Home > woord/beeld > Concertverslag > Zilleghem folk - het verslag

> zoek...
> meer zoeken...
 

Zilleghem folk - het verslag
De 3e editie van Zilleghem folk was een voltreffer! (Concertverslag)

Ze hadden in eerste instantie zonnig weer voorspeld. Later kwam daar “kans op onweer” bij. Een snelle blik op buienradar leerde me dat het kantje boord ging zijn in regio Brugge.

Qua bewegwijzering kàn je gewoon niet verkeerd rijden. Om de paar honderd meter werd er aangeduid dat ik nog even rechtdoor moest rijden. Een dikke pluim hiervoor! De parking lag niet vlak naast het festivalterrein, maar toch redelijk dichtbij, amper 100 m stappen.

Wat er wel naast het festivalterrein lag, was een gigantische camping, ongeveer even groot als de stille camping van het boombalfestival, met amper 3 tenten erop. Deze beperkte bezetting is niet verwonderlijk, want Zilleghem folk is een ééndaags festival. Enkele leden van Ambrazar hadden trouwens hun tent knal in het midden van die camping gestald, wat een redelijk hilarisch zicht gaf.

Bij aankomst was het nog kalm op het festivalterrein. Ik gok dat er amper 30 à 40 mensen aanwezig waren toen Zjamoel het startschot gaf. Om een dergelijk festival te starten is dit een ideale groep: ze spelen traditionals, jammer genoeg “van blad”, waardoor er heel wat improvisatiemogelijkheden onbenut bleven. Qua dansen was het vanalles wat, maar dan van volkdans tot de hedendaagse traditionele dansen. Niet echt mijn ding, muzikaal correct, maar te braaf en te volks.

Tijd dus om het festivalterrein te verkennen, dat verschillende tentjes herbergt : muziekmozaïek, een kinderhoek, dranktentje en verschillende eettentjes. Er was keuze tussen verse soep, croques (die helaas te snel uitverkocht bleken), paëlla, hamburgers, frieten en pannekoeken. Voor zo'n klein festival is dat een meer dan uitgebreid aanbod. Qua dranken kan ik ook maar positief evalueren : echte glazen, en eindelijk een Vlaams festival waar water veel goedkoper wordt aangeboden dan de andere dranken. (1€ versus 2€)

Ondertussen was b-boa begonnen in de concerttent. Het podium was – net zoals op Celtic Night of Gooikoorts – dwars geplaatst in de tent, waardoor het publiek een pak dichter bij de muzikanten zat. Inderdaad, “zat”, want de tent stond vol met stoelen, wat ervoor zorgde dat dit trio minder beweging kreeg in het publiek dan ze verdienden. Zoals gewoonlijk speelde b-boa een set van klassieke en alternatieve dansen : gavotte, wals in 8, plinn,... Op een gegeven moment had Jeroen ook technische problemen: een vervelende krak stoorde het geluid. Toen Jeroen doorhad van waar het kwam, gooide hij zijn gitaar op de grond, verwijderde hij een geluidsfilter, deed iets met de ingebouwde micro, en speelde gewoon verder. Wie niet keek naar podium heeft wellicht niets gemerkt, zo snel ging het! De muziek was magnifiek en eigenlijk was het jammer dat ze zo vroeg geprogrammeerd stonden.

Na 15u, toen Zjamoel voor de 2e keer op het podium stond, begon het volk binnen te sijpelen, maar helaas waren er nog steeds niet veel dansers te bespeuren op de openluchtdansvloer.

Om vier uur mocht Te Vieren het podium bestijgen, de tweede – naar mijn normen – traditionele groep van dit festival. Ze speelden vlotter dan Zjamoel, maar toch nog iets te veel volksdansen naar m'n gedacht.

Ambrazar, een jonge Brugse folkband, mocht als tweede groep op het buitenpodium spelen. Ze speelden goed in op het familiale karakter van het festival, en vroegen alle kinderen op de dansvloer voor “Nijlpaard is weg”, een mooie gezongen scottish. Door de aankomende storm waaide het geluid jammer genoeg weg, maar bij de gezongen nummers had ik bij momenten het gevoel bij Yevgueni te zitten. De balritmes zijn niet perfect, maar de sfeer en de warmte zitten goed. Ik hoop dat ze rustig verder kunnen groeien en hun eigen weg kunnen vinden in de Belgische folkscene.

Dazibao had aangekondigd dat ze hun laatste optreden ooit zouden spelen op Zilleghem folk. Ik vind het spijtig dat één van de Belgisch meest creatieve groepen ermee stopt. In het optreden was er echter geen grijntje demotivatie terug te vinden. Jo had er duidelijk heel veel zin in, met verschillende improvisatie intermezzo's. Ook Sophie & Jonathan waren beiden super in vorm!
Ze brachten een mix van ouder en recenter werk, alsook een variatie van bal- en luisternummers. Helaas ging het geluidsvolume tijdens het optreden de hoogte in, waardoor ik genoodzaakt was om m'n oordoppen te gebruiken. Muzikaal kan ik maar besluiten met 1 woord : SUPER!

Ambrazar was ondertussen door het korte doch vrij heftige onweer gevlucht naar de (te kleine) dranktent, alwaar de akoestiek heel slecht was. Ik hoorde vrijwel niets van het optreden.

Soetkin Collier quartet mocht de binnententavondprogrammatie inzetten. 1 muzikant kende ik niet, de nyckelharpaspeler. Verder werd Soetkin geflankeerd door Sophie Cavez en Tom Theuns. Deze combinatie leverde prachtige ballads en luistermuziek op, muziek van over de wereld, maar iets te braaf voor een avondprogramma. Ik had ze liever in de late namiddag gezien.

Paddy Murphy's Wife dan. Deze groep is gekend als een stevige, west-vlaamse folkrockband en ik had dan ook gehoopt dat ze de tent in vuur en vlam ging zetten. De stevige nummers kwamen echter niet voldoende over en het publiek bleef grotendeels op hun stoel zitten. De rustigere nummers werden schitterend gezongen door Hanneke, af en toe in duet met Jan. Af en toe werden er ook balnummers gebracht, maar het mocht allemaal niet baten. Het publiek wou niet echt mee met deze groep. Wat jammer is, want het was wel een goed, gebalanceerd optreden! Ze brachten vooral muziek uit hun nieuwe cd, die volgende week officieel wordt voorgesteld.

Göze mocht het festival afsluiten. Het was jaren geleden dat ik deze groep aan het werk had gezien en keek dan ook vol verwachting uit naar dit optreden. De stoelen werden opgeborgen, maar helaas was er veel volk na PMW naar huis vertrokken waardoor er maar een kleine schare dansers overbleef. Wim en Maarten slaagden er echter in om het resterende publiek onmiddellijk op de dansvloer te krijgen met een eerste jig. Ze speelden intiem verder, en wisselden goed af tussen de klassieke baldansen. Veel mensen probeerden mee te dansen, met wisselend succes. Een andro is nu eenmaal eenvoudiger dan een mazurka ;)

Had b-boa vlak voor (of na) Göze gestaan, dan ging er een mooie combinatie van 2 schitterende balgroepen naast elkaar gestaan hebben. Nu waren de genres wat meer versnipperd. Het dient ook gezegd dat veel folkdansers naar Marsinne of naar folklof te Antwerpen waren getrokken, waardoor Zilleghem het voor een groot deel moest hebben van de plaatselijke bevolking. Die kwam vooral af op de luisteroptredens. Voor dat publiek was het aanbod goed gebalanceerd, zonder extreme uitschieters, maar wel met veel goeie groepen. Jammer was misschien dat de stoelen voor het podium te lang bleven staan, waardoor de ambiance te laat op gang kwam.

Ik hoop verder dat ze volgend jaar de ingeslagen weg van variëteit verder bewandelen, om zo het festival ook als blijver te kunnen verankeren.(Tsjoecha)
13/09/2011 11:26

Bookmark and Share
© folkroddels.be
reacties
't Is inderdaad triest dat Dazibao stopt. Bedankt voor alle prachtige optredens en cd's!

Jk, 13/09/2011 14:04 (26363) - top
Dit was officieel de eerste keer dat ik hen zag, ook ik vind het zeer spijtig dat ze stoppen. Een zeer sterke groep!

sacha, 13/09/2011 20:02 (26365) - top
voeg commentaar toe... (disclaimer)

Folkroddels Radio
bijschrift
 • I
 • streek: West-Vlaanderen
 • I
 • datum: zaterdag 10/09/2011
 • I
 • genre(s):
  • Bal
  • Lage Landen
  • Keltisch (UK/Ierland)
  • Bretoens
  • Scandinavisch
  • Folkrock
  • Poppy Folk
  • Wereldmuziek
  • Singer-songwriter
  • Kleinkunst
  • Dans
 • I
 • website: www.zilleghemfolk...
 • I
 • email: informatie@zilleg...
 • I
 • aantal malen gelezen: 1603
 • I
 • artnr: 48035
  redactie
 • I
 • wijzig artikel
 • I
 • upload foto
  verwante artikels
  mail
  Mail dit artikel naar een vriend...
  Recentste Concertverslag 
  achterklap
  Dit concert is geannuleerd wegens de coronapandemie....

  Dit evenement is geannuleerd wegens de coronapandemie....

  Dit concert is geannuleerd wegens de coronapandemie....

  snelnieuws
 • I
 • JEAN-LUC PAPPI TRIO LATIN JAZZ
  © Folkroddels.be 2005 - Contact - Redactie - Disclamer - Webdesign - Sitemap

  des: Arban