan daarvoor al een mailtje sturen naar jon@lundstrom.be of naar klaas@barmondial.be. De juiste prijs is momenteel nog niet bepaald. Een CD-bespreking volgt op deze website zodra we de CD ter beschikking krijgen.
 
(*) De biografie werd samengesteld op basis van informatie verkregen van de website van De Strangers, kleinzoon Jon Lundström en Lief Verbeeck die John destijds als muzikante begeleidde.
 
Onderstaande foto werd overgenomen van de facebookpagina van John Lundström.


(auto-recover)
06/04/2010 14:37

Bookmark and Share
© folkroddels.be
reacties
voeg commentaar toe... (disclaimer)

Folkroddels Radio
bijschrift
 • I
 • streek:
 • I
 • datum:
 • I
 • genre(s):
 • I
 • website:
 • I
 • email:
 • I
 • aantal malen gelezen: 3123
 • I
 • artnr: 45198
  redactie
 • I
 • wijzig artikel
 • I
 • upload foto
  verwante artikels
  mail
  Mail dit artikel naar een vriend...
  Recentste Interview 
  achterklap
  Weer een pracht CD van deze unieke artiest. ...

  Heerlijke CD. Prachtige vertalingen/bewerkingen. Mooie uitvoeringen....

  Komende 9 en 10 juli wordt de CD gepresenteerd in Nieuwegein (Nederland), kaartjes zijn verkrijgbaar...

  snelnieuws
 • I
 • Aérokorda // Baleynbal
 • I
 • MUSIC FROM IRAN: SHAHAB AZINMEHR & ROBBE KIECKENS
 • I
 • Aurélie Doréee & Tom Theuns – The seven gardens
 • I
 • CHIMERA
 • I
 • CHIMERA
 • I
 • Frank Pollet & Gitte Vancoillie
 • I
 • Folkbal met Emmarilin en Jam Possible
 • I
 • Ukulelecursus // workshop
 • I
 • Folk- en wereldmuziek door d'Academie Podium
 • I
 • Folk- en wereldmuziek door d'Academie Podium
 • I
 • The Imaginary Suitcase
 • I
 • The Imaginary Suitcase
 • I
 • The Imaginary Suitcase
 • I
 • Folkbal met Les Boeufs Folk Bruxellois - Jam Folk
 • I
 • Folk Nevermind
 • I
 • Zillehem folk
 • I
 • Hakkeborddag // Themadag
 • I
 • Hakkeborddag // Themadag
 • I
 • Ukulele cursus // workshop
 • I
 • Het Alfabet van het Chanson deel 2
 • I
 • Het Alfabet van het Chanson deel 1
 • I
 • De Vioolklassen van Wouter Vandenabeele // Concert
 • I
 • Martyn Joseph ' t Folk Dranouter 25 maart 2022
 • I
 • FOLK NEVERMIND
 • I
 • FOLK NEVERMIND
 • I
 • Dendrochronalia, Brugge
 • I
 • The Hackensaw Boys in Het Groot Verzet
 • I
 • Charlie Parr: Last of The Better Days Ahead
 • I
 • Folkbal Naragonia met Jensy & Manuel (latin Music)
 • I
 • BaleynBal met Hommel-Baleynbal-Band
 • I
 • Hommelbaleynbal
 • I
 • KOSMOKRATORS REBETIKO GROUP
  © Folkroddels.be 2005 - Contact - Redactie - Disclamer - Webdesign - Sitemap

  des: Arban