Home > woord/beeld > foto-reportage > Sfinks Mixed 2012

> zoek...
> meer zoeken...
 

Sfinks Mixed 2012
kreten en gelfuister (foto-reportage)

 Sfinks Mixed  2012

Geluiden uit de Urban en de echt jungle.

Nadat de weergoden vrolijk beslist hadden om van juli 2012 een nachtmerrie te maken, konden ze toch wat kredietwaardigheid sprokkelen met een weekendje zonneschijn tijdens het Sfinksfestival in Boechout.  Vrijdagavond werd er nochtans wat geplaagd met onweersdreiging, maar zo werd het ook een broeierige avond.  Angstvallig werden de wolken in het oog gehouden, want donder en bliksem behoorden tot de mogelijkheden.

Zwoel, in één woord, en dat werd op het podium ook meteen de hoofdtoon.  Eerst was er de Colombiaanse Paola Marquez die met haar groep Maguaré de lat al meteen hoog legde voor wie daarna kwam.  Stomend, energiek, het zijn zo’n paar clichéwoorden die meteen in ons op kwamen.  Haar Cumbia-versie van “Dominique” deed ons even aan Soeur Sourire denken, maar we vermoeden dat de stage-outfit wel enigszins anders was.  Tja, Paola zwaaide als een boerinneke gretig met haar rokje, en kon met haar zwier niet altijd alles op de gewenste plaats houden. Het mannelijke publiek kloeg daar niet eens om.

Ook bij de Coconuts van Kid Creole werden er wat veertigers en vijftigers oververhit. Vooraf hadden we de vrees dat deze (voor Sfinks) ongewone act wel eens een kwalijk Las Vegas-geurtje zou kunnen hebben, want dit was echt een hitmachine die dertig jaar na haar grote successen niet veel meer aan de muziekgeschiedenis heeft toegevoegd. Maar : dit was absoluut een plezant optreden, een beetje camp, een beetje overdone, maar dat hoort nu eenmaal bij August Darnell en de zijnen. De hits blijven overeind, “The lifeboat Party” kreeg zelfs een bijzonder potige versie mee. En Annie, who’s your daddy dan wel ? 

Tussen de optredens was het vooral met open monden gapen naar het Spaanse gezelschap “Castellers  de la Vila de Gràcia”.  Met zo’n honderd deelnemers bouwen zij menselijke piramides die je de rillingen over het lijf jagen.  Piepkleine uppies klimmen met de glimlach tot de hoogste top, dit was een verbluffende act.

Dag 2 opende alsof de energie de hele nacht was blijven doorzinderen.  Het Brusselse gezelschap Balaxy Orchestra. Ze gooien Balkan, jazz en wereldmuziek samen in een power-brass mengsel.  Feest dus, en de dag duurde toen nog lang. Veel meer ingetogen was Ricardo Ribeiro met zijn quintet.  Zijn gitarist noemde hem een van de beste stemmen van Portugal, en we willen hem graag geloven.  Het ging door merg en been, maar vooral door het hart.  Een intense schoonheid die fado heel sterk verbond met flamenco en zelfs tango. Kippenvel.  De prijs voor de vriendelijkste verschijning van het festival gaat met voorsprong naar de Malinese Fatoumata Diawara.  Een grappig concert, waar ze van een sierlijke diva evolueerde naar een losgeslagen feestbeest.  Even hadden we het gevoel dat haar begeleiders haar boodschap niet echt deelden, omdat ze er nogal mak bij stonden, maar ook daar vlogen op de duur de stoppen af.

Een rustpuntje dachten we te vinden bij Astillero Tango, maar de jongelui mengden de traditie van hun vaderland met de urban invloeden van Buenos Aires.  Dat tango een levende stijl is, bewezen zij op indrukwekkende wijze.

Nog meer urban kregen we uit Melbourne geserveerd.  Een stelletje ongeregeld genaamd Barons of Tang. Ontstaan in een kraakpand, say no more !  Soms heel warrig en bizar, maar ongemeen swingend. Geen digeridoo’s, wel gypsy en rockabilly.  In een kelder in New York ontstond dan weer Red Baraat, jonge Turken ;-) uit India die onder impuls van de Dhol-drum een ontzettend dansbare set neerpootten.  Een aanslag op je heupen, het publiek was door het dholle heen.

Emel Mathlouthi uit Tunesië had een boodschap bij. “De Arabische lente was hoopvol, maar nog niet volledig doorworsteld.”  Ze bracht dit op een bijzonder eigentijds klankbed,  een echte ontdekking.    Te jong om al een legende te zijn, en dat is Larry Harlow uiteraard niet.  Als origineel lid van de Fania All Stars, het orkest dat ooit salsa wereldwijd lanceerde vanuit New York, en zo grote namen als Ruben Blades megasterren maakte, wist hij met het Gerardo Rosales Orchestra featuring Luisito Rosario de massa in te pakken met een strakke set inclusief al wat je van het genre mag verwachten.  Een ode aan those early days, en swingen deed het nog steeds als de beesten.    

Zondagen zijn er om uit te rusten, moeten Kel Assouf gedacht hebben.  Zij mochten met hun kabbelende Toareg-ritmes de soms zware kopjes voorzichtig wekken. Als muzikale croissantjes de ideale keuze.  Lala Njava bracht uit haar geboorteland Madagascar een aantal broers én accordeonvirtuoos Regis Gustavo mee. Kleurrijk, om de heupen zachtjes op te laten wiegen.  En ook in felle tinten trad de Braziliaanse Flavia Colhoe aan. Geen zwoele bossa-nova voor haar, wel pittige beats van reggae tot ska. Haar debuutcd heet “Bossa Muffin”, en het weelderig kapsel én haar muziek deden dan weer even aan onze nationale Selah Sue denken.  Eigenlijk vreemd hoe ver artiesten gaan om hun horizonten wijder te maken, want Rio was soms heel ver weg.  Maar dat lieten we niet aan ons hart komen, het was een leuk feestje. De sprong was daarna groot naar het Koreaanse Coreyah, een akoestisch folkensemble met een Japanse nachtegaal aan de stembanden. Soms erg bevreemdend en neurotisch,zeker geen makkie voor Westerse oortjes,  maar een erg interessante ontdekking.  Ouwe bekenden zijn de Berlijnse Dissidenten, al was het pas de allereerste show ooit op een Belgisch podium, Mocht zo wel eens na 30 jaar .  Grijze rockers die alles overgoten met een vooral Arabisch sausje. Een buikdansgevoel krijgen bij Duitsers, bizar toch ? De Oktoberfesten in Beieren zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Zéér leuk theater kregen we van het Nederlandse Cirque de Platzak.  De naam verraadt al de beperkte middelen, maar deze jongelui brachten hun show met een heerlijke dosis humor, enthousiasme en skills . Ook Tchebe Tchebe en Fekat Circus vermaakten de zonnekloppers. En de opmerkelijkste buitenact kwam van Narasito, een bende panfluiters uit de brousse van Solomon Eilanden die bij momenten bijzonder funky uit de hoek kwamen.  Bezwerend.    

Marco Flores was de bijna obligate vertegenwoordiger van de flamenco.  Dit zijn echt wel de publiekstrekkers van Sfinks, want het is dan steeds drummen aan de ingang van de clubtent. Het ging er fel aan toe, Met mokerslagen van de hielen en veel pijnlijke grimassen.  En kijk, wie dit doorstaan had mocht naar de concerttent om nog meer Spaanstalige power te gaan incasseren.  Klinkt sterk, maar een groep die de Marshall versterkers op 10 zet, 2 bassisten voor de daver los doorheen je lijf drammen, zo’n groep bekent meteen kleur.  Dat Mexico geen landje van peis en vree is zien we regelmatig op het journaal, en de heren van Molotov zijn daar het perfecte klankbord van.  Snoeihard, en meer raakpunten met de Peppers of The Clash dan wel met Mariachi-trompetters. Waarschijnlijk het luidste wat ooit op een Sfinks podium stond.  En kijk, het publiek lustte er pap van en ging helemaal uit de bol.  Misschien wel dé indicatie hoe Sfinks Mixed wil zijn : ze schuwen de scherpe randjes niet.

En wie nog niet murw was geslagen kon een feestje bouwen met de Angolees Bonga. Hét partymoment van de meestal intieme clubtent.  Deze toch wel interessante locatie had wel 1 spijtig fenomeen : het licht achter de artiesten was mooier dan dat er voor.  Daar was het wat knuddig pierenlicht dat véél te hoog op de gezichten van de zangers inviel. Met geheid zware slagschaduwen op de snoeten. Kon véél beter.

Afsluiter Zita Swoon had wat tijd nodig om het immer kwetterend en kakelend publiek te overstijgen.  Na een half uur in de set werd het zelfs gênant, dus de mooie rustige melodieën gingen wat de mist in. Tot Stef Kamil en kornuiten door hadden dat er eigenlijk een feestje moest gebouwd worden. Het recentste album “Wait for Me”  werd een kookpotje van blues en West-Afrikaanse ritmes, met hier en daar een boodschap. Dat we niet te veel bomen mogen kappen en dat oorlog slecht is. Allemaal mooi, en toch werden we niet helemaal plat geslagen door deze set.   

Sfinks Mixed 2012 was een voltreffer. Enkele kilometers verderop verzamelden de party-animals op Tomorrowland,moeilijk in te schatten of dit parten speelde voor de publieke opkomst.  Logischerwijze niet, maar toch hoorden we dat velen de keuze moésten maken. Minister Joke draaide de geldkraan ook dicht, en dat zal zijn weerslag hebben op de volgende edities.  Maar bij Sfinks zijn ze clever genoeg om ook volgend jaar weer uit te pakken met kwaliteit.

En nog dit ; een rode kaart voor alle ouders die hun kleine hartediefjes posteren pal voor de PA-boxen, zonder oorbescherming.   Sommigen hadden speciale kids-sets bij, er werden gratis oorplugs uitgedeeld, en toch snapt niet iedereen het.


(Bekijk Slideshow)

folkroddels jd_sfinks_2012_024_maguare_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_027_maguare_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_031_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_150_kid_creole_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_168_kid_creole_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_205_kid_creole_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_211_tchebe_tchebe_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_217_balaxy_orchestra_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_219_riccardo_ribeiro_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_222_ricardo_ribeiro_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_225_cirque_du_platzak_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_230_fatoumata_diawara_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_238_fatoumata_diawara_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_254_fatoumata_diawara_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_255_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_258_fatoumata_diawara_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_271_castelleres_de_la_vila_de_gracia_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_284_barons_of_tang_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_288_barons_of_tang_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_297_artillero_tango_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_302_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_305_red_baraat_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_314_red_baraat_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_320_emel_mathlouthi_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_325_emel_mathlouthi_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_330_emel_mathlouthi_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_341_emel_mathlouthi_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_346_larry_harlow_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_354_luisito_rosario_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_365_gerardo_rosales_orchestra_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_380_kel_assouf_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_384_kel_assouf_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_403_lala_njava_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_406_regis_gustavo_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_426_flavia_coelho_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_428_flavia_coelho_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_450_flavia_coelho_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_471_coreyah_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_472_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_481_fekat_ciscus_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_486_dissidenten_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_495_dissidenten_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_504_marco_flores_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_525_narasito_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_530_molotov_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_540_molotov_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_553_bonga_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_556_bonga_std.jpg
folkroddels jd_sfinks_2012_570_zita_swoon_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_586_zita_swoon_group_std.jpg folkroddels jd_sfinks_2012_594_zita_swoon_group_std.jpg


(JanD)
31/07/2012 12:41

Bookmark and Share
© folkroddels.be
reacties
voeg commentaar toe... (disclaimer)

Folkroddels Radio
bijschrift
 • I
 • streek: Antwerpen
 • I
 • datum: vrijdag 27/07/2012 - zondag, 29/07/2012
 • I
 • genre(s):
  • Mediterraan
  • Balkan
  • Fado
  • Zuid-Amerikaans
  • Afrikaans
  • Arabisch
  • Wereldmuziek
  • Blues
 • I
 • website: www.sfinks.be
 • I
 • email: info@sfinks.be
 • I
 • aantal malen gelezen: 2881
 • I
 • artnr: 49101
  redactie
 • I
 • wijzig artikel
 • I
 • upload foto
  verwante artikels
  mail
  Mail dit artikel naar een vriend...
  Recentste foto-reportage
 • I
 • Folk Nevermind
  (01/05/2022 20:47)
  achterklap
  Weer een pracht CD van deze unieke artiest. ...

  Heerlijke CD. Prachtige vertalingen/bewerkingen. Mooie uitvoeringen....

  Komende 9 en 10 juli wordt de CD gepresenteerd in Nieuwegein (Nederland), kaartjes zijn verkrijgbaar...

  snelnieuws
 • I
 • Frank Pollet & Gitte Vancoillie
 • I
 • Folkbal met Emmarilin en Jam Possible
 • I
 • Ukulelecursus // workshop
 • I
 • Folk- en wereldmuziek door d'Academie Podium
 • I
 • Folk- en wereldmuziek door d'Academie Podium
 • I
 • The Imaginary Suitcase
 • I
 • The Imaginary Suitcase
 • I
 • The Imaginary Suitcase
 • I
 • Folkbal met Les Boeufs Folk Bruxellois - Jam Folk
 • I
 • Folk Nevermind
 • I
 • Zillehem folk
 • I
 • Hakkeborddag // Themadag
 • I
 • Hakkeborddag // Themadag
 • I
 • Ukulele cursus // workshop
 • I
 • Het Alfabet van het Chanson deel 2
 • I
 • Het Alfabet van het Chanson deel 1
 • I
 • De Vioolklassen van Wouter Vandenabeele // Concert
 • I
 • Martyn Joseph ' t Folk Dranouter 25 maart 2022
 • I
 • FOLK NEVERMIND
 • I
 • FOLK NEVERMIND
 • I
 • Dendrochronalia, Brugge
 • I
 • The Hackensaw Boys in Het Groot Verzet
 • I
 • Charlie Parr: Last of The Better Days Ahead
 • I
 • Folkbal Naragonia met Jensy & Manuel (latin Music)
 • I
 • BaleynBal met Hommel-Baleynbal-Band
 • I
 • Hommelbaleynbal
 • I
 • BaleynBal met Folkafdeling Sint-Niklaas
 • I
 • KATY TOO, Fortysomething
 • I
 • RASKE DRENGE in Arscene te Hansbeke 12 03 22
 • I
 • SINGING WORKSHOP VOICES OF REBETIKO
 • I
 • Centro Asturiano De Bruselas // concert
 • I
 • Wouter Vandenabeele & Tom Theuns
 • I
 • AGA Trio | Tarek Al Sayed & Shahab Azinmehr
 • I
 • Sofie De Moor // boekvoorstelling
 • I
 • American Roots Night
  © Folkroddels.be 2005 - Contact - Redactie - Disclamer - Webdesign - Sitemap

  des: Arban