Home > woord/beeld > Concertverslag > voorstelling 'Lost Luggage' van Gravel Unit

> zoek...
> meer zoeken...
 

voorstelling 'Lost Luggage' van Gravel Unit
Zeer gesmaakte metamorfose van Paddy Murphy's Wife tot Gravel Unit (Concertverslag)

GRAVEL UNIT en 'Lost Luggage': cd presentatie in Cultuurhuis De Leest te Izegem op zaterdag 17 september 2011.


Ja, u leest het goed: de cd-voorstelling van 'Lost Luggage' van... GRAVEL UNIT, daar waar u wellicht PADDY MURPHY'S WIFE had verwacht. De 'folk groep met de moeilijke naam', zoals op het bidprentje te lezen staat, bestaat immers niet meer, beminde parochianen! Die hield op te bestaan tijdens de pauze van de voorstelling. Als stunt kon het tellen en het werd, ondanks het lugubere karakter, hogelijk gesmaakt. Vermoedelijk heeft de groep veel plezier beleefd aan het bedenken en uitwerken van dit 'show case scenario'.


 

Het is inderdaad even schrikken als je aankomt in het architecturaal bijzonder geslaagde Cultuurhuis De Leest: een 'corbillard' staat voor de deur en in de patio word je door in stemmig grijs uitgedoste heren, incluis hoge hoed, uitgenodigd de kist te groeten. Hier wordt iemand ten grave gedragen. In plaats van de gebruikelijke cd presentatie volgt een heuse ceremonie. Men brengt in gewijde stilte de kist op toneel, een 'lijkrede' volgt (dank, Steven Vlieghe, voor de troostende woorden!), waarna de groep in een hoek enkele nummers speelt, waaronder 'Orphan Girl' van Gillian Welch. Het loopt af en toe uit de hand: als de bassist in gespeelde extase blijft soleren, verlaten de overige leden in al even gespeelde woede één voor één het toneel. Videobeelden, opgenomen in o.a. Het Muzikantenhuis in Gent, ideale plek om te jammen, waar je Fre Van Daele en Jan De Brabandere dan ook vaker aantreft, belichten tussen de nummers in diverse aspecten van 15 jaar Paddy Murphy's Wife. Telkens weer klinkt het als een eindpunt en een epitaaf. Zeker als je de groepsleden persoonlijk kent, en dat was bij vele aanwezigen het geval, is het genieten van de meestal omgekeerde 'beweringen': de fut is eruit, zo goed waren we toch niet, heeft het allemaal wel zin gehad? Talent, welk talent??? Van elk groepslid wordt ten slotte de muzikale toekomst nà PMW voorspeld. Het hoeft nauwelijks gezegd dat we bepaalde groepsleden nog niet meteen als de nieuwe Keith Richards en de redder van de ROLLING STONES zien!


 

Na dit vrij korte eerste deel verzoekt lokaal verantwoordelijke Rik Bruwier ons om naar de koffietafel te gaan. Bij het buitengaan krijgen we het al vermelde bidprentje overhandigd (zonder twijfel een toekomstig collector's item!), met daarop een citaat uit... 'Afscheid van een Vriend'. De ironie druipt eraf! Sandwiches a galore terwijl men de zaal klaar zet voor wat komen gaat... We proberen er in te komen, maar die vriendelijke 'suissen' aan de deur laten zich niet vermurwen. De term 'feniks' is hier en daar al gevallen. Het hangt dus in de lucht. De vraag is: onder welke benaming zal PMW herrijzen? Wanneer het doek opengaat en de groep, nu mooi opgesteld over het ganse podium, zich vol overgave en kundig op cd opener, traditional 'Ain't No Grave' stort, staat het achteraan te blinken: voortaan gaat het nonet (negentet?) door het artistieke leven als GRAVEL UNIT! Er zal over die naamsverandering nog wel inkt vloeien, maar Fre verduidelijkt alras de beslissing: de formatie begon in 1996 als een Ierse folkgroep, maar sindsdien is de muzikale benadering breder geworden. En dat klopt. Al zien we niet meteen een verband met de groepsinhoud (ons ma vond ons al niet de slimste thuis), Gravel Unit bekt goed, en als ze op tournee gaan kunnen ze er nog altijd Travel Unit van maken.


 

Zoals dat gebruikelijk is, loopt de groep de hele cd af. Elf nummers later hebben we de hele 'Lost Luggage' aanhoord en is het tijd voor dankwoorden en uitbundige extra's. 'Soldier On' en 'More Than I Can Say', beide van zielsverwante Gentse Ier Daithi Rua, ontbreken niet. In de gezongen nummers, alle andermans werk, schittert zangeres Hanneke Oosterlijnck. Haar stem is klaar en krachtig, maar toch genuanceerd. Ze zingt met zelfvertrouwen. In de instrumentale deunen valt het samenspel op, bedreven en gedreven, zoals dat hoort bij een (ex?) Ierse folkgroep. Vermoedelijk zijn die laatste meestal van de hand van Fre, zoals 'Elof's Trip To Brazil', wat hijzelf een poging noemt om Zweedse klanken met Braziliaanse te verbinden. Maar er is er ook eentje bij van Jan ('Beam Me Up, Scottisch/Chanta la Mulla') De hele groep stond uiteraard in voor de uitwerking van die tunes. Fre zou Fre niet zijn zonder een folieke: als after party komt hij op met tuba en de kleurrijk uitgedoste K.F. Ridder Jansszonen uit Dadizele (°1926 lazen we op de grosse caisse) Samen met de band en daarna solo doet de fanfare een balkaneke (klezmerke? Gipsyke?), wat ze overigens in de patio nog enkele nummers verder zetten.


 

Zo is de hele voorstelling, allicht ongewild, volledig in de stijl van de begrafenissen in New Orleans, treurnis die overgaat in een luidruchtige ode aan het volle leven. Fans, oude en duidelijk ook nieuwe, storten zich op de cd stand, zeker teken dat de boodschap is overgekomen. Het is nog te vroeg om de cd te plaatsen. Is er sprake van een identiteitscrisis? Is het tekort aan eigen teksten de Achillespees? Ach wat. Er is de gulden regel: beter een goeie cover dan een slecht origineel. Die covers zijn trefzeker gekozen, op zich uitstekende songs die bovendien bij de groep passen: 'Caleb Meyer' van Gillian Welch, 'Whiskey Lullabye' van Bill Anderson en Jon Randall (song die blue grass ster Alison Krauss samen met Brad Paisley tot een hit maakte in 2004, dan wel als 'Whiskey Lullaby') 'Turning Away' van Dougie 'Caledonia' McLean... Met de productie in handen van Erwin Libbrecht (en Fre) zijn er op dat niveau ook geen klachten. De man kent zijn vak. 'Lost Luggage' luistert vlot weg. De vele luisterbeurten sinds zaterdag hebben ons nog geen spatje verveeld. Aan Gravel Unit om zich in zijn nieuwe livrei verder te ontwikkelen. Dit verhaal is duidelijk nog niet af.


 

Antoine Légat (20 09 11)(Twan)
20/09/2011 11:26

Bookmark and Share
© folkroddels.be
reacties
voilą ik mag al een deel van mijn artikel schrappen ... :-)))))))
goeie recensie Twan


Mr Wolf, 20/09/2011 13:57 (26366) - top
jep, dik in orde! Alleen was het niet de koninklijke fanfare uit Dadizele, maar een hoopje fanfaristen die speciaal voor de gelegenheid zijn samen gekomen. De GUfanfare als het ware... :)


Marjolein, 20/09/2011 14:21 (26367) - top
en wie het allerlaatste PMW-concert nog eens wil zien, (met ook materiaal van de nieuwe cd):
http://youtu.be/KLpsdG5cdUE


VideoVent, 20/09/2011 17:22 (26368) - top
jammer dat ik er niet bij kon zijn...
Het verslag leest alvast als een trein!


Tsjoecha, 20/09/2011 22:42 (26369) - top
Ach, op de grosse caisse van het gezelschap stond te lezen dat het die fanfare uit Dadizele was. We moesten snel vertrekken (de kleinste was mee) en daarom heb ik het niet meer nagevraagd. Ik had iemand van de groep moeten bellen of mailen, maar ik wou niet langer wachten met het indienen van het toch enigszins dringende stuk. Tussen droom en daad staan praktische bezwaren, en nog iets, maar dat ben ik vergeten (en ik ben te lui om het op te zoeken, haha) - Twan.

Twan, 21/09/2011 18:41 (26370) - top
voeg commentaar toe... (disclaimer)

Folkroddels Radio
bijschrift
 • I
 • streek: West-Vlaanderen
 • I
 • datum: zaterdag 17/09/2011
 • I
 • genre(s):
  • Lage Landen
  • Keltisch (UK/Ierland)
  • Poppy Folk
  • Americana
  • Country
 • I
 • website: antoinelegat.word...
 • I
 • email: antoine.legat@sky...
 • I
 • aantal malen gelezen: 2684
 • I
 • artnr: 48066
  redactie
 • I
 • wijzig artikel
 • I
 • upload foto
  verwante artikels
  mail
  Mail dit artikel naar een vriend...
  Recentste Concertverslag 
  achterklap
  Dit concert is geannuleerd wegens de coronapandemie....

  Dit evenement is geannuleerd wegens de coronapandemie....

  Dit concert is geannuleerd wegens de coronapandemie....

  snelnieuws
 • I
 • JEAN-LUC PAPPI TRIO LATIN JAZZ
  © Folkroddels.be 2005 - Contact - Redactie - Disclamer - Webdesign - Sitemap

  des: Arban