Home > woord/beeld > Concertverslag > Robb JOHNSON - Muzikantenhuis, Gent - 27/10/11

> zoek...
> meer zoeken...
 

Robb JOHNSON - Muzikantenhuis, Gent - 27/10/11
Dat Robb, een uitstekend zanger, gitarist en songschrijver, hier nauwelijks bekend is buiten de kring van intimi, is een groot raadsel... (Concertverslag)

Robb JOHNSON met John SNAUWAERT in Het Muzikantenhuis in de Dampoortstraat te Gent op donderdag 27 oktober 2011.
 

Een kort bericht, ook al omdat we dit concert niet helemaal konden volgen: doordat druk bezette John Snauwaert nog een andere opdracht had tot 21 uur kon deze eerste samenwerking tussen Robb Johnson en de Vlaamse jazzaxofonist slechts laat van start gaan. Met het openbaar vervoer is het dan opletten geblazen, zelfs al heb je nog een trein die vrij laat de negorijen tussen Gent en Brugge aandoet... Aan de andere kant zou het spijtig zijn deze schitterende man zijn gram niet te geven: de Britse geëngageerde singer-songwriter is via zijn grootvaders, die in WOI aan de Ijzer vochten en het ook overleefden (opa langs moederskant wel met een mosterdgas vergiftiging), verbonden met de Vlaamse klei en weet sinds de dagen van 'Gentle Men', de cd uit 1997 die over zijn kleine mensen in de Groote Oorlog handelt, onderdeel van de Passendale Vredesconcerten, regelmatig onze podia te vinden. Met het jaar 2014 in het het verschiet denkt Robb er voorlopig nog stilletjes aan de medewerkers van toen (Roy Bailey, Vera Coomans, Koen De Cauter, ...) weer op te trommelen voor een nieuwe opname: niet alleen is de cd tegenwoordig zo goed als onvindbaar, zegt Robb, maar de songs zijn sindsdien gegroeid en hij heeft er vier nieuwe geschreven die in de cyclus passen.

Robb Johnson hoort inderdaad thuis in de categorie van de politiek bewuste singer-songwriters Billy Bragg, Leon Rosselson, Roy Bailey, Jon Langford (Welshman die vanuit Chicago opereert), Tom Robinson, Pete Morton en in de States Country Joe McDonald, Si Kahn, Jim Page en David Rovics. Met die laatste werkte Robb samen. Het zijn lieden die niet de andere kant opkijken als ze onrecht bespeuren en geen blad voor de mond nemen als ze erover berichten. Rudy Vranckx op noten! Door zijn engagement heeft Robb weinig affiniteit met de commerciële kanten van de business. Vice versa betoont dat raderwerk dan ook weinig interesse voor zijn werk. Hij is dus 'veroordeeld' om in kleine clubs te spelen, meestal voor degenen die eigenlijk al weten hoe de vork aan de steel zit.

Zo is het mogelijk dat Robb, een goed zanger, een uitstekend gitarist en een songschrijver van stand, nauwelijks of niet bekend is buiten de kring van intimi, toch niet in onze streken. Nochtans treedt Robb, intussen bijna 56, op sinds de seventies en heeft hij vanaf 1985, de dagen van zijn agit prop band THE MINISTRY OF HUMOUR, al een pak platen uitgebracht, alleen, met zijn eigen (stevige rock)band THE IRREGULARS of in samenwerking met gelijkgestemden (Pip Collings, Rosselson, ... ) Hij heeft ook een productief eigen label, Irregular Records, en op zijn site (en op YouTube) kan je van alles horen via mp3, want Johnson heeft immer een indrukwekkende activiteit ontplooid. De sectie 'Catalogue' op zijn site getuigt daarvan. Robb is ook schrijver. Zo is ook mede-auteur van 'Woman: The Incredible Life Of Yoko Ono'.

Johnson en Snauwaert speelden slechts één maal eerder samen, zo'n jaar geleden in Trefpunt (Gent), overigens de aanleiding om John hier te vragen, maar als jazzmuzikant weet John wat begeleiden is en Robb is nooit te beroerd iets nieuws uit te proberen. Het was trouwens niet de eerste maal dat hij op deze toer geconfronteerd werd met een 'onbekende' instrumentalist. Na enkele aarzelende songs hadden beiden mekaar helemaal gevonden en dat leidde tot prachtig samenspel als in 'Long Road Home' (uit de nagelnieuwe cd 'Once Upon A Time', uit in november), over hoe alles constant verandert, tot je je eigen thuisstad niet meer herkent als je er even niet bent geweest, alsof je nooit meer ergens 'thuis' zal komen. Aliënatie ten top. Robb noemt het dan ook 'a moody one...' waar hij voor John (hier op de soprano) aan toevoegt: '...in D minor'. Het kan lichtvoetiger als in de openende 'Man Walks Into A Pub' en 'A True History Of Couscous'. De oorlog en het mosterdgas zijn echter nooit ver weg: 'the coughing and the silence' vertellen het allemaal in 'I Close My Eyes'. Veelbetekenende 'dat zit hier goed'-blik van Robb als John hier voor een meesterlijk stukje sfeerschepping zorgt. Het einde van de song doet huiveren: 'What did YOU do in the second war, daddy?' waarop een ontnuchterend 'I liberated Belsen...'

Helaas blijkt de oorlog nog altijd nabij te zijn... We vonden online tussen Robbs mp3's 'No Fly Zone', dat hij schreef in het voorjaar, als reactie op de NAVO-tussenkomst boven Libië ('Operation Freedom Falcon'), wat onvermijdelijk tot 'collateral damage' onder onschuldige burgers moest leiden, die dan maar moeten sneuvelen voor de goeie zaak door zogenaamd 'friendly fire'. Het maakt Robb furieus. 'No fly zone above my child...above ANY child' maar 'Still we climb into machines and as they rise into the sky above the thunder and the screams no one can hear a mother cry.' Schrijnend. Uiteraard werd dàt ons verzoeknummer, en Robb gaf er inderdaad een lap op, al moest hij vóór het optreden nog checken of hij alle akkoorden nog kende. Intussen is 'No Fly Zone' op cd verschenen, meerbepaald op 'Some Recent Protest Songs'.

Bij een trip naar Barcelona stelde hij in de Ramblas vast dat waar je ook komt in Europa alles eenheidsworst werd, van Michelangelo T-shirts tot Big Mac. Hij noemt het 'Heineken flavoured Europe'. Bovendien is heel veel hiervan dan nog 'made in China', ook die dingen die traditioneel tot een bepaald land of streek behoren. 'Euroville' heet de schampere bedenking en gans aan het eind onderstreept John dat door plots de hier buitengewoon toepasselijke.... Eurovisiemars te spelen (eigenlijk is dat de 'Prélude' van het 'Te Deum' van Marc-Antoine Charpentier) Dat zelfs een workaholic als Robb last kan hebben van een writer's block, lijkt onmogelijk, maar toch heeft hij zo'n periode gekend. Hij legde zich dan de discipline op om elke dag op de bus naar Brighton IETS neer te schrijven over wat hij die dag beleefde. Later heeft hij die schetsen en songs allemaal samen genomen en tot één statement gebundeld, 'The Justice Bus', dat in essentie over de uitbuiting van de werkende klasse handelt. 'Cheap labour waiting for the bus to come': het beeld valt niet verkeerd te begrijpen.

Er is echter nog een àndere Robb Johnson, de dichter die lyrisch reflecteert bij het nachtelijk rijden over de onverlichte Duitse Autobahn, ergens tussen Chemnitz en Jena. De directe taal ruilt hij dan in voor metaforen. Zo ziet hij in het duister 'two snakes of light, one white snake, one red snake'. Zo is ook het leven, mijmert hij: 'The road goes on through the beautiful dark' (we vermoeden dat de song 'Magdeburg These Days' heet) Er is ook de hartelijke en levenswijze man die vriendschap hoog in het vaandel draagt. Die vriendschap gaat over de dood heen. 'Patterns' is een ode aan zijn overleden collega singer-songwriter en vriend Alistair Hulett (1951-2010), aan wie Robb op zijn site een fraaie hommage wijdde. In 'Patterns' associeert hij de patronen die hij overal ziet in zijn pub met het droeve gebeuren. Het gemis is enorm. 'There's a big hole in the universe where you used to be' verzucht hij, en 'This is the sound of the broken heart.... Still beating'.

En er is ook plaats voor de liefde. Omdat onvermijdelijk alles ooit kapot gaat, kan je dat beter samen doen: 'Falling down with you.... is the best thing I can do'. John laat de saxofoon de toonladder naar beneden klateren. Robb glimlacht. 'Dark Star' ontstond dan weer vanuit het besef dat je je geliefde om de zoveel tijd een complimentje verschuldigd bent. Anders zwaait er wat. Een trip naar Parijs, de stad waar hij het meest van houdt, roept in dat verband tedere associaties op: 'Guitars and bars and boulevards, my favourite wastes of time, but you are my favourite way to rhyme.' Engagement hoeft humor niet in de weg te staan, zeer integendeel. Na de pauze klinkt het als volgt: 'No one knows his friet like the working man'. Zo is dat, 'when the... chips are down'. Omdat we echter geen zin hebben om de nacht door te brengen in het kille station Dampoort haasten we ons weg in begin van het tweede deel. We hebben veertien jaar gewacht om hem opnieuw te zien, terwijl we hem in de tijd van 'Hell's Kitchen' en 'Gentle Men' keer op keer aan het werk zagen. Volgende keer blijven we dan ook tot het einde. We brengen een deken mee, goe weten!

Antoine Légat (09 11 11)(Twan)
11/11/2011 06:35

Bookmark and Share
© folkroddels.be
reacties
En hoe komt het dat Robb Johnson in BelgiŽ optreedt ZONDER dat ik daar iets van weet?! Merci voor 't verslag Twan! En laat het me weten als hij nog eens stiekem in alle stilte langskomt, wil hem heel graag nog eens aan het werk zien. Die man mens heeft prachtige nummers gemaakt.

Sterrekruid, 13/11/2011 17:14 (26422) - top
voeg commentaar toe... (disclaimer)

Folkroddels Radio
bijschrift
 • I
 • streek: Oost-Vlaanderen
 • I
 • datum: donderdag 27/10/2011
 • I
 • genre(s):
 • I
 • website: antoinelegat.word...
 • I
 • email: antoine.legat@sky...
 • I
 • aantal malen gelezen: 1290
 • I
 • artnr: 48289
  redactie
 • I
 • wijzig artikel
 • I
 • upload foto
  verwante artikels
  mail
  Mail dit artikel naar een vriend...
  Recentste Concertverslag 
  achterklap
  Komende 9 en 10 juli wordt de CD gepresenteerd in Nieuwegein (Nederland), kaartjes zijn verkrijgbaar...

  De komende weken treedt Airboxes geregeld op in binnen- en buitenland. Zie www.airboxes.be voor meer...

  Dit concert is geannuleerd wegens de coronapandemie....

  snelnieuws
 • I
 • SOLD OUT: REBETIKO TRIO-KARAPATAKI-PAPATRAGIANNIS
 • I
 • Hide & Seek Festival 2021: MRCI!
 • I
 • Hide & Seek Festival: Refa
 • I
 • Hide & Seek Bike tour in Brussel
 • I
 • SOLD OUT: IGUAZU QUINTET: TANGO NUEVO
 • I
 • TRIOGANICO AMERICA LATINA
 • I
 • Wouter en de draak
 • I
 • Swing Wespelaar
  © Folkroddels.be 2005 - Contact - Redactie - Disclamer - Webdesign - Sitemap

  des: Arban